2024. május 16. - Mózes, Botond

Jön az Ifjú Művészek Fesztiválja

Hatvan éves fennállását ünnepli a Ifjú Művészek Fesztiválja Bayreuthban, amelynek programját idén az Évfordulók - Fordulatok évei (Zeitenwende - Wendezeiten) mottónak megfelelően állították össze a szervezők.
2010. július 3. szombat 10:23 - HírExtra
A bajor városban augusztus 7. és 30. között a Wagner Fesztivállal párhuzamosan több mint száz rendezvényt tartanak a világ minden tájáról érkező ötszáz művész közreműködésével.

A zsúfolt program egyik csúcspontja az Egy kapituláció (Eine Kapitulation) című vígjáték ősbemutatója - mondta el Sissy Thammer, a zenei esemény igazgatója és főszervezője. A darabot Richard Wagner 1870-71-ben, a német-francia háború idején írta antik stílusban, de nem zenésítette meg.

A fesztivál kérésére Paul Leonard Schäffer fiatal komponista szerzett zenét a darabhoz. A darabot az elmúlt években kialakult hagyományhoz igazodva mutatják be, amelynek megfelelően Richard Wagner eddig ismeretlen műveit ismertetik meg a közönséggel.

A fesztiválon látható lesz Victor Ullmann Atlantisz császára, avagy a Halál nemet mond című operája, valamint részleteket mutatnak be Kurt Weill Mahagonny város felemelkedése és bukása című operájából Bertolt Brecht szövegkönyvével. A szimfonikus zenekar a huszadik század első felének társadalmi és politikai változásaira igyekszik rámutatni a zeneművekkel.

A programban szerepel Gustav Mahler 1910-es, befejezetlen 10. szimfóniája, Alban Berg Egy angyal emlékére című hegedűversenye 1943-ból és Bartók Béla szintén 1943-as Concerto zenekarra című műve is.

Egyedülálló politikai és művészi jelentőséggel bír a fesztivál Parsifalhoz vezető utak (Wege zu Parsifal) nevű projektje. Vlagyimir Ivanoff bolgár származású muzsikus az Európából és az arab országokból érkezett zenészek közti párbeszéd alapján igyekszik új megvilágításban bemutatni a keleti és nyugati kultúrákat összekötő, az eredetileg a XIII. századból származó anyagot.

A jubileumi fesztiválhoz kapcsolódóan a Commerzbank bayreuthi fiókjában nyílt kiállítás. A bemutatott képekkel és szövegekkel Andrea Wunderlich művész a nagy múltú fesztivál fontos küldetésére, valamint a világ minden részéről érkező művészek életszeretetére és intenzív együttműködésére igyekszik rávilágítani.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását