2024. április 29. - Péter

VOLT volt. Lesz is?

Lobenwein Norberttel, a VOLT Fesztivál főszervezőjével, alapítójával beszélgettünk. A fesztivál sikeresnek bizonyult, persze előfordultak kisebb problémák, melyeket jövőre mindenképpen megoldanának. VOLT tehát lesz is.
2010. július 6. kedd 15:10 - Győry S. József
Hogyan értékeled a VOLT Fesztivált? Mennyire volt sikeres?

Aki ott volt a VOLT Fesztiválon az elmúlt tizennyolc év alatt, az tudja, hogy sok szempontból a mostani volt a legsikeresebb fesztivál. A nézőszám mindig egy fontos kérdés, idén nem nőtt a látogatók aránya a korábbi évekhez képest, de ez nem is volt különösebben célunk, hiszen a válság évét éljük. A fesztivál területén lévő emberek számát sem szerettük volna növelni, szerintünk ez nem volt szükséges. Összességében elégedettek vagyunk, főként úgy, hogy négy napon keresztül szikrázó napsütésben élvezhettük az eseményt. Ez abszolút ritkaságszámba ment.

Történt bármilyen probléma a fesztiválon? Gondolok itt verekedésre, lopásra.

Szeretjük
A fesztivál a nevét a rendszerváltás utáni években, az 1990-es évek elején VOLT néven megjelenő popkulturális magazinról kapta. Az első fesztiválokat 1993-tól 2001-ig Húsvét tájékán a soproni Sportcentrumban rendezték, melyeken a fellépők és a közönség száma is évről évre gyarapodott. A növekvő népszerűség okán, 2002-ben a rendezvény állandó helyszíne és időpontja is megváltozott, ekkor a Volt nyári fesztivállá változott és a pár napos időtartamra minden évben a soproni Lővérekben bérel helyet a bulizni vágyó fiatalok számára. A rendezvény országos sikereit évről évre a közönség állandó bővülése jelzi.
Az imént kaptam kézhez a rendőrségi statisztikát, és egészen meglepődtem. Nyolcvanezer vendég vett részt négy nap alatt a fesztiválon, ám sem a rendőrség, sem a biztonsági személyzet egy olyan verekedésről, ütésváltásról nem tud, ami árnyékot vethetett volna az eseményre. A rendezvény területén kívüli lopásokról, autófeltörésekről értesültünk, de a rendőrség beszámolója szerint ez nem volt nagyobb arányú, mint egy átlagos, soproni hétvégén.

Mennyiben változott meg a VOLT Fesztivál látogatóinak összetétele az elmúlt években? Milyen újításokra volt szükség?


Az összes fesztiválon azt látom, hogy a látogatók összetétele évről-évre változik. A fesztiválozás szélesebb körben egyre inkább egy elfogadott és szeretett életformává kezd válni, hiszen jóval kulturáltabb szórakozási lehetőséget tudnak nyújtani, mint bármelyik egyéb, hétvégi időtöltési lehetőség. A fiatalok és az idősebbek is tapasztalják, hogy a mellékhelységek, infrastrukturális szolgáltatások, a takarítás és természetesen a programok sokszínűsége mind-mind alátámasztja azt, hogy érdemes fesztiválokra járni, hiszen ez egy igazán kulturált kikapcsolódási forma.

Idén nagyon sokan látogattak a fesztiválra, éppen ezért elveszítette a családias hangulatát.


Én még mindig azt vallom, hogy a legtöbb fesztiválhoz képest a VOLT-nak megmaradt, ha családiasnak már nem is nevezhető, de mindenképpen átjárható, bejárható jellege, ami miatt oly sokan szerették és szeretik is. Természetesen, ha az esti órákban egy Prodigy vagy Ákos koncert zajlik, egy méhkassá alakul a fesztivál és a kint lévő húszezer vendég nem biztos, hogy családiasnak tartja mindezt, de a nappali időszakban tény, hogy nagyon könnyedén elérhetőek egymástól a színpadok. Pontosan ezért még mindig azt lehet mondani, hogy ez a legbarátságosabb, ha jobban tetszik, legcsaládiasabb eseményünk.

Míg korábban sportolási lehetőségek is a fesztiválozók kényelmét – mondhatni egészségét – szolgálták, idén nem volt erre mód. Miért nem?

Valóban így van, idén egész minimális formában valósítottuk meg a sportolási lehetőségeket. Ez a terület azért nem volt kihasználva, mert a fesztivál területe már nem igazán alkalmas arra, hogy sportolási lehetőségekre területeket tudjunk kihasítani. A nappali időszakban vannak nem feltétlenül zenéhez kapcsolódó programok, sportos csemegék. Azon azért érdemes elgondolkodnunk, hogy a következő évben ezt a területet egy kicsit továbbfejlesszük, de ehhez mindenképpen nagyobb területet kell szereznünk a fesztiválnak.

Mennyi esély van arra, hogy nagyobb területen valósuljon meg a fesztivál?

Mindenféle kritikát szívesen meghallgatunk és elgondolkodunk rajta, hiszen minden nap tíz-tizenötezer vendég sátorozik a helyszínen. Nekik igényük lehet sportolásra illetve különböző játékokra, melyek idén nem voltak jelen a fesztiválon. Dolgozni fogunk azon, hogy jövőre mindez megvalósuljon.

Ötszáz forint volt egy doboz sör, ami talán drága, hiszen öt-hat adag naponta legalább elfogy, plusz az élelmet is állni kell. Drága? Nem drága?


Valóban nem mondhatjuk, hogy az összes, általunk szervezett fesztivál közül a VOLT a szűkebb pénztárcával rendelkezőknek biztosít önfeledt kikapcsolódási lehetőséget. Ettől függetlenül úgy vélem, hogy Budapesten és a vidéki nagyvárosokban az italárak nem olcsóbbak, mint amennyibe a VOLT Fesztiválon kerültek. Ám ha azzal hasonlítjuk össze, hogy évekkel ezelőtt milyen árszintet tartott a vendéglátás, milyen kedvezményekkel csábították a vendégeket, a fesztivál ahhoz képest valóban soknak mondható. Nekünk emelt árakat kell tartanunk, hogy a rendezvény költségvetését ki tudjuk gazdálkodni, hozzáteszem, hogy a Soproni Sörgyár a főszponzorunk, velük egyeztetünk és az ő tapasztalataikra alapozva határozzuk meg a sör árát.

Milyen változtatást tartotok szükségesnek jövőre?

Rögtön a VOLT Fesztivál után elkezdődött a Balaton Sound utómunkálata, így sajnos nem volt időnk elemezni a fesztivál lefolyását, persze esemény közben az ember folyamatosan jegyzetel. Nem mondom, hogy óriási, megoldhatatlan problémákkal találkoztunk az idei rendezvényen, ám voltak olyan színpadok, melyek egymást zavarták az esti órákban. A tervezőasztalon gyakran jónak tűnik valami, ám a valóságban az esetleges ilyen jellegű problémákon már nem tudunk változtatni.

Milyen a VOLT Fesztivál látogatói összetétele mondjuk a Szigethez képest?

Az eddigi előzetes felméréseink azt mutatják, hogy a VOLT Fesztivál három igazán jelentős körzetből vonzza a vendégeket. A legjelentősebb környék meglepő módon Budapest és környéke, a második a soproni régió, a harmadik a Dunántúlnak a többi része, utána következnek a külföldi és egyéb magyarországi területek.

A Sziget esetében nyilván más nagyságrendről beszélhetünk, hiszen öt nap alatt többszázezren vesznek részt, ahol a külföldi vendégek aránya már közel ötven százalék, míg ez a VOLT Fesztivál esetében csupán tíz százalék.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

farkaska
2010. július 23. 16:09
Ha már így mindenki megköszöni a szervezést akkor nekem is meg kell köszönnöm. És be kell vallanom azért én is ittam 1-2 pohárkával de komolyabb problémám nem volt.
redina24
2010. július 23. 12:22
én voltam már pár fesztiválon ittunk is, buliztunk is, de sosem jutottam el arra a pontra hogy másnap ne emlékezzek semmmire, vagy csak foszlányokra, ha egyszer megyek fesztiválra megnézni a kedvenc zenekarom stb, akkor illene rá emlékezni nemde? a mai fiatalok sajnos nem tudják a mértéket betartani... tisztelet a kivételnek
prekorall
2010. július 19. 15:08
re tramcrash: De akkor miért nem marad otthon? Ott nem teheti meg és még sokkal olcsóbban ki is jönne, vagy miért nem egy és bérel pár hasonlóval egy kis szobát, és isznak vakulásig. Azért mi is szoktunk inni még csak nem is keveset, de azért nem annyit mint amennyit azok ittak akiket mostanában láttam egy két party felvételen. Nem szégyenli hogy ország világ látja hogy milyen??
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását