2024. június 16. - Jusztin

Mikor lesz megállapodás?

Az októberi önkormányzati választások miatt némi időbe telhet, míg Magyarország új megállapodásra jut a nemzetközi hitelezőkkel - írta hétfőn, elemzők vélekedésére hivatkozva a The Wall Street Journal című amerikai üzleti napilap európai kiadása (WSJE).
2010. július 19. hétfő 12:27 - HírExtra
 Az újság internetes felületén megjelent cikk ezt a feltételezést azzal támasztotta alá, hogy a Fidesz a megszorító intézkedések elleni kampány eredményeként került kormányra, és "valószínűtlen, hogy olyan kiadáscsökkentést hajtana végre, illetve úgy módosítana a szociális jóléti programokon, amivel elidegeníthetné a választókat".

Az írás részletesen beszámolt arról, hogy nem sikerült eredményesen lezárni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Bizottsággal folytatott, esedékes hitel-felülvizsgálati tárgyalási fordulót, a nemzetközi intézmények képviselői a hét végén elutaztak Budapestről. "Meglepő, hogy az IMF ilyen keményen játszik" - idézte a WSJE Timothy Asht, a Royal Bank of Scotland feltörekvő piacokkal foglalkozó, londoni székhelyű részlegének vezetőjét. Ash szerint "ez potenciálisan veszélyes stratégia. A globális talpra állás törékenynek látszik, és az európai gazdaság általában nehézségekkel küzd".

Megfigyelők arra számítottak, hogy az IMF és az EU megállapodik Budapesttel, "ha másért nem, a stabilitás érdekében" - írta a lap. Idézte Olli Rehn pénzügyi EU-biztos azon korábbi kijelentését, miszerint "a magyar válság árnyékbokszolás, nem igazi krízis", ezzel szembeállítva Rehn szombati nyilatkozatát, amely már arról szólt, hogy a túlzott deficit csökkentése "kemény döntéseket igényel majd a kiadások terén".

A The Wall Street Journal Europe ugyancsak hétfőn portrét és interjút közölt Csányi Sándorral, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójával, aki egyebek közt elmondta, hogy a nyugat-európai anyabankokkal rendelkező magyarországi pénzintézetekhez képest az OTP egy kissé máshogy viszonyul a bankadó kérdéséhez. A kitűzött államháztartási hiánycél elérése ugyanis kiemelt jelentőségű - hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató, aki arra figyelmeztetett, hogy a szektort érintő adónak átmenetinek kell lennie, különben nem tudják növelni finanszírozási képességüket a bankok, ez pedig a reálgazdaságnak sem jó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását