2024. május 24. - Eszter, Eliza

Matolcsyék letérnek a "Bajnai-ösvényről"

Matolcsy kitart a kormány gazdasági megoldásainak sikeressége mellett, az IMF és az EU küldöttsége mégis idő előtt, megállapodás nélkül távozott hazánkból. Mi állhat a háttérben?
2010. július 20. kedd 07:29 - Telkes Árpád
Nem lesz megszorítás

Nemzetközi Valutaalap
Az ENSZ 1945-ben létrehozott washingtoni székhelyű szervezete, amely jelenleg (2010) 185 tagországot számlál. A nemzetközi monetáris rendszer központi intézményét a nemzetközi pénzügyi együttműködés és az árfolyamstabilitás elősegítése, a gazdasági növekedés fokozása és a magas szintű foglalkoztatás megteremtése céljából alapították, illetve nem kis részben azért, hogy átmeneti pénzügyi segítséget nyújtson fizetési mérleggel kapcsolatos problémákkal küzdő tagországainak. A tagok meghatározott kvóta (gazdasági súlyuk) szerint járulnak hozzá az alaphoz, és a szervezettől kölcsönöket vehetnek fel adósságaik törlesztéséhez. (Wikipedia)
A megszorító csomag egyetlen alternatívája a bankadó – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Kiemelte, az elmúlt négy-öt év megszorító politikája, amely jelentős növekedési és versenyképességi áldozatokkal járt, nem folytatható. Elmondása szerint a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval való tárgyalások nem megszakadtak, helyesebb a tárgyalási forduló eredménytelen lezárásáról beszélni.

Matolcsy György a tárgyalásokon vitatott elképzelések szólva úgy nyilatkozott, hogy teljes vállszélességgel kiáll a nemzeti eszközkezelő felállítása mellett, mely a bedőlt lakáshitelesek megsegítését célozná meg. Ezek mellett megerősítette, hogy az állami alkalmazottaknál továbbra is támogatja a kétmillió forintos bérplafont, mely szerinte nem érinti a jegybank függetlenségét.

A nemzetgazdasági miniszter szerint is az EU szigorúbban tárgyal a Nemzetközi Valutaalapnál, ám ez szerinte azzal indokolható, hogy az unió 27 tagállama közül csupán három teljesíti az államháztartási hiánnyal kapcsolatos elvárást, Brüsszel minden valószínűség szerint Magyarországot szeretné példaként felmutatni, hogy az ajánlások követésével teljesíthető a hiány lefaragása. „Családon belül mindig szigorúbbak egymással” – mondta az EU-s tárgyalási alapállásról, megjegyezte: „Év végére lehet, hogy külön tárgyal majd Magyarország az Európai Unióval.”

Csütörtökön bankadóról szavaz a T. Ház

A bankadóról szólva azt nyilatkozta, hogy annak részleteiről véleménye szerint még lehet egyeztetni, ám olyan kérdésekről, hogy két vagy három évig legyen érvényben a 2010-es konstrukció, már nem lehet változtatni.

Nem tagadta, hogy a bankadó jár valamennyi növekedési áldozattal, ám egy megszorító csomag még jobban visszavethetné a magyar gazdaságot. Köszönhetően a kabinet eddigi intézkedéseinek, valamint a megélénkülő konjunktúrának, az eddigi gazdasági növekedéssel kapcsolatos elvárások 0,4 százalékos csökkenéssel számoltak, ám mostmár fél százalékos növekedés a valószínűbb 2010-re.

Hangsúlyozta: Magyarország megkezdte a szerkezeti reformokat és azokat folytatni is fogja. "Először a politikai osztályt operálta meg", utalt az országgyűlési és önkormányzati képviselők számának megfelezésére. "Folytatjuk az adóreformot" - jelentette ki.

Egy az egész három-négy éves ciklust átfogó, állami kiadások és a bürokrácia csökkenését szolgáló reformcsomagot valósít meg a kormány – nyilatkozta Matolcsy. Külön hangsúlíozta, hogy az Orbán-kormány legelső intézkedéscsomagja 120 milliárd forintos kiadáscsökkenést hozott magával.

Eszközkezelő társaság, bérplafon

Kiemelte, a nemzeti eszközkezelőt a korábbi rossz amerikai példa miatt érhette kifogás, azzal szemben, viszont itthon minimális költségvetési hozzájárulással valósítható meg az intézmény, ehhez a bankoktól várna pénzt a kormány. Működéséhez csupán állami garanciával járulna hozzá a kormány.

Működésének a fedezetét az ingatlanok jelentenék, melyek értéke az ingatlanpiac fellendülésével várhatóan emelkedni fog.

A Nemzetgazdasági Minisztériumot is megkerestük kérdéseinkkel, egyelőre nem kaptunk válaszokat, ám ígéretet igen, hogy segítenek megérteni, miért távozott megegyezés nélkül az IMF és az Európai Unió delegációja. Kíváncsian várjuk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását