2024. április 26. - Ervin

Az ország utolsó szavazója, a világrekord és a pezsgő

Üdvözlendő gesztussal kedveskedett az ország utolsó szavazójának a helyi jelölt, aki végül meg is szerezte a képviselői mandátumot. Rétvári Bencét, a győztes politikust kérdeztük az esetről.
2010. április 13. kedd 17:30 - Pénzes Dávid
Kígyózó sorokban idegeskedő tömeg, több órás várakozás az szavazólapokra, az Országos Választási Bizottság nagyfejűinek kisstílű vitája és döntésképtelensége, a választási eredmények fű alatti terjedése – ez a botrányos 2010-es első forduló Magyarországon. Ám a világraszóló égés mellett volt azért üde színfoltja is a lehetetlen helyzetnek. Ez pedig Rétvári Bence gesztusa.

Már előre tudták


Ahogy Budapesten 17 helyen, és az ország nagyvárosaiban is több helyszínen, úgy a 11. kerületben is brutális sor húzódott az egyik szavazókör előtt. Ezt persze már jóval előbb is tudni lehetett. Rétvári Bence a Fidesz-KDNP jelöltje, aki óriási fölénnyel végül meg is nyerte a kerületi választást és így mandátumhoz juthat, a HírExtra megkeresésére elmondta, háromezren szavaztak abban a bizonyos szavazókörben, ami miatt már előre figyelmeztették az illetékeseket, hogy ez nem lesz így jó.

Mint Rétvári elmondta, kiszámolták, hogy ha a helyiek, illetve az átigazolással szavazók mindannyian eljönnek, 16 másodpercenként kellene leadni egy szavazatot, ahhoz, hogy este 7-re befejeződjön a voksolás. Teljesen világos, hogy az egész adminisztráció nem képes végigmenni 16 másodperc alatt. Ez sajnos be is jött – mondta Rétvári.

Torlódás


Hamar kiderült, hogy a szavazókör bizony jócskán hét után is nyitva lesz. Ekkor felmerültek a jegyzőben (aki egyben a helyi választási iroda vezetője) olyan abszurd ötletek is – meséli Rétvári – hogy, miként lehetne leárnyékolni a sorban állók telefonját, nehogy a hétkor érkező eredményeket megismerve máshogyan szavazzanak, mint ahogy előre eldöntötték.

Rétvári Bence és stábja a szavazókörtől nem túl messze a kampány-központjukban várta az eredményeket. Ezek lassan jöttek is, majd egyre egyértelműbbé vált a Fidesz-KDNP elsöprő győzelme. Természetesen előkerültek az ünneplésre szánt pezsgők is.

Az ötlet


Rétvári Bence
Rétvári Bence az egyik legfiatalabb KDNP-s képviselő. 2008-ban, időközi választásokon került be a parlamentbe, most bebiztosította magát 54,64 százalékkal. Facebook profiljából megtudhatjuk, hogy szorgalmasan gyűjtötte személyesen is a kopogtatócédulákat, az aktivistái elleni támadást a saját személye elleni támadásként értékeli.
A koccintások és gratulációk közben merült fel, hogy mint Rétvári mondja „mennyire becsülendő azoknak az embereknek a kitartása, akik órákat állnak sorban azért az éjszakában, hogy élhessenek szavazati jogukkal.” Innen jött az ötlet, hogy amint befejeződik a szavazás odamegyünk, és az utolsó szavazót megajándékozzuk egy pezsgővel” – mondta a politikus.

„Mikor kimentünk és átadtuk a pezsgőt elmondtam, hogy nem azért kapja a pezsgőt, mert esetleg a Fidesz-KDNP-re szavaz, mert az teljesen mindegy hogy kire adja a voksát, hanem azért mert képes volt végigállni azt a hét órát. Ez pedig elismerést érdemel. Természetesen az elismerés nem csupán az utolsónak szól, hanem szimbolikusan mindazoknak, akik ilyen sokat vártak.”

Világrekord

Az ország utolsó szavazója így kapott pezsgőt az állhatatosságáért, amit aztán közösen fogyasztott el a mandátumot szerzett Rétvári Bencével és a kampánystábbal az iskola udvarán, ahol a szavazókör volt.

Az egri egyetemista fiú azzal a ténnyel, hogy éjjel egy óra után adta le voksát világrekorder lett. Eddig a legkésőbbi szavazó Olaszországban volt, ahol este 10-ig tartott egyszer nyitva egy szavazókör.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

laszlos
2010. április 14. 11:38
Jót nevettem a cikken, már megérte elolvasni. Na mi is tudunk világelsők lenni!
balogGY
2010. április 13. 20:34
Furcsállom, hogy egy ilyen botrány után csak egyetlen lap közli le normális terjedelemben ezt a nagyon emberi és nagyon jó üzenettel bíró dolgot. Jó lenne ha az egész új parlament az aljasság, a csúnya beszéd, a Kuncze féle cinikus humor, a Gusztos féle zsidózás (vagy ellenzsidózás), az államtitkári és miniszteri vakítás, mellébeszélés, és Gyurcsányi önzés után, azokon az értékeken alapulva működne, amit ez a fiatalember és a fiatal politikus szimbolizál: egyfelől demokráciáért való kitartás, másfelöl a választópolgárt emberként kezelő hozzáállás
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását