2024. április 27. - Zita

Vértes szerint veszélyes a nemzetközi bizalom elvesztése

Nem kerül közvetlenül veszélybe az államadósság finanszírozása, ugyanakkor rövidtávon nőhetnek a devizahitelesek terhei, középtávon pedig a nemzetközi bizalom hiánya jelenthet problémát és veszélyt Magyarország számára - vélekedett Vértes András.
2010. július 19. hétfő 11:47 - HírExtra
A GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke ezt annak kapcsán mondta, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja hétvégén megegyezés nélkül utazott el Magyarországról, valamint hogy az Európai Unió (EU) elhalasztja a hitel-felülvizsgálat lezárását. Vértes András hétfőn az MTI-nek elmondta: a tárgyalások eredménytelen lezárása a forint gyengülésével, a nemzetközi pénzügyi bizalom romlásával, valamint az állami adósságfinanszírozás kamatterheinek megemelkedésével járhat rövidtávon.

A GKI elnöke szerint a kormány gazdasági programjából hiányoznak az államháztartás kiadási oldalával kapcsolatos szerkezeti reformok, így az önkormányzati, egészségügyi reform, illetve a veszteséges állami vállalatok reformja, ezért "kényszermegoldások" születtek. Hozzáfűzte: ha lennének szerkezeti reformok, akkor azokat a nemzetközi szervezetek is nagymértékben támogatnák.

A másik fő probléma Vértes András szerint, hogy a bankadó irreálisan magas. Elvi alapja ugyanakkor kevés van, mert Magyarországon a bankok lényegében nem kaptak állami pénzt, és bár a "fizessenek a gazdagok"-elv alapján elfogadható lenne a pénzügyi szektor megadóztatása, de nem ilyen nagy mértékben - vélekedett Vértes András. Az adó nem a profitot veszi ki a bankokból, hanem a tőkét apasztja, miközben az elmúlt két évben a bankok maguk fedezték a válság elhárításának költségeit. A terhek így visszahárulnak a lakosságra és a vállalkozásokra, ami pedig fékezi a gazdasági növekedést - fűzte hozzá.

2011-re vonatkozóan elmondta: vannak jó lépések, azonban strukturális reformok hiányában, valójában adóátrendezés van, nem pedig adócsökkentés. A kormány által meghirdetett 29 pont nagy részét meg lehet tartani, azonban bizonyos elemein - például a társasági adó csökkentésének mértékén - változtatni kellene, másrészt szerkezeti reformokat kellene elindítani - emelte ki Vértes András.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. július 19. 12:11
Rövidtávon biztos, hogy nem járunk jól, de a fontos az, hogy hosszú távon ne az IMF szabja meg a fejlődésünket, hanem mi.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását