2024. május 18. - Erik, Alexandra

ENSZ: el kell ismerni Koszovó függetlenségét

A Koszovó függetlenségét még nem elismerő ENSZ-tagállamokhoz intézett levelet Skender Hyseni koszovói külügyminiszter - közölte hétfőn a pristinai külügyminisztérium.
2010. szeptember 14. kedd 09:16 - HírExtra
A Koszovó önálló államiságának elismerését szorgalmazó üzenetet 122 ország ENSZ-tagállam New York-i képviseletéhez továbbították, köztük Oroszország és a Vatikán is kapott levelet a koszovói külügyminisztertől.

Pristina diplomáciai kezdeményezésére azt követően került sor, hogy az ENSZ Közgyűlése a múlt héten, csütörtökön elfogadta az Európai Unió és Szerbia közös, kompromisszumos határozattervezetét a koszovói kérdés megoldásáról, és ebben felkérte Belgrádot és Pristinát arra, hogy kezdjenek párbeszédet egymással.

Pristinában úgy értékelték, hogy a dokumentum figyelembe veszi a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) véleményét, amely szerint Koszovó függetlenségének 2008-as, egyoldalú kikiáltása nem ellentétes a nemzetközi joggal.

Az ENSZ hágai Nemzetközi Bírósága július 22-én hozta nyilvánosságra nem kötelező érvényű, tanácsadó véleményét. Koszovó már ezt követően azt várta, hogy újabb országok ismerik el önálló államiságát az ICJ döntése nyomán. Hyseni külügyminiszter akkor úgy nyilatkozott, hogy az ICJ egyértelműen megerősítette Koszovó függetlenségét, és sürgette az ENSZ-tagállamokat, hogy ismerjék el országa önállóságát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását