2024. május 2. - Zsigmond

A piac örülne egy erős fideszes kormánynak?

Igen jelentős eredményeket ért el a jelenlegi magyar kormány az államháztartás konszolidálásában, de a piac örülne egy stabil többségű Fidesz-kormánynak is a választások után, mert ez jót tenne a reformkilátásoknak.
2010. április 2. péntek 07:25 - HírExtra
A UBS bankcsoport londoni elemző és befektetési részlegének szakértői új, átfogó helyzetértékelésükben "kiemelkedő sikernek" nevezték a ciklikus kiigazítással számolt államháztartási hiány csökkentését, különös tekintettel arra, hogy mekkora változás zajlott le a 2006-os hiánycsúcs óta.

A ház szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért, ciklikusan kiigazított 1,7 százalékos tavalyi hiány azt jelenti, hogy Magyarország jó úton lesz az euróövezeti csatlakozáshoz szabott maastrichti deficit-előírás teljesítése felé a gazdasági növekedés beindultával.

A cég kedvező és kedvezőtlen forgatókönyveket vázolt fel. Az előbbi szerint az eurócsatlakozás javuló kilátásai és a magyar befektetési konstrukciókat terhelő kockázati felárak ebből eredő csökkenése támogatja a magyar kötvény-, deviza- és részvénypiaci teljesítményt.

A kedvezőtlen forgatókönyv alapján viszont maradnának a térségi gazdaságokéhoz képest magas kockázati prémiumok, tekintettel a növekedési kilátásokra nehezedő masszív adósságteherre, és a devizaalapú adósságok magas aránya okozta sebezhetőségre.

A UBS londoni elemzői ugyanakkor úgy vélik, hogy a leköszönő ügyvezető kormány gazdaságpolitikája a kedvező forgatókönyv érvényesülését támasztja alá, mivel az államháztartási és a külső hiteligény gyors csökkentésére helyezte a fő hangsúlyt.

A cég előrejelzése szerint a Fidesz kormányra kerülése esetén ettől eltérő megközelítést alkalmazna, és jobban összpontosítana az alapvető szerkezeti problémák kiigazítására, miközben kevésbé agresszív költségvetési konszolidációt tűzne ki célul.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását