2024. április 27. - Zita

A női rendezők és a "celluloid plafon"

Kathryn Bigelow Oscar-történelmet írhat, ha vasárnap a női filmesek közül elsőként elnyeri a legjobb rendező díját. Ám miközben Hollywoodban egyértelműen tetten érhető a kutatók által "celluloid plafonnak" keresztelt jelenség, vagyis hogy az álomgyár berkeibe rendezőként vagy akár forgatókönyvíróként is csupán elenyésző számban törhetnek be nők, az ipar prominensei tagadják, hogy létezne ilyesmi.
2010. március 3. szerda 17:30 - HírExtra
Bigelow a negyedik nő, akit rendezőként Oscar-díjra jelölt az Amerikai Filmakadémia fennállása 82 éve alatt. Lina Wertmüller 1976-ban, Jane Campion 1993-ban, Sofia Coppola pedig 2003-ban jutott be a férfiak által uralt mezőnybe.

A női filmrendezők Oscar-mellőzöttsége az iparágban uralkodó tendenciát tükrözi - mutatott rá Martha Lauzen, aki a San Diegó-i Egyetemen foglalkozik a nők televíziós és filmes helyzetével.

Lauzen közelmúltban kiadott éves jelentése rávilágított, hogy tavaly az Észak-Amerikában forgalmazott 250 legnagyobb bevételt hozó filmnek csupán hét százalékát rendezte nő, ami az előző évi felméréshez képest két százalékos visszaesést mutatott.
Az aránytalanság a filmüzlet olyan más területén is nyilvánvalóan megmutatkozott, mint a forgatókönyvírás. A 250 filmet kilenc százalékban jegyezték szerzőként nők.

Az adatok ellenére a kutató szinte teljes visszautasítással találkozott a filmipar képviselőinél a kérdés felvetésekor. Mint mondta: vezető szakmai folyóiratok szerkesztői éppúgy tagadták a probléma létezését, mint stúdiók vezetői.

"Vagy azt mondják, hogy nincs celluloid plafon, vagy felsorolnak négy-öt tekintélyes rendezőt, akik történetesen nők, és rájuk hivatkozva hangsúlyozzák, hogy minden rendben" - számolt be tapasztalatairól Lauzen, aki szerint súlyosan félrevezető az ilyen hozzáállás, hiszen "ha elfogadjuk, hogy nincs probléma, akkor nem keressük a megoldást, ez pedig állandósítja a jelenleg fennálló status quót".

A szakértő szerint a női rendezők helyzetén az sem lendíthet sokat, ha Bigelow vasárnap valóban Oscar-történelmet ír. Hiszen könnyen megeshet, hogy a média ezt az eredményt kiforgatva arról kezd cikkezni, hogy végre minden a helyére került, a női rendezők egyenrangúak lettek a férfiakkal. Ez pedig a siker meglehetősen "szerencsétlen" adaptációja lenne.

Bigelow, aki A bombák földjén című filmjéért már elnyerte a hollywoodi rendezőcéh díját - kolléganői közül szintén elsőként -, és a Brit Filmakadémia díjátadóján is átvehette a legjobb rendezésért járó elismerést, a februári londoni BAFTA-ceremónián a filmiparban szerepet játszó nők folyamatos küzdelmeire utalva ezeket mondta: "amennyiben ez reményteli fénysugárnak tekinthető, akkor csodálatos".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását