2024. május 6. - Ivett, Frida
A bürokrácia, a szociális életüket kiélni vágyó nyugdíjasokkal karöltve hátráltatta ma a részvételi demokrácia gyakorlati működését: sokan hazamentek, mert nem tudták kivárni az órákig kígyózó sorokat.
2010. április 11. vasárnap 16:18 - Pásztor Balázs
Sorok és órák

Több város kerületének több szavazóhelyéből - elsősorban Budapest VII. a IX. a XIII. kerületéből és Pécsett - jelentettek hatalmas, több óráig kígyózó sorokat, volt ahol a szavazóbiztosok már az utcára kimenve osztogattak sorszámokat, és közölték a választókkal, hogy nagyjából mikor kerülhetnek sorra. Ezek miatt sokan, egy-másfél óra után feladták állampolgári kötelességük végrehajtását és hazamentek - hisz alapvetően sem terveztek az egészre tíz percnél többet szánni. A jelenség lehet az egyik oka annak, hogy eddig az időhatáros részvételi adatok alapján a négy évvel ezelőttinél is passzívabb a magyar lakosság.

Az OVB állásfoglalása
Azoknak, akik 19 óráig beállnak a sorba, biztosítani kell a szavazás lehetőségét - foglalt állást az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnap délután.Az OVB állásfoglalásában felidézte a választási eljárásról szóló törvényt, amely szerint a szavazatszámláló bizottság elnöke 19 órakor a szavazóhelyiséget bezárja, de azok a választópolgárok, akik a szavazóhelyiségben vagy az előterében tartózkodnak, még szavazhatnak.A testület állásfoglalása szerint ennek az az eljárás felel meg, ha a szavazatszámláló bizottság azoknak a választópolgároknak, akik 19 óráig megjelentek, hogy szavazzanak, és még sorban állnak, biztosítja a szavazás lehetőségét.
Az OVB állásfoglalásában kitért arra is, hogy a szavazatszámláló bizottságoknak meg kell teremteniük annak a technikai feltételeit, hogy a 19 órás határidő után érkező választópolgárok már ne szavazhassanak.Az OVB azért foglalkozott a kérdéssel, mert több helyről is olyan jelzés érkezett, hogy hosszú sorok kígyóznak azon szavazókörök előtt, ahol az igazolással szavazók is leadhatják voksukat.
A sorok egyik legfőbb oka, hogy azon választók külön sort kapnak, akik „igazolással” adják le voksukat, vagyis előzetes kérelem alapján más helyen szavaznak, mint a bejelentett lakhelyük. Ők - akiknek nagy része kollégiumi diák - a folyamat elhúzódó adminisztrációja miatt a regisztrációs idő sokszorosát kénytelenek elszenvedni, mint egy átlagos választó. A HirExtrának több, két óránál is tovább húzódó sorban állást említettek ilyen esetekben, ami igencsak elveszi az állampolgár kedvét a részvételtől - főleg, hogy a két X elhelyezése nem több fél percnél. Ennek ugyanakkor törvényi háttere is van, hisz a jelenleg hatályos jogszabályok egy EVK-n belül mindössze egy helyen teszik lehetővé az „igazolásos szavazat leadását” - ami Pécsett például több mint ezer embert jelentett.

Azonban ez az átlagos szavazókra is kihat, hisz az ő regisztrációjukra kevesebb ember jut, így törvényszerűen lassabb lesz - ezért ott se volt ritka az egy órán túl mutató sorban állás, ami szintén hazameneteleket jelentett. További problémát jelent, hogy a nyugdíjasok közül sokan ekkor próbálták kiélni szociális életüket - elvégre végre azt érezhették, hogy fontosak. A beszámolók alapján kedélyesen társalogtak a szavazatok tisztasága felett őrködő tagokkal, minden apró részletre rákérdezve - ezzel sokszor tíz percre is feltartva egy-egy tagot. Mások pedig a szavazófülkéből kirohanva estek kétségbe, hogy biztos jót és jól ikszeltek e - elvégre már nem látnak valami jól. Mindeközben természetesen egymással is vitába keveredtek, hogy ki kire, és miért, és az ő idejükben...

Botrányok és elhatározások

Természetesen nem itthon élnénk, ha nem akadályozták volna pár helyen botrányok a szavazást. A szavazók szervezett szállítása miatt a délig leadott szavazatok megsemmisítését kéri egy helyben, a baktalórántházi választókerületben induló képviselő - kérésével többek közt az OVB-hez is fordult, és állítása szerint videofelvétele is van az esetekről. Celldömölkön pedig egy választó a bizottság elnökének kérése ellenére kivitte a szavazólapokat a szavazóhelyiségből és közölte, hogy ezeket a nála lévő értesítővel együtt elégeti a szavazóhelyiség ablaka alatt.

Bármi is legyen a helyzet, egy részvételi demokráciában mindenek előtt arra kell törekedni, hogy a részvételi demokráciát érvényesítő gyakorlatokhoz minden választópolgár, a lehető legegyszerűbben és legkényelmesebben hozzáférjen - ugyanis nagyrészt ez garantálja a tényleges részvételt. Papp Judit, a pécsi választási iroda vezetője utalta arra, hogy a jelenlegi sorok nagy részét generáló törvényt nem ártana módosítani - ami akár az új Parlament első, közösen meghozott törvényjavaslata is lehetne, ha már az MSZP-n kívül minden jelentős erő a változás és a demokrácia jelszavával kampányol.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

M.T.E.
2010. április 12. 06:50
Ezt a megállapítást kérem, hogy szíveskedjetek megmagyarázni. Mennyiben akadályozták a "szociális életüket kiélni vágyó nyugdíjasok" a választást? Ebben az országban mindenkit gyűlölni kell? Az időst azért mert kap nyugdíjat, és az túl sokba kerül az országnak?
Egy idős az "nyugger", felesleges, bosszantó teher, aki csak útban van? Ez a mindenfelé látható megnyilvánulások alapján, úgy tűnik, politikailag elfogadott tény, senki sem tiltakozik ellene. Várom a magyarázatot.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását