2024. május 16. - Mózes, Botond

Vizsgálódik az ÁSZ

Nem sikerült megteremteni a költségvetés egyensúlyát a Veszprém megyei önkormányzatnál a 2006-2009. években az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata szerint - közölte Sepsey Tamás, az ÁSZ igazgatóhelyettese csütörtökön sajtótájékoztatón Veszprémben.
2009. december 3. csütörtök 17:20 - HírExtra
Az ÁSZ összefoglalója szerint az önkormányzat 200-ban konkrét fejlesztési célok finanszírozásához hosszú lejáratú fejlesztési hitelt vett fel, 2007-ben értékpapírt értékesített, továbbá a hosszú távú felhalmozási célok megvalósításáért 5 milliárd forint összegű kötvényt bocsátott ki. Ennek kilenctizedét befektették, illetve lekötött betétben helyezték el - olvasható az összefoglalóban. Rámutatnak arra is, hogy "az önkormányzat fizetőképessége jelentős mértékben javult, ugyanakkor a pénzügyi helyzete eladósodási szempontból - a kötvénykibocsátással összefüggésben keletkezett hosszú távú fizetési kötelezettség miatt - kedvezőtlenül alakult".

Az ÁSZ-vizsgálat megállapította továbbá, hogy az önkormányzat 2006-2008. első félév között "összességében nem készült fel eredményesen az európai uniós források igénybevételére és a várható támogatások felhasználására". Annak ellenére, hogy az önkormányzatnak az uniós források igénybevételére benyújtott pályázatai a gazdasági programokban, az ágazati koncepciókban megfogalmazott célokhoz kapcsolódtak - olvasható többi között a dokumentumban.

Az ÁSZ megállapítása szerint az önkormányzat ugyanakkor a "hiányosságait kiküszöbölte", s 2008. év második félétől a felkészültsége már eredményes volt. A Veszprém megyei önkormányzat 2006-2008. között 22 pályázatot nyújtott be, s azok közül tizenkettőt részesítettek támogatásban.

A 2006. évi átfogó ellenőrzésen túl a 2006-2008 között három vizsgálatot végzett az ÁSZ a Veszprém megyei önkormányzatnál. Az ellenőrzés során tett javaslatok 83 százalékát az önkormányzatnál megvalósították, 17 százalékát pedig részben hasznosították - olvasható az összefoglalóban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását