2024. május 3. - Tímea, Irma

2012-ben akár talpra is állhat a piac

A válságból a régióban legelőbb a lengyel irodapiac tér magához, a magyar piac talpra állása csak 2012-ben várható, mivel az elmaradt fejlesztések miatt akkorra várhatók új átadások - áll az Ablon csoport MTI-hez eljuttatott elemzésében.
2010. április 1. csütörtök 09:11 - HírExtra
A válság hatása leginkább a lengyel piacon volt érezhető: 46 százalékkal kevesebb irodát adtak bérbe tavaly, mint az azt megelőző évben, és bár a kihasználatlansági mutató éppen ezért nőtt - 4,5 százalékról 7,3 százalékra - az még mindig a legalacsonyabb a közép-kelet-európai régió országai közül.

A lengyeleket a csehek követik 11,6 százalékos kihasználatlansági mutatóval, Romániában 16 százalékra nőtt az index, míg Magyarországon 13 százalék körüli értékről 21,9 százalékra.

A felmérés szerint a cseh piac őrizte meg leginkább a válság előtti helyzetét, ahol az árak nem csökkentek drámaian, és a megüresedő területek is gyorsan új bérlőre találnak, azonban a prognózisok szerint számottevő növekedés Csehországban sem várható.

A lengyel irodapiacon egyelőre kisebb intenzitással, de már megkezdődött a fellendülés. Ezzel szemben, a magyar piacon évekbe telhet a jelenleg üresen álló irodák megtöltése. 2012-re azonban komolyabb mértékű növekedésre lehet számítani.

Az egy négyzetméterre jutó, havi bérleti díjak a válság során Romániában 23-24 euróról 18-20 euróra estek. Csehországban 21-23 euróról csökkent a díj 19,5-20,5 euróra. Lengyelországban 28-30 euróról 21-22 euróra, gyakorlatilag a harmadára, Magyarországon a 13-16 eurós fajlagos díj csökkent 10-14 euróra.

Az Ablon felmérése szerint tavaly azok az ingatlanfejlesztők kerültek előnyös helyzetbe, amelyek épületek üzemeltetésével is foglalkoznak. Az árversenyben ugyanis ezek a cégek - alacsonyabb üzemeltetési díjaikkal - jobb csomagokat tudtak kínálni a csupán fejlesztéssel foglalkozó cégekhez képest.

A fejlesztők többsége nem rendelkezik üzemeltetési tapasztalattal, illetve projektjeiken a fenntarthatóan alacsony üzemeltetési díj nem az első számú tervezési szempont, hiszen az irodaházakat eladásra építik. Az ár mellett az ingatlan elhelyezkedése a második legfontosabb szempont a bérlők döntésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását