2024. április 30. - Katalin, Kitti

Független vizsgálatot akar az EP

Az Európai Parlament szocialista és zöld képviselői "teljes körű és független vizsgálatot szorgalmaznak a magyarországi vörösiszapömlés kapcsán" - jelentette be kedden közleményben Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője.
2010. november 16. kedd 14:34 - HírExtra
"A magyarországi és európai hatóságoknak le kell vonniuk a katasztrófa tanulságait, fel kell tárniuk a szabályozási környezet hibáit és az európai jogszabályok nemzeti végrehajtása során felmerülő hiányosságokat. Ehhez azonban független és teljes körű vizsgálat és hiteles információk kellenek" - áll a Brüsszelben is kiadott közleményben.

"Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy kérje számon a kormánytól, és folyamatosan ellenőrizze az uniós környezetvédelmi joganyag végrehajtását Magyarországon. Fontos lenne továbbá, hogy a bizottság jogszabályt kezdeményezzen a környezetvédelmi vizsgálatokról, amely állandó jogalapot teremtene az előzetes környezetvédelmi vizsgálatok folytatásához.

Az európai szinten végzett előzetes vizsgálatoknak különösen nagy szerepe lenne a határon átnyúló hatással bíró létesítmények engedélyezése során" - emelte ki Tabajdi, az EP környezetvédelmi bizottságának tagja.

Linda McAvan, a Szocialisták és Demokraták frakciójának környezetvédelmi ügyekért felelős szóvivője a közlemény szerint emlékeztetett: az Európai Bizottság illetékesei szerint a magyar hatóságok bizonyos adatokat visszatartanak, nem osztanak meg az európai szervekkel. Ez akadályozza a teljes körű és független vizsgálat lefolytatását, az európai és a magyarországi szabályozási környezet hiányosságainak feltárását.

"Felszólítjuk a magyar hatóságokat, hogy teljes mértékben működjenek együtt az Európai Bizottsággal annak érdekében, hogy minden részletében sikerüljön felderíteni a katasztrófa okait" – idézte őt a közlemény.

Satu Hassi, a Zöldek frakciójának környezetvédelmi ügyekért felelős szóvivője kifejtette: "A katasztrófa is azt bizonyítja, hogy meg kell erősíteni az európai jogszabályokban a szennyező fizet elvét. Az Európai Bizottságnak kezdeményeznie kellene az ipari és bányászati tevékenységet folytató üzemek környezetvédelmi felelősségéről szóló irányelv módosítását és európai szinten kellene kötelezővé tenni a környezetvédelmi biztosítás megkötését az üzemeltetők számára."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását