2024. április 29. - Péter
Több okból is emlékezetes választásként fog bevonulni a történelembe a 2010-es országgyűlési voksolás. Címszavakban: botrányos szervezés, hatalmas bukás, óriási győzelem és két párt halála.
2010. április 12. hétfő 10:15 - HírExtra
Hatalmas botránnyal búcsúzott az MSZP a hatalomból. A választások lebonyolítása kritikán aluli volt, nem méltó egy európai uniós, demokratikus országhoz. A tesze-tosza, és a feladatát teljesen alkalmatlanul ellátó Országos Választási Bizottság elvette az eredményvárás örömét az állampolgároktól. Igaz, hogy a törvényhozás is felelős a kígyózó sorokért, de a törvényt értelmezgető enervált szakértők döntésképtelenségükkel tragikomédiát varázsoltak a választás estéjéből.

Brutálbukás

Mindenesetre kormánypárt nem kapott ekkora pofont magyar választáson, mint amit az MSZP: a választópolgárok nyolcvanegy százaléka a távozásra voksolt. A 19 százalékos eredmény óriási bukta. Az MSZP-s politikusok a HírExtra információi szerint már nem is a második fordulóval, hanem saját jövőjükkel foglalkoznak. Mesterházy Attila esti sajtótájékoztatóján a pártelnökségnek már nyoma sem volt, sokan közülük jóval előbb távoztak. Mindez előrevetíti az MSZP egységének bizonytalanságát, és egy esetleges teljes megújulás lehetőségét.

Kiss Péter és Ujhelyi István alelnökök meg sem jelentek a sajtónak, Szekeres Imre is csak percekre bukkant fel, s Gyurcsány Ferencnek sem volt se híre se hamva. Egyedüli Don Quijoteként Kovács László volt uniós biztos állta az újságírók rohamát, de ő is hamar tisztázta, hogy öt évig Brüsszelben volt, így nem volt befolyása a hazai politikára.

Gigagyőzelem


Ezzel szemben Orbán Viktor újra Magyarország miniszterelnökeként gondolhat magára. A Fidesz –KDNP óriási mértékű győzelmet könyvelhetett el. 53 százalékos eredménye és 119 egyéni befutója után szinte bizonyosra vehető a kétharmados végső győzelem.

Mivel a versenyben maradt 57 egyéni választókörzetben induló képviselő-jelöltből egy helyen vezet szocialista az összes többiben fideszes áll az élen, a kétharmadot játszi könnyedséggel elérheti a párt. Ehhez 50 helyen kell nyerniük. Ráadásul az is a Fidesz kezére játszik, hogy az ellenfelek nem fognak összefogni a fideszes ellen.



Nem lesznek visszalépések?

A szocik nem lépnek vissza
Lendvai Ildikó hétfő reggel az ATV műsorában kijelentette: senkinek sem fogja javasolni, hogy a második fordulóra visszalépjen annak javára, "akinek a pártja komcsilistát állított"; ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy az MSZP támogatja-e a Fideszt a Jobbikkal szemben olyan módon, hogy jelölteket léptet vissza.
A Jobbik bizonyosan nem fog visszalépni a szocialisták javára, ahogy MSZP-s sem fog a Jobbikéra. Az LMP Budapesten több helyen is befutott a harmadik helyre, ám náluk is szinte elképzelhetetlen, hogy a szocialisták javára lépjenek vissza. Az LMP éppen arra jött létre, hogy az eddigi politikai elit helyébe lépjen, az eddigi politizálását megújítsa, s azzal szembe menjen.

Saját identitásukat veszítenék el, ha akár a Fidesz, akár a Szocialista Párt javára visszalépnének a jelöltjeik. Ráadásul azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy attól még senki nem fog a kedvezményezett pártra szavazni, hogy a visszalépő párt azt mondja. Nehezen elképzelhető, hogy ha az LMP mégis visszalépne például az MSZP javára, hogy a szavazóik szívesen támogatnák az MSZP-t.

Mindezekből egyenesen következik, hogy a Fidesz az 57 körzetből 56-ot minden jel szerint megnyer. Egyedül Angyalföldön küldheti a Parlamentbe a szocialista Párt Tóth Józsefet, a 13. kerület polgármesterét.

Nem lehet elmenni az LMP és a Jobbik parlamentbe jutása mellett. Két új párt, két – egymástól és a többi párttól is – teljesen eltérő politikai stílus. Azzal, hogy ők adják majd az új Parlament negyedét, az MSZP mellett ők lesznek az ellenzék, teljesen új politikai közeg várható. A parlamenti felszólalások, az interpellációk, a törvényjavaslatok vitája, mind-mind merőben átalakul a politikában járatlan, de rendkívül radikális és agresszív Jobbik, illetve a szintén civilekből álló, nyeretlen kétéves LMP.

Két párt a föld alatt

Az MDF számára totális bukást hozott április 11. A régóta agonizáló párt az utolsó döfést kapta a választóktól. Dávid Ibolya lemondásával darabokra hullik az erőszakkal Bokros mögé állított párt. Sőt, közben Kerék-Bárczy Szabolcs is lemondott elnökségi tagságáról. Az SZDSZ haláláról már tudni lehetett, ám a választás napjával került az utolsó szög is a koporsójukba. Mindkét nagy rendszerváltó párthoz egyetlen üzenetünk van: béke poraikra.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását