2024. április 26. - Ervin

Javult a friss diplomások helyzete

Gyors munkába állás, a kapcsolati tőke használata és stabil munkaviszony - többek között ezek jellemzik a magyar frissdiplomások elhelyezkedését a munkaerőpiacon az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett felmérés szerint.
2010. augusztus 28. szombat 12:54 - HírExtra
A Diplomás pályakövetés 2009-2010 elnevezésű kutatási program keretében csaknem ötezer, 2007-ben végzett hallgatót kérdeztek meg a diplomázásuk óta eltelt időszakról, egészen pontosan arról, hogy azóta hogyan alakult karrierjük, pályájuk.

A felvi.hu honlapon publikált összegzés kitér arra, hogy a munkaügyi statisztikák alapján az elmúlt években romlott a frissdiplomások foglalkoztatási helyzete, azonban a tömeges diplomás munkanélküliségről szóló rémhíreknek ellentmondani látszik, hogy a végzetteknek mindössze 1,9 százaléka nem talált munkát 2007-es diplomázása óta folyamatos munkakeresés ellenére sem.

A megkérdezett végzettek negyven százaléka már munkában állt oklevele átvételekor, több mint fele (53,5 százaléka) pedig a diploma megszerzése után keresett és talált is állást. Ez utóbbi csoport tagjai átlagosan 3,56 hónapot töltöttek munkakereséssel, ennyi tehát az az idő, ami a diplomázás és az állásszerzés között átlagosan eltelt.

A friss diplomások keveslik a fizetésüket

A kutatás során a végzettek körében mért 135 ezer forintos nettó havi átlagkereset lényegében megfelel a KSH által nemzetgazdasági szinten regisztrált átlagos fizetésnek. A statisztikai hivatal azonban egyaránt figyelembe vette a fizikai és szellemi foglalkozásúak adatait, míg az Educatio kutatása csak a frissen végzett szellemi foglalkozásúak bérét tartalmazta. Ezt figyelembe véve a szakemberek szerint elmondható, hogy a frissdiplomások keresete ugyan még elmarad a hasonló pozícióban lévők - de nem pályakezdők - bérétől, de már jobban keresnek a fizikai dolgozóknál.

A felmérés során kiderült, hogy az elhelyezkedett diplomások munkájuk szakmai, tartalmi részével elégedettek, a fizetéssel kapcsolatban azonban már kevésbé pozitív a véleményük. Főként a pedagógiai, orvos- és egészségtudományi, természet- és társadalomtudományi szakmák végzettjei érzik kevésnek a bérüket.

Szakmák szerint vizsgálva a jövedelmükkel legelégedetlenebb orvosi és pedagógiai terület képviselői voltak azok, akik munkájuk szakmai, tartalmi feltételeire a legmagasabb pontszámot adták. Az informatikai és jogi területeken végzettek a leginkább kiegyensúlyozottak ebben a kérdésben, hiszen ők mind anyagilag, mind szakmailag az átlagnál elégedettebbnek bizonyultak.

A munka szépsége nem kompenzálja a kis bért

 
Az is megfigyelhető volt, hogy a gazdaságtudományi terület diplomásai annak ellenére, hogy ők a legelégedettebbek a fizetésükkel, szakmailag találnak kivetnivalók a munkájukban. A természet- és a társadalomtudomány területeiről kikerülők azonban mindkét szempontot alulértékelték, a végzettek saját bevallása szerint az alacsony béreket csak kis mértékben kompenzálja a munka szépsége.

A diplomázás utáni első munkahely megszerzésében a személyes kapcsolat szerepe meglepően erősnek bizonyult. A végzés után állást kereső frissdiplomások egyharmada ismerős ajánlása révén szerzett munkát. A munkakeresés formális útjai közül az álláshirdetés 28,4, a munkaközvetítő cég pedig 3,9 százalékuknak segített.

A felsőoktatási intézmények szerepe az első munkahely megtalálásában csekély - a friss diplomával rendelkezők körében összesen 6,9 százalékban járultak hozzá valamilyen módon (akár karrier irodák, tanári ajánlások, akár intézményi kapcsolatok révén) az első, diplomához kötött, állás megszerzéséhez.

Az adatokból az is kiderült, hogy a diplomát szerző fiatalok jelentős részének már volt valamilyen munkatapasztalata, amikor átvette oklevelét, 40 százalékuk konkrétan dolgozott is államvizsgája időszakában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását