2024. április 28. - Valéria
A tervek szerint a Fővárosi Önkormányzat átadná a hozzá tartozó kórházakat az államnak. Egyesek szerint burkolt államosításról van szó. A HírExtra utánajárt, milyen előnyök és hátrányok származhatnak az átadás-átvételből.
2011. február 3. csütörtök 17:08 - Forján-Vass Máté
Egyszerűsítés

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) a HírExtrával közölte: fontos a budapesti egészségügyi rendszer hatékony működése, mivel az ország egészségügyi ellátásának  negyven százaléka itt helyezkedik el. „Azonban az ellátás biztonságát és hatékonyságát akadályozza  az egészségügyi szolgáltatók sokszereplős tulajdonosi köre. A fővárosban hétféle fenntartó kezében vannak az intézmények, nem nehéz belátni, hogy egyszerűsíteni kell az intézményrendszert”

Együttműködés

A NEFMI szerint nagyban növelhető a korházak hatékonysága, ugyanakkor csökkenthetők a kiadások. A minisztérium tájékoztatása szerint költségkímélő együttműködésre már korábban is volt példa: „A Semmelweis Egyetem - Irgalmas Kórház – Bethesda Gyermekkórház – Szent Ferenc Kórház beszerzési társulást hozott létre, holott különbözőek a tulajdonosaik. A beszerzések eredményeképpen például a három kórház összesen 139 milliós megtakarítást ért el, az egyetemi eredményeket nem is számítva.”



Ellenérdekeltek

A minisztérium elmondta, hogy a kórházak átadásáról a Fővárosi Önkormányzat dönt majd. Szócska Miklós jelenleg országjáró körúton van, ennek budapesti állomása februárban lesz, amelyen a fővárosi kórházak helyzetéről fog egyeztetni.

A minisztérium a támadásokra is reagált: „a szakmai egyeztetésekről a részletek kiszivárogtatása és az alaprendszer elbizonytalanításával való fenyegetés azonban csak azok érdeke, akik az elmúlt húsz év zavaros érdekviszonyai fenntartásában érdekeltek.”

Országos szintre kellene terjeszteni...

Rácz Jenő, a Kórházszövetség elnöke szerint túl sok féle kórház van a fővárosban. „Szükséges egy erőforrás integráció.” Hozzátette, hogy országosan is homogenizálni kéne a tulajdonosi kört.

Az MSZP szerint államosítani akarják a kórházakat. Rácz Jenő erre úgy reagált, hogy eddig is az állam feladata volt ezeknek a fenntartása. „Az önkormányzati tulajdon is olyan, mint a köztulajdon, csak máshová delegálták a feladatot.” Az állam már így is vállalt feladatot a fővárosi egészségügyben, például az ÁEK-ben (Honvéd Kórház).

Alkotmányos kötelezettség

Az államnak az alkotmány alapján biztosítania kell az egészségügyi ellátást. „Ha az állam nem látja az ellátás biztosítását az önkormányzatokon keresztül, akkor szembe kell néznie azzal, hogy az adott területen azt neki kell ellátnia.” Ez alapján nem csak a fővárosban kellene állami kézbe adni a kórházakat, hanem országosan is.

Megkérdőjelezhetetlen az állam szerepe

A Kórházszövetség elnöke szerint sürgős lenne a döntés a finanszírozás miatt. Eddig az Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozta a működést, de a fejlesztéseket, felújításokat a tulajdonos végzi. Az önkormányzatok esetén erre viszont önálló forrás nincsen. „Ha fejlődni akar az egészségügy, ezt a kérdést meg kell oldani, és azt hiszem ebben az állam szerepvállalása megkérdőjelezhetetlen.”

A szakember hozzátette, hogy az emberi erőforrás helyzete nem javul a jövőben. Ahhoz viszont, hogy megfelelő szakellátás legyen egy adott helyen, szintén elengedhetetlen a tulajdonosi integráció.

Horváth: Államosítás
Az MSZP fővárosi frakciójának vezetője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az egészségügyi ellátórendszer a város egyik legfontosabb szolgáltatása, közel 3,5 millió budapestiért és agglomerációban élőért felelős, 12 kórházban közel 100 telephelyen látja el feladatát, ezért óriási felelőssége van a fővárosi önkormányzatnak abban, hogy jó gazdája-e a területnek.

Szerinte október óta azonban káosz van az egészségügyben, az országos és helyi egészségpolitika szereplői eltérően nyilatkoznak, hol államosítanának, hol integrálnának, de szóba került a privatizáció is. Kiemelte: a "mélypontra" kedden jutottak, amikor "Tarlós utasítására vagy anélkül", de Szentes Tamás egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes "egy lendülettel" lefejezte volna a teljes fővárosi ellátórendszert és küldte volna el a 12 kórházigazgató

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását