2024. április 26. - Ervin

Horváth Csaba: gazdaságilag stabil fővárost adtunk át

Megalakult a fővárosi MSZP frakció. A szocialisták hosszú idő után ellenzékbe kényszerültek Budapesten. Horváth Csabával, az MSZP fővárosi frakcióvezetőjével beszélgettünk.
2010. október 15. péntek 06:44 - Forján-Vass Máté
Hogy képzelik el a fővárosi működést, mint ellenzéki párt?

Tisztségek
Horváth Csaba vezeti az MSZP fővárosi frakcióját. Két helyettese lesz, Tüttő Klára és Trippon Norbert. A politikai megállapodás alapján a pénzügyi ellenőrző, illetve a városfejlesztési és környezetvédelmi bizottságot vezeti majd szocialista politikus, előbbit Andó Sándor, utóbbit Szaniszló Sándor. A tervek szerint két tanácsnoka lesz: az agglomerációs feladatok Bánsághi Tamáshoz, az informatika területe pedig Molnár Gyula volt újbudai polgármesterhez tartozik majd
Konstruktív ellenzékként. Ez azt jelenti, hogy együttműködünk azokban a kérdésekben, amelyek a fővárosiak életminőségét javítják. Viszont kemény kritikai magatartást kívánunk folytatni azokban a kérdésekben, amelyekben úgy érezzük, hogy sérülnek a budapestiek érdekei.

Melyik bizottságokban lesz MSZP-s vezető?

Két bizottsági vezető lesz. A pénzügyi és ellenőrző bizottság elnöki posztja mindig a legnagyobb ellenzéki frakciónak járt, és mint legnagyobb ellenzéki frakció meg is kaptuk.

Emellett a városfejlesztési és környezetügyi bizottságban kaptunk ellenőrző szerepet, amely a Közösségi Város Zöld Budapest Program megvalósításához jó.

Látni kell, hogy az ellenzék ellenőriz, a város vezetése pedig irányít és viseli ennek minden felelősségét. Mi azt vállaljuk, hogy ennek a felelősségnek az ismeretében kemény, kritikai ellenzék leszünk, hogy a város fejlődésének az érdekeit szolgáljuk.

Tarlós Istvánnal milyen a viszonyuk?

Korrekt és tárgyilagos. Mandátumarányos képviseleteket biztosít a közgyűlés és a bizottságok munkájában. Azt az eszköztárat biztosítja, ami a választói akaratot leképezi, nem többet és nem kevesebbet. Korrekt és elfogadható partner.

Ismerve a két párt programját: milyen pontokban lesz megegyezés?

Több olyan pont van, amiben programszinten nagy a hasonlóság. Például az egészségügyi szolgáltatások javítása mind a két pártnak benne volt a programjában. Ennek a részleteit eredetileg én dolgoztam ki, amelyet aztán Tarlós István átvett a saját programjába. Bízom benne, hogy ez a program torzítatlanul fog megvalósulni. Ha nem változtatnak rajta, akkor támogatni fogjuk. Ha viszont torzítják, akkor felemeljük ellen a szavunkat.

Nyílván az együttműködésben a hogyan kérdése lesz a döntő. Ilyen a közösségi közlekedés fejlesztése, amelyben cím szerint mindenki egyetért, de a megvalósításban egész más utat választanánk. Nekünk a célunk az, hogy ne sérüljön a budapestiek érdeke.

Az a gondolat, ami felmerült, hogy privatizálni kellene a közösségi közlekedés egy részét, azzal szerintünk gyengítenék a fővárosi közösségi közlekedésre a ráhatást, és kellő kritikával kell kezelni. Ebben meg kell találni azt a garanciát, hogy az utasok jobb szolgáltatást kapjanak.

Tarlós István szerint a város költségvetése bizonytalan. Önök szerint is?

Olyan típusú bajban, amely közvetlen beavatkozást igényelne ezt Tarlós István sem állította. Ő 2011-ről vizionált. Mint közgyűlési tag az előző években havi szinten láthattuk a költségvetést, amiben pozitív működési eredmény volt jelen. Minden évben pozitív eredménnyel zárt a főváros.

Tarlós István nyolcvanötmilliárd forint többlettel vehette át a fővárost Demszky Gábortól. Ez az adósságszolgálatra, a fejlesztésekre felvett hitel törlesztésére, és az új fejlesztések beindítására elegendő. Egy kiegyensúlyozott gazdaságot hagy hátra az előző polgármester. Érdekes lesz a folytatás. Bízom benne, hogy nem egy megszorító csomagot akart előrejelezni a polgármester úr.

Jelenleg a főváros tudja finanszírozni a főváros adósságállományát?

Ezt most már Tarlós Istvánnak kell kezelnie. A jegyzőkönyv számait láttam: több tízmilliárd forintos tartalékkal adták át a vezetést, illetve pozitív gazdasági eredménnyel. Ebben kiemelkedik Budapest, mert csak fejlesztésekhez vesz fel hiteleket.

Mekkora az adósságállománya a fővárosnak?

Az adósság szolgálat közel tizenhétmilliárd forint. Ez a kamatteher, amit évente finanszírozni kell, ami közel százötvenmilliárd forintos hitelt jelent éves szinten. Ez a fejlesztések önrészét biztosította. Van még negyvenmilliárd forintos fel nem használt állami hitelkerete a városnak, amely fedezetül szolgál.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását