2024. június 16. - Jusztin

Orbán mossa kezeit és Matolcsyra mutogat forintügyben?

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez irányította a forint gyengülése, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU ügyében az újságírókat Orbán Viktor.
2010. július 19. hétfő 12:43 - HírExtra
Matolcsy: szeptemberben visszatérnek a küldöttségek

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió (EU) tárgyalódelegációja szeptemberben tér vissza Magyarországra, és a megbeszélések eredményesen zárulnak majd. A CNBC amerikai tévécsatornának adott hétfői nyilatkozatában a miniszter hangsúlyozta: az IMF, az EU és a Világbank készenléti hitelkeretéhez kapcsolódó megegyezés végrehajtásának felülvizsgálatáról szóló tárgyalások "nem omlottak össze, hanem a megbeszélések egy bizonyos szakaszában véget értek."

Matolcsy György hozzátette: a kormány elkötelezett, hogy teljesíti a hazai össztermék (GDP) arányában számolva 3,8 százalékos költségvetési hiánycélt, az IMF és az EU küldöttségei pedig elismerően fogadták a kormány első gazdasági akciótervét, amelynek révén pontosan 3,8 százalék lesz az idei deficit.

A nemzetgazdasági miniszter szólt arról, hogy a kormány tárgyalópartnereinek "nem tetszett" a tervezett bankadó, annak mértéke miatt, de a költségvetési hiánycél elérése érdekében ki kell vetni az adót. Matolcsy György hangsúlyozta: a bankadó a megszorító csomag alternatívája, az utóbbi évek megszorító politikáját pedig nem kívánja folytatni a kormány.

Kérdésre válaszolva Matolcsy György kifejtette: a kormány nem számít arra, hogy növekednek a hitelfelvételi költségek, hiszen Magyarország az idei 3,8 százalékos, és a jövő évi 3 százalék alatti hiánnyal a legjobbak között van az Európai Unió 27 tagországa között.

A nemzetgazdasági miniszter a CNBC-nek elmondta: az IMF és az EU küldöttségei szeptemberben térnek vissza Magyarországra, és a tárgyalások végül eredménnyel zárulnak majd.

Arra a kérdésre, hogy a forint romlása ellen tesznek-e valamit, Orbán Viktor úgy válaszolt, "Matolcsy miniszter úrhoz forduljanak, legyenek kedvesek; ebben az ügyben a kormány részéről ő az illetékes".

Egy másik kérdésre, miszerint melyek lesznek a következő lépések, amelyek már biztosan tudhatók a hétvége fényében, a miniszterelnök ugyancsak azt mondta: Matolcsy György örömmel áll rendelkezésre.

Zuhanás

Nagyot esett a forint árfolyama térségbeli devizák kíséretében a hét végén. Hétfőn reggel röviddel hét óra előtt az eurót 288,98 forinton jegyezték a nemzetközi bankközi kereskedelemben az előző esti 286,82 forint után. Péntek délután még 282 forintnál, péntek reggel 280 forintnál, a hét közepén pedig 278 forintnál járt az árfolyam. A forint 6,80 százalékkal gyengébb év eleji árfolyamánál.

Kereskedők szerint az IMF és az EU küldöttségének távozása Magyarországról a hitelcsomag felülvizsgálatának lezárása nélkül gyakorlatilag eltávolítja a nemzetközi védőhálót az ingatag lábakon álló magyar gazdaság alól, valamint a deviza- és kötvénypiaci megrázkódtatás veszélyét hordozza magában. A tárgyaló küldöttség távozása figyelmeztetésül szolgál az összes európai ország számára, hogy az IMF és az EU nem tolerálja az eltérést a költségvetési hiány csökkentésének megállapodott célszámaitól.

Hazamennek...


Az IMF és az EU szombaton közölte: két hétig tartó intenzív tárgyalássorozat után az IMF küldöttsége visszatér Washingtonba, az Európai Bizottság pedig elhalasztja a magyaroknak nyújtott hitel felülvizsgálatának lezárását. Az IMF továbbra is törekszik a magyar féllel támadt nézeteltérések áthidalására, a brüsszeli bizottság pedig helyesnek tartaná, ha egy későbbi időpontban folytatódnának a tárgyalások - közölték a szervezetek.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Magyar Televízió hétfő reggeli műsorában azt mondta: a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val folytatott tárgyalások nem megszakadtak, helyesebb a tárgyalási forduló eredménytelen lezárásáról beszélni. A kormány ragaszkodik a bankadó bevezetéséhez, mert az egy megszorító csomag egyetlen alternatívája.
Forrás: MTI/hirextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását