2024. április 25. - Márk

Kilenc világhírű zeneszerző közös munkája

Két fiatal francia zongoratanár felkérésére kilenc világhírű zeneszerző, köztük Kurtág György és Eötvös Péter technikailag többé-kevésbé könnyű zongoraetűdöket komponált kifejezetten zeneiskolások részére a kortárs komolyzene előadásának elsajátítására -
2008. február 11. hétfő 20:40 - Hírextra

Annak ellenére, hogy egy Boulez- vagy Kurtág-ősbemutató mindig nagy eseménynek számít, a Piano Project - new pieces for piano címmel az Universal Edition gondozásában megjelent zongoradarabokat tartalmazó kotta bemutatójának főszereplői elsősorban nem a zeneszerzők, hanem az előadók voltak. A kortárs komolyzene legnagyobb alkotóinak legújabb műveit ugyanis a párizsi konzervatóriumban 9 és 21 év közötti amatőrök mutatták be.

Anne-Lise Gastaldi és Valérie Haluk, két fiatal zongoraművész és zongoratanár kezdeményezésére hat év közös munkát követően Georges Aperghis, Pierre Boulez, Eötvös Péter, Ivan Fedele, Cristóbal Halffter, Michaël Jarrell, Kurtág György, Luis de Pablo és Salvatore Sciarrino kifejezetten zongoratanulásra szolgáló darabokat szerzett anélkül, hogy saját művészi stílusukról lemondtak volna.

Kurtág Györgytől három új szerzemény szerepel a kottában, melynek kapcsán a zeneiskolások a tévéhíradóban elmondták: nem a virtuozitás számít, hanem a csend és mindaz, amit a zongorista a művekhez hozzá tudni adni, és ez a fajta szabadság nagyszerű dolog.

Eötvös Péter személyesen tanította be Taxi várja, de Csehov szívesebben megy gyalog című művét Juliette Amielnek Párizsban. A zeneszerző tanácsai fiatal tanítványának: semmi líra, semmi érzelgősség, a kortárs zongoraművészetnek olyannak kell lennie, mint a kortárs színháznak.
"Minden művész saját személyiségét kölcsönzi a zenémnek. És ez az, ami engem érdekel" - hangsúlyozta a magyar zeneszerző a francia híradónak adott interjújában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását