2024. április 30. - Katalin, Kitti

Foci a vörösiszap-károsultakért

A belépőjegyekből és az adományokból 21 000 lej (mintegy 1,35 millió forint) gyűlt össze a magyarországi vörösiszap-károsultak javára szombaton, Nagyváradon a 100 éve alakult Nagyváradi Atlétikai Club (NAC) tiszteletére rendezett, Nagy idők focija elnevezésű gálán.
2010. november 16. kedd 13:37 - HírExtra
Erről Tőkés Máté, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) futballcsapatának játékosa és elnöke, valamint Orbán Mihály, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) partiumi regionális elnöke számolt be a keddi, nagyváradi összegző sajtótájékoztatón.

Az esemény fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök volt, házigazdája pedig Tőkés László, az Európai Parlament egyik alelnöke. A rendezésben a nagyváradi Partium FC mellett az EMNT is szerepet vállalt. A szervezők már korábban bejelentették, hogy a belépőjegyekből befolyó összeget az iszapkatasztrófa károsultjai számára ajánlják fel. A sajtótájékoztatón elhangzott: továbbra is várják az adományokat.

A gálán a magyar öregfiúk csapata 5-3-ra nyert az erdélyi öregfiúk válogatottja ellen, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia pedig 1-0-ra győzte le a Partium FC-t. A szervezők keddi bejelentése szerint a találkozót mintegy 4000-en tekintették meg.

"Örülünk annak, hogy semmilyen incidens sem történt a rendezvényen. Bízom abban, hogy ez az esemény egy kezdet, már körvonalazódnak hasonló kezdeményezések" - mondta a sajtótájékoztatón résztvevő Jenei Imre, a magyar és a román válogatott korábbi szövetségi kapitánya, aki a gálán az erdélyi öregfiúk együttesének trénere volt.

A magyar kormányt Czene Attila sportért felelős államtitkár képviselte a rendezvényen, akinek Tőkés Máté már a találkozók után átadott egy szimbolikus csekket a vörösiszap-katasztrófa kárvallottjai számára.

Az 1910-ben alakult NAC 1944-ben sporttörténelmet írt azzal, hogy első vidéki csapatként megnyerte a magyar bajnokságot, illetve azzal, hogy 1949-ben, immár ICO néven a román bajnokságban is az első helyen végzett. Az 1963-ban megszűnt NAC-ban olyan játékosok fordultak meg, mint Lóránt Gyula, az Aranycsapat tagja, vagy a román és a magyar válogatottban is szerepelt Bodola Gyula és Pecsovszky József. A NAC ellen játszotta első élvonalbeli mérkőzését Puskás Ferenc.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását