2024. május 3. - Tímea, Irma

A digitalizáció átka: számítógépstressz-szindróma

A digitális korszak áldásos eredményei és az életünket kényelmesebbé tevő találmányai mellett gyakori, hogy új betegségeket is kitermel. Egy április végi tanulmány szerint a várakozás a betöltési időre, könnyen vezethet úgynevezett számítógépstressz-szindrómához.
2010. május 4. kedd 07:17 - HírExtra
"A digitális eszközökre utalt felhasználóknak egyre nyomasztóbb terhet jelentenek a mindennapi életben jelentkező technikai malőrök és működési problémák" - olvasható az amerikai távközléstechnikai agytröszt (CEB) Harc a számítógépstressz-szindrómával című beszámolójából.

Úgy tűnik, minden kényelmi eszköznek van hátulütője. A számítógépekkel berendezett világban lehetővé vált, hogy temérdek munkafolyamat fölgyorsuljon, és számos tevékenységben elképzelhetetlen mértékben javuljon a teljesítmény. Oktatási szoftverek, tanulmányi rendszerek teszik gördülékenyebbé az iskolák működését, de az élet egyetlen területe sem nélkülözheti a számítástechnikai hátteret. Egészségügy, gazdaság, kultúra (elég, ha a könyvtári rendszerekre gondolunk), bűnüldözés, párkeresés stb.

Stressz és támasz

Liz Miller
"Elérkezett az idő, amikor a műszaki eszközökkel foglalkozó vállalatoknak el kell gondolkodniuk azon, hol van a vásárlók tűréshatára, és annak figyelembevételével kell javítaniuk a fogyasztói közérzetet" - mondta a CEB szóvivője.
Elmondható, hogy minél nagyobb segítséget jelent valami az életben, annál inkább támaszkodunk rá, és annál nagyobb fenyegetettséget okoz annak az eshetősége, hogy egyszercsak elveszítjük támaszunkat. A támaszvesztés miatti aggodalom szorongáshoz vezet, mint szinte minden tartós veszélyhelyzetre adott reakció, így a digitális eszközökre utaltság nyomasztó terhe végül kórossá válhat.

Felmérésben kereste a választ egy a távközlési szektorban járatos amerikai szervezet arra, hogy a piaci versenyben működő ágazatokban mitől maradnak elégedettek a fogyasztók.

A megkérdezettek 94 százalékának életét befolyásolják jelentősen a számítógépek. Munkájukat nem végezhetik nélkülük, viszont a válaszadók kétharmada szorult már valamilyen technikai segítségre egy-egy meghibásodást követően. Ebből kitűnik, hogy nemcsak a számítógépek és az alkalmazások megbízhatatlansága generálhat stresszhelyzetett, hanem az attól való félelem is, hogy a probléma orvoslásához esetleg külső segítséget kell igénybe venni, amely segítség megérkeztéig ugyancsak várni kell. Így nemcsak a számítástechnikai eszközök megbízhatóságától, hanem azoktól a szakemberektől is függünk, akik kompetensek az egyes hibajelenségek elhárításában.

Kellemetlen függőség

Laufer László a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékének tanársegédje szerint is nagyon fontos, főleg az idősebbeknél, hogy ne tegyük őket számítógép-használat közben túl gyakran más emberektől függővé  "Nem csupán olyan programokat kell írni, ahol gigabetűkkel írják a menüpontokat. A használhatósági felmérések szerint kevésbé fontos a színesség, mint az, hogy egyértelműen tudjanak dönteni" - fejtette ki a HírExtra megkeresésére.

„Nem a menüpontok száma a fontos, és nem is az, hogy milyen mélyen van egy információ a menüstruktúrában, sokkal inkább az, hogy amikor több lehetőséget felajánlunk a felhasználónak, akkor a döntés egyértelmű legyen, ne keljen azon törnie a fejét, hogy melyiket válassza - mondta Laufer László, majd hozzátette azt is, lényeges, hogy a döntések ne okozzanak erőfeszítést: „Az erőfeszítés azért probléma, mert egyrészt nem szeretjük, másrészt meg minden nem egyértelmű döntés növeli a bizonytalanságunkat. Egy kritikus szint fölötti bizonytalanság esetén nem használjuk többet az adott weblapot vagy programot.”

A felhasználóknak egyre-másra újabb kihívásoknak kell megfelelniük. Az egyre gyorsabban cserélődő programok telepítése, az eszközök beállítása, alkalmazások frissítése, a személyes adatok védelme és a mindig fenyegető vírusfertőzések okozta aggodalom, a felhasználói kudarcok és frusztráció által szült bizonytalanság mind-mind kiválthatják a számítógépstressz-szindrómát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását