2024. május 5. - Györgyi

Országszakadástól tartanak

A szudáni kormány elfogadja az afrikai ország jövőjéről pár hónap múlva döntő népszavazás eredményét - ígérte meg Ali Oszman Mohamed Taha alelnök a referendumról az ENSZ New York-i székházában Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Barack Obama amerikai elnök részvételével pénteken rendezett tanácskozáson.
2010. szeptember 25. szombat 10:59 - HírExtra
A száz nap múlva esedékes szavazáson arról fognak dönteni, hogy függetlenné váljék-e a déli országrész, amely 2005 előtt két évtizeden át harcolt Észak-Szudán ellen. Megfigyelők arra számítanak, hogy a választópolgárok többsége az elszakadásra voksol majd.

"Szembenézünk a felelősségünkkel. A kormányunk el fogja fogadni a népszavazás eredményét" - hangoztatta a szudáni alelnök a tanácskozáson, amelyen az afrikai országgal szomszédos államok, valamint többek között Nagy-Britannia, Franciaország, Németország magas rangú képviselői vettek részt.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hangsúlyozta, el kell érni, hogy a referendum "nyugalomban, és megfélemlítés nélkül" mehessen végbe. "A tét nagy Szudán, Afrika és a nemzetközi közösség számára egyaránt" - mondta. Obama ehhez csatlakozva figyelmeztetett, hogy milliók sorsa forog kockán, és hangsúlyozta, hogy a kitűzött időben, január 9-én kell megtartani a népszavazást. A referendum része volt a közel kétmillió emberéletet követelő szudáni polgárháborút 2005-ben lezáró békemegállapodásnak.

Diplomáciai források szerint a népszavazás előkészítése nagy késedelmet szenved, egyes diplomaták Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnök kezét látják emögött.

Számos külföldi vezető attól tart, hogy ha a voksolást esetleg elnapolnák, Dél-Szudán egyoldalúan kikiálthatja függetlenségét, ami újabb konfliktust válthat ki. Szudán kőolajtermelő ország, a nyersolajat elsősorban Kínába exportálja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását