2024. május 2. - Zsigmond

"A Fidesz a lakosságot brutálisan szembe köpte"

Vajon az ellenzéki pártok miképp viszonyulnak az új médiajogszabályokhoz? Pörzse Sándor (Jobbik) országgyűlési képviselő és Németh Vladimir (LMP) a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának tagja nyilatkozott a HírExtrának.
2010. október 15. péntek 06:32 - Fontos Erzsébet
A szocialisták szerint szabadságuk után vagyonuktól is megfosztja a közmédiumokat a Fidesz és "lenyúlja" a sokmilliárdos ingatlanvagyont. Ennyire drasztikus a helyzet és a Fidesz valóban ellopja az eddig felhalmozott értékeket?

Amikor minden narancsba fullad
A médiatanács öttagú: elnöke Szalai Annamária, az NMHH elnöke, aki a kinevezés tényével és időpontjával a médiatanács elnökjelöltjévé is vált. A további négy tagra az Országgyűlés e célra létrehozott eseti bizottsága tett javaslatot a parlamentnek; a tagok: Vass Ágnes, Kollarik Tamás, Koltay András és Auer János. Mindannyiukat a Fidesz jelölte.

www.hvg.hu
Pörzse Sándor: Őszintén szólva ennyire rosszat nem feltételezek róluk. Ami most a médiatanács megválasztásakor történt, azt azért én sem gondoltam volna. Itt ugye arról van szó, hogy a három ellenzéki párt a lakosság negyvennyolc százalékát képviseli, ami a szavazás utáni eredményeket tükrözné. Ehhez képest a médiatanácsban gyakorlatilag öt fideszes ül majd. Szalai Annamáriával együtt négy delegált vesz részt a munkában. Ez a négy ember azt csinál a magyar médiával és minden ehhez kapcsolódó dologgal, amit csak akar.
 
A szocialisták azt feltételezik, hogy ennek lopás lesz a vége. Erre mondjam azt, hogy az elmúlt nyolc év után valószínűleg magukból indulnak ki. Én lopással nem merném megelőlegezni a Fideszt, bár brutális, amit a médiában csinálnak. Így gyakorlatilag az ország lakosságának negyvennyolc százalékát szembe köpik.

Németh „Vova” Vladimir: Nem hiszem, hogy ilyen drasztikus és súlyos lenne a helyzet. Nekem egyébként nem is tisztem arról dönteni, hogy az anyagi lenyúlás kockázata forog-e fent. Nem hinném, hogy erről lenne szó. Nekünk a kuratóriumban a műsorszolgáltatás és a hírszolgáltatás biztosítására és függetlenségének védelmére van szerződésünk az adófizetőkkel. A közmédiumoknak is alapvetően ez a feladatuk. Nem vagyongazdálkodási, hanem hírszolgáltatási, információs és közszolgálati kötelezettségeik vannak.

Az MSZP által fogalmazott vagyonelkobzásból következik, hogy a média gazdasági függősége a politikai függőséget erősíti majd. Ön szerint is narancsuralmú és színezetű lesz a sajtó?

P.Zs.: Nem lesz, hanem már most az! Megesett az, hogy olyan sajtótájékoztatókról nem számolt be egyetlen egy híradó sem, amely során választási csalásért jelentettünk fel egy parlamenti pártot bizonyítékokkal, hangfelvételekkel együtt. A választás előtt a Kurucinfora és a Barikádra felkerült a Nagy Gábor Tamás fémjelezte film, amely az önkormányzat visszaéléseiről szól. Jogászokkal egyeztetve négy bűncselekményt valósít meg az, ami a filmben látható. Abban is hangfelvételek, dokumentumok vannak. Nem, hogy egyetlen egy ügyész nem akadt az országban, aki hivatalból feljelentette volna az önkormányzatot, hanem ezt egyetlenegy erről tájékoztatott sajtóorgánum egymondatos hírben sem hozta le. Ez micsoda, ha nem brutális narancsuralom?

Régen az átkosban létezett egy piros telefon, amin leszólva irányították az akkori médiát. Most ugyanez van csak narancs telefonnal.

N.V.: Olyan új médiafelügyeleti rendszernek vagyunk a kapujában, ahol elhamarkodott lenne bármiről is dönteni. A kuratóriumban résztvevő szereplőknek nem kivont karddal kell ebbe a helyzetbe belemenniük. Semmiképp nem tartom azt szerencsésnek, hogy a médiatanács személyei gyakorlatilag egy kultúr- és ideológiai körből kerültek kinevezésre. Ennél sokkal árnyaltabbnak gondolom a magyar média helyzetét.

Szélesebbre kellett volna tárni a kaput és nagyobb lehetőséget biztosítani arra vonatkozóan, hogy kik pályázzanak a fontos közszolgálati szerepre, nevezetesen a vezérigazgatók posztjára. Ezek mind nem szerencsés dolgok, de mégis ebben a pillanatban már ítélkezni nagyon elhamarkodott lenne, arra vonatkozóan, hogy diktatórikusan valaki átvette volna a közszolgálati média feletti hatalmat.

Az MSZP szerint a hétfőn parlament elé kerülő újabb médiajogszabályok betetőzik "a média politikai és gazdasági gyarmatosítására" indított fideszes hadjáratot. Valóban egy kilenc évre vonatkozó gyarmatosítás vette kezdetét?


P.Zs.: Igen. Pontosan ennek lehetünk tanúi. Mondhatná valaki azt, hogy miért vagyunk ilyen rosszhiszeműek. Azért, mert abban a pillanatban, ahogy tudni  lehetett a választások alakulását, már megváltoztak a kereskedelmi tévék és rádiók is. Például a Jobbik elképesztően alulreprezentált . A közszolgálati televízió, és rádió nem hív be minket vendégnek. Most tették közzé a különféle híradókban elfoglalt arányokat. Olyan, mintha a Jobbik nem is létezne. Egy gyarmatosítás indult el.

N.V.:
Nem tudom elképzelni, hogy bármi gyarmatosítás vette volna kezdetét. Van egy olyan rendszer, amelyben a közszolgálati médiumokat érintően az ellenzéki pártok által delegált szakemberek is jelen vannak. Összetett és óriási változás mind támogatásában, mind ellenőrzésében, mind hatósági irányításában. Legalább akkora kaliberű lépés, mint az 1996-os média törvény elfogadása volt, ami az első demokratikus szabályozója volt a médiának.
Nekünk az a dolgunk, hogy lehetőség szerint az elmúlt húsz évben mindig egy önkéntes függésben működő közszolgálatot megtisztítsunk a politikai nyomástól. Én erre szerződtem, és ezért próbálok tenni.

Olyan döntéseket kell hoznunk, hogy valóban azok a sajtómunkások, akik részt vesznek a munkában, nyugodt és részrehajlás mentes légkörben legyenek képesek dolgozni. Ez a legfontosabb, és az, hogy a közönség ennek okán hiteles tájékoztatást és egy olyan közszolgálati médiarendszert tapasztaljon, amely alapvetően nem kereskedelmi elemeket hordozóan képes jelen lenni az életükben.

Egy függésben lévő közszolgálatot valóban meglehet tisztítani a politikai nyomástól? Hiszen a kizárólag fideszes tagokból álló Médiatanács nem erről tesz tanúbizonyságot.


N.V.: Egyetértek azokkal az aggodalmakkal, amelyek nagyon sok ponton támadták eddig a média törvény átalakítást, amit az Országgyűlés elfogadott. Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy jelen pillanatban ez egy átmeneti szabályozás, hiszen még most tárgyalja a parlament a további médiaszabályozási elemeket. Nincsenek illúzióim. Számos olyan aknát rejteget ez az új szabályozás - az irányíthatóságba és kezelhetőségbe burkolva- amik nem az én szám íze szerint valók. Nem hiszek azokban a monolitikus igazságokban, amelyeket most ez az új médiairányítási rendszer akár lehetővé tesz. Nagyon sok a buktató benne.

Az összetett rendszer azt feltételezi, hogy valóban nem lesz könnyű. Mégis: Lássuk a medvét! Nem látom értelmét egyből kivont karddal becsörtetni az első ülésre. Ez folyt a médiában húsz éven keresztül. Ha ezt a rossz hagyományt folytatjuk, akkor azzal semmiféleképpen nem visszük előre a közszolgálat ügyét.

Jó irányvonal az, hogy a kereskedelmi médiát rövid pórázon tartják azzal, hogy például a hatóság szabja meg, ki milyen módon kaphat anyagokat az archívumok kincsesbányájából?


P.Zs.:
Normálisnak találom, hogy a kereskedelmi tévé ingyen ne kapjon semmiféle archív anyagot, csak akkor, ha fizet is érte. A kereskedelmi televíziókért egy könnycseppet nem hullajtok. A közmédium a saját vagyonával gazdálkodik. A kereskedelmi televíziók a közmédium vagyonából szeretnének valamit megszerezni. Fizessenek érte!

Meg lehet akadályozni a médiatörvény életbe lépését vagy a kétharmados többség miatt esélytelen és felesleges bármiféle ellenállás a fidesszel szemben?

P.Zs.: Teljesen esélytelen. Ami a mai magyar parlamentben és bizottságokban zajlik, azt mondatja velem, hogy még jóindulatú mosoly sem kíséri az ellenzék próbálkozását. Minden szinten leszavazzák, hogy ha jobbikos képviselő ad be egy javaslatot. Ez így van a médiával kapcsolatban is. 

A négy közmédiumot felügyelő kuratórium tagjai kirakat emberek, így úgymond esélytelen a törvénykezésbe beleszólniuk vagy nem?

P.Zs.: Még jó, hogy oda jutott be ellenzéki politikus. Annyiból nem felesleges, hogy így legalább tudjuk, mi zajlik a berkeken belül. Csupán csak annyit tehetünk, hogy felemeljük a szavunkat és a választók négy év múlva eldöntik, hogy az adott pillanatban egyáltalán eljut-e hozzájuk amit hallanak, ha pedig eljutott akkor eldönthetik, ezt akarják-e vagy sem.

N.V.:
A kuratóriumban nyolc ember lesz. A törvény nagyon pontosan meghatározza azt a feladatkört, amit el kell látnunk. A közmédia területén nagyon felelősségteljes feladatokat is ró ránk a törvény. A nyolc embert kinevezésüktől fogva szeretnék nem pártpolitikai kinevezettként aposztrofálni, hiszen a törvény rendelkezik is azzal, hogy pártpolitikai tevékenységet nem folytathatunk.

Ez egy ideológiai kör, egy értékrend, elv keret.

Valóban öt-három arányban a mostani kormánypártok kinevezettjei vannak jelen a testületben. A döntéseket ilyen fokon meg lehet hozni, ezen törésvonalak mentén is. Nagyon remélem - vagyok ennyire idealista - nem ez történik. Ugyanakkor illúzióim sincsenek. A munka során egy olyan célnak kell a szemünk előtt lebegnie, hogy a húsz éve botladozó, folyamatos adósságokkal küszködő, ezért különféle függésben működő médiahelyzetet megjavítsuk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását