2024. május 16. - Mózes, Botond

Aranybánya ez az ország

Aranybánya ez az ország címmel látott napvilágot a Széchenyi-díjas tudósházaspárral - Vizi E. Szilveszterrel, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökével, és feleségével, Ádám Veronika akadémikussal, a Semmelweis Egyetem intézetvezető egyetemi tanárával - készült interjúkötet, amelyet hétfőn mutattak Budapesten.
2010. október 25. hétfő 21:02 - HírExtra
A kötetet a Kairosz Kiadó Magyarnak lenni sorozatában jelentette meg, szerzője Fazekas Valéria újságíró.

A könyv hétfői bemutatóján jelen volt Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége.
"Fantasztikus történetek rajzolódnak ki az interjúkötetből, olyanok, amelyeket át tudunk élni, a magunkénak tudjuk érezni" - méltatta a kiadványt Huszti Péter Kossuth-díjas színművész.
Mint rámutatott, a két nagyszerű tudós mindennapjait a hit, a kíváncsiság, az alázat, a kitartás hatja át, de legfőképp a szeretet: a család, a haza és az emberek iránt.

Vizi E. Szilveszter a kötet címét magyarázva kiemelte, hogy Magyarország "hihetetlen tehetségek" tárháza.

"Azért aranybánya, mert tudományos, zenei, művészeti és sporttehetségeknek mind a mai napig bővében vagyunk. Ennek az egyik oka, hogy nagyon sokféle típusú ember megfordult itt az elmúlt ezer év során, másrészt Klebelsberg Kunó zsenialitása révén a XX. század elejétől bevezették az iskolákban a természettudományos oktatást, kötelezővé tették a matematikát és a fizikát.

A Klebelsberg Kunó által megálmodott, megteremtett iskolákban olyan tehetséges nemzedékek nevelkedtek fel, amelyek óriási szerepet játszottak a világ tudományos közéletében, alapvető felfedezéseket tettek, a +sarkaiból forgatták ki a világot+. Még mindig aranybánya ez az ország. Bárhol járok a világban, mindenhol fiatal kutatókat kérnek tőlem. Ugyanis jó hírünk van. Tudják, hogy a magyarok kreatívak, nagy a munkabírásuk és kötelességtudóak" - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter.

Ádám Veronika arról beszélt, hogy mit jelent, jelentett a korábbi évtizedekben magyar tudósnak lenni, s arról, hogy a hazai tudósok sokat tehetnek Magyarország kedvező megítéléséért.
"Én nem csupán tudós vagyok, hanem magyar ember, egy magyar nő is. Különösen fontos volt ez a 70-es, 80-as években, amikor zárt világban éltünk, amikor az emberek még nem utazhattak, de bennünket kiengedtek kongresszusokra, kutatóintézetekbe" - mondta.

Ádám Veronika kitért egy, a közelmúltban a Semmelweis Egyetem végzős hallgatói között végzett felmérés eredményeire, amelyekből kiderült: 30 százalékuk meg sem fontolja, hogy itthon kezdje el a pályát, 10 százalékuk pedig egyáltalán nem akar orvos lenni.

"Mi történik a hallgatókkal, hogy míg az első-második évfolyamon hihetetlenül érdeklődőek, 4-5 év alatt eljutnak oda, hogy sem a pályából, sem az országból nem kérnek" - tette fel a kérdést Ádám Veronika.

Vizi E. Szilveszter válaszul megjegyezte, hogy Magyarországnak meg kell küzdenie a tehetségekért, hiszen uniós tagságunk révén ma már bárki ott dolgozhat, ahol akar.
"Mi ketten, akik külföldön - Hollandiában, Angliában, az Egyesült Államokban dolgoztunk, hazajöttünk.

Hazajöttünk, hogy újabb tehetséges fiatalokat neveljünk, hazajöttünk, mert itthon akartunk élni. Az interjúkötet a Magyarnak lenni című sorozatban jelent meg. Úgy érzem, hogy ezzel is demonstrálom, hogy magyar akarok lenni, mert hazajövök és itthon dolgozom" - összegezte Vizi E. Szilveszter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását