2024. május 2. - Zsigmond

A Vagyonkezelő vizsgálódik a buszbeszerzés ügyében

A Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatója vizsgálatot indított, hogy kiderítse: hogyan történt a 2005-ös Volánbusz-beszerzés.
2010. március 24. szerda 20:28 - HírExtra
Szollár Domokos kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő, a Daimler-botrányt érintő kérdésre válaszolva azt mondta: Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán találkozott Kamarás Miklóssal, és az MNV Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatta a kormányfőt, hogy vizsgálatot indított a 2005-ös Volánbusz-beszerzés kapcsán.

A kormányszóvivő kitért arra is, hogy a kormányzati szervek 1997-ben vásároltak utoljára Mercedes-típusú gépjárművet, a Mercedes 1997 óta nem vett részt egyetlen egy központi közbeszerzési eljáráson sem; nem használnak ilyen típusú autót.

Leszögezte: a kormány nem kapott hivatalos értesítést az amerikai kormányzattól sem diplomácia úton, sem a kölcsönös bűnügyi együttműködés keretében.
Kérdésre válaszolva azt is aláhúzta: nincs információjuk arról, kik lehetnek a kormányzati érintettek.

Az amerikai igazságügy-minisztérium a Daimler német autógyár körüli megvesztegetési botrány ügyében benyújtott keresetében szerepel, hogy több mint 300 ezer euró összeget is kifizethettek kenőpénzként magyar kormánytisztviselőknek 2005-ben a Volánbusz egy buszvásárlási ügylete kapcsán. A dokumentum együtt kezeli az ügyben az osztrák és a magyar szálat.

A kereset szerint a Mercedes-Benz autóbuszokat forgalmazó EvoBus Hungária Kft. 2005. május 23-án vagy környékén megegyezett arról, hogy 32 buszt ad el az állami tulajdonú Volánbusz vállalatnak. Az EvoBus Hungária 17 buszt vásárolt az EvoBus Austria vállalattól 1.678.170 euróért és azokat továbbadta a Volánbusznak körülbelül 1.745.000 euró értékben.

A tranzakcióval kapcsolatban az EvoBus Austria vállalat jóváhagyta 333.370 euró "jutalék" kifizetését az amerikai USCON cégnek azzal a megállapodással, hogy az összeg egészét vagy egy részét magyar kormánytisztviselőknek továbbítják - tartalmazza a washingtoni szövetségi kerületi bíróságon iktatott kereset.

A Volánbusz szerdai közleményéből kiderül, hogy összesen 31 autóbuszt vásárolt 2005 májusában összesen 2,935 millió euró értékben.

Sztipichné Kozári Edina, az EvoBus Hungaria Kft. szóvivője szerdán közölte: az EvoBus magyarországi ügyletéről a Daimler-Benz április elsején esedékes amerikai bírósági meghallgatásáig nem adnak információt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását