2024. április 29. - Péter
Scherer Péter színművésszel beszélgettünk olvasásról, könyvekről. És persze az internetről és a jövőről. Jelen írásunk az olvasási szokásokat boncolgató sorozatunk legújabb tagja.
2010. november 20. szombat 08:12 - Győry S. József
Nyilván nagy szerepet játszik az életedben az olvasás: milyen témájú könyveket részesítesz előnyben?

Az Olvasó
Scherer Péter Ajkán született 1961. november 16-án Scherer József és Jány Zsuzsanna gyermekeként. Felsőfokú tanulmányait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végezte 1981–1987 között. Közben 1984–1994 között az Arvisura Színházi Társulat tagja volt. 1995–1997 között szabadfoglalkozású volt. 1997 óta a Bárka Színház tagja. 2002-től a Krétakör Színházhoz tartozik.
Tóth Kriszta néhány verses és novellás kötete az utóbbi időben nagy felfedezést jelentett a számomra.

Ha időd engedi, mennyi időt szoktál olvasással tölteni napi szinten?


Az időm egy részét a forgatókönyvek és színdarabok olvasása teszi ki; jóval többet szeretnék olvasni, mint amennyire az elfoglaltságaim miatt lehetőségem van. Sokat dolgozom, három gyereknek vagyok az édesapja, nagyon nehezen találom meg az életemben azokat a lopott félórákat, amikor olvasni tudok.

Nagy öröm számomra, hogy felkérések kapcsán alkalmam van könyvekkel megismerkedni. Igaz hogy félig-meddig hivatalból teszem ezt, de utána mindig, saját kedvtelésemre olvasok. Elém kerülnek olyan történetek és szerzők, akikkel valamilyen dolgom van, majd később lehetőségemben áll a munkásságukkal kicsit közelebbről is megismerkedni.

Ilyen módon találkoztam Dragomán György „A fehér király” című fantasztikus regényével, valamint a dán írónak, Knud Romernek „ Aki pislog, fél a haláltól” című könyvével. Ezeket a könyveket nem biztos, hogy magamtól elolvastam volna ám mégis, magánszorgalomból olvastam végig ezeknek a kiváló íróknak a csodálatos könyveit.

Milyen könyveket ajánlasz gyerekek számára?


A Pozsonyi Pagony könyvesboltban felolvasásokat szoktam tartani, ami után könyveket szoktam ajándékba kapni: nagyon szeretem ezt a munkát, magát a könyvesboltot is igényesnek tartom, nagyon szeretem azt, amit csinálnak. Egy ilyen felolvasás után kaptam egy nagyon gyönyörű dínós könyvet, amit a négyéves kisfiamnak szoktam olvasni.

Ha kinyitom a könyvet, négy dínó emelkedik ki térben: pedig ez nem éppen mai találmány. Hiába éljük az IMAX mozik világát, a fiamnak leesik az álla a gyönyörűségtől. Többek között azt szoktuk nézegetni, hogy melyik dinoszaurusznak hosszabb a nyaka. Természetesen minden este mesélni kell neki ebből a mesekönyvből.

Az olvasásra egyre kevesebb ideje jut az embereknek, legalábbis ez a kifogás. Mivel magyarázható mindez? A televízióval? Az internettel? Valami mással?

Ha van egy jó könyvem és tömegközlekedési eszközön utazom, akkor olvasok: az ember lopja az időt minden jó dologra. Abban a tévhitben élünk, hogy muszáj karriert építenünk és pénzt keresnünk. Az én színészi karrieremet tekintve is - az elmúlt pár év óta legalábbis - nagyon nehéz azt mondanom, hogy nem csinálom meg az adott munkát, mivel pihenni szeretnék. Ez persze rám vonatkozik, így nem általánosítanék.

A könyvek milyen pluszt adnak az elektronikus anyagokkal szemben?

Én nem lettem netfüggő, bár rendelkezem internet kapcsolattal. Megnézem a leveleimet, egy-egy hírt elolvasok, bár nem vagyok nagy újságolvasó, a hírekről inkább a beszélgetésekből értesülök. Az én időmet nem az internet veszi el az olvasástól. A monitor fárasztja a szememet, ha egy hosszabb forgatókönyvet szeretnének elküldeni, a mai napig az kérem, hogy mindezt nyomtatott formában tegyék.

Az internetes jegyzetelés nem olyan, mint amikor a lap szélére az ember leírja a gondolatait. Egy ceruzával bejelölöm a forgatókönyvemben a jeleneteimet, szövegeimet illetve kommenteket, észrevételeket írok saját magam számára. Mindezt számítógépen nem tudnám ilyen könnyen megtenni.

Van-e jövője a nyomtatott könyveknek az elektronikus tartalom mellett?

Nem tudom megjósolni, hogy mi lesz ezen a téren ötven év múlva. Úgy gondolom, a közeljövőben a könyv ajándékként és esztétikai élményként is megállja a helyét. A könyvet öröm kézbe venni, a könyvnek illata van. A könyvben van valamilyen misztikum, titok.

Abban bízom, ha a színház sem merült feledésbe az utóbbi kétezer évben, a virtuális dolgok jelenléte mellett könyvről is el tudjuk majd ugyanezt mondani.


                                                                                 ***


Korábbi interjúinkban Győzikét, Korda Györgyöt és Kovit faggattuk az olvasási szokásaikkal kapcsolatban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását