2024. május 17. - Paszkál

Stumpf: a kétharmados fideszes győzelem önmagában kevés

Stumpf István volt kancelláriaminiszter szerint a Fidesz esetleges kétharmados választási győzelme önmagában kevés lesz a nagyléptékű reformok sikeréhez, azok elfogadtatásához ugyanis társadalmi konszenzusra kell törekedni.
2010. április 1. csütörtök 16:30 - HírExtra
A Századvég Alapítvány elnöke, az Ybl Klub által szervezett csütörtöki, budapesti konferencián hangsúlyozta: a Fidesz a rendszerváltáskor tapasztalt súlyú kihívások előtt áll, hiszen számos alrendszer átalakításával és a gazdaság új életre keltésével rendbe kell tennie az államot.

A Választás 2010 című tanácskozáson kiemelte: ehhez nélkülözhetetlen a politikai felhatalmazás, de a működőképességet nem szabad csupán hatalmi pozíciókra építeni, hanem szélesebb társadalmi konszenzussal kell biztosítani.

Stumpf István úgy látja, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök már elkezdte ezt a folyamatot a vállalkozókkal, az érdekcsoportokkal és kamarákkal való találkozásaival.

A választások elemzésére kitérve úgy fogalmazott, a Századvég és a Forsense korábbi kutatásaiból arra lehet következtetni, létezik egy "felszíni, strukturális" hasonlóság a jelenlegi Jobbik, illetve a húsz évvel ezelőtt Fidesz generációs alapú szerveződése között.

Az Orbán-kormány minisztere szerint a Fidesznek még komoly gondjai lehetnek abból, ha nem tudja magát elég markánsan képviseltetni a fiatalok körében is. Emlékeztetett: a Fidesz stabil választóbázisában tudhatja az aktív szavazók mintegy 60 százalékát, de egy 2008-as felmérés szerint a fiatalok 26 százaléka már a Jobbikkal szimpatizál.

Stumpf István szerint a Jobbik által megjelenített elitellenesség régóta kimutatható a különböző közvélemény-kutatásokból, mértékét pedig jól mutatja, hogy az 1990-es évekhez képest gyakorlatilag a felére esett a vezető politikusok népszerűsége.
A radikális jobboldali párt támogatottságát növelheti még, hogy a politika "morális zuhanása" mellett a fiatalok számára elmaradt a rendszerváltásban való részvétel élménye - fejtette ki.

A Századvég elnöke ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy a Jobbik szavazatgyűjtő-képességének határához ért. Ezt szerinte az is mutatja, hogy egyre több olyan ügy kerül napvilágra, ami a Jobbik eddigi legfontosabb tőkéjét, a hitelességét ássa alá.
Hans Kaiser, a rendezvényt támogató Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodavezetője beszédében elsősorban arról szólt, hogy Magyarország gazdasági és politikai megítélését is javíthatja egy Fidesz-kormány, amelynek azonban nem lesz könnyű dolga az "üres kincstár" miatt.

Hozzátette: a Jobbik által képviselt szélsőséges erők visszaszorítását a leghatározottabban az elsősorban a keleti országrészekben megfigyelhető "közbiztonsági vákuum" a hatalom általi betöltése biztosíthatja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását