2024. május 6. - Ivett, Frida

Családbarát munkahely: ha úszómedence is kellene

Vajon mit tehet az a kisgyermekes pár, akik mindketten dolgoznak, de gyermeküket nem kívánják a minőség - hozzáértés, elhivatottság? - terén egyre nagyobb szakadékokat produkáló bölcsődékbe, óvodákba mintegy napi megőrzésre "beadni"? Van megoldás: a családbarát munkahely.
2010. január 30. szombat 08:40 - Győry S. József
Ez a Nyugat-Európában már több évtizedes múltra visszatekintő tulajdonképpeni szolgáltatás immáron hazánkban is megjelent, mi több, lassan közel egy évtizede országunkban is kiosztják a legjobb, családbarát munkahelynek kijáró elismerést: oklevelet, és egyéb, ezzel járó erkölcsi elismeréseket nyerhetnek a munkahelyek. A versenyen természetesen csakis családbarát munkahelyek indulhatnak, de minden vállalatnak-cégnek lehetősége van elérni ezt a kitüntető címet.

Minden munkavállalónak az egyik legmarkánsabb elvárása a munkahelyétől a bérek pontos, időbeli kifizetése után, a szabadidő kérdése. Ehhez nem szükséges magyarázatot fűzni, mindenki a magánéletét otthon képzeli el: gyermeknevelés, szórakozás, kikapcsolódás, pihenés legfontosabb színtere a család, így az otthon. A családbarát munkahely erre kínál megoldást. Mindezek – kis túlzással – a munkahelyen is elérhetőek. Továbbá nem elhanyagolható a csapatszellem kiépítése is, amit alapfeltétele a kiváló munkahelyi légkörnek.

„A díjra olyan munkahelyek (mikro-vállalkozások, kis-, közép- és nagyvállalatok, költségvetési szervek és civil szervezetek) pályázhattak 2008-ban, amelyek képesek megteremteni a munka, a magánélet és a gyermekvállalás összeegyeztethetőségét. A kezdeményezés elsődleges célja a gyakorlatban már működő jó példák felkutatása, ismertetése és nyilvánossá tétele. A pályázat a vállalat életének és működésének több részletére is kiterjedő kérdéseket ölel fel. A kérdések vizsgálják többek között a vezetésben résztvevő férfiak és nők arányát, a bérpolitikát, a képzést, továbbképzést és a juttatásokat. Emellett a pályázóknak áttekintést kell adniuk arról is, hogy vannak-e náluk kifejezetten a férfiak családi elkötelezettségét erősítő intézkedések, munkahelyi rendezvények, támogatják-e a munkahely a szülői szabadságról visszatérőket.”
Részlet a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapjáról.


Szépen hangzik, nemes gondolatok. De mi a valóság? Mennyire ismerik a munkavállalók illetve a munkáltatók ezt az intézményt?

A HírExtra Dr. Makár Orsolyát, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakértőjét kérdezte.

Mit értünk családbarát munkahely alatt? Milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy valamilyen vállalat elnyerje ezt a címet?

A lényege az a családbarát munkahelynek, hogy a munkáltató figyelembe veszi a munkavállaló érdekeit a vállalat szempontjából. Ez a pályázat azért fontos, mert az egyre nagyobb munkaerő versenyben csak az a vállalat tud érvényesülni, akik ezeket az ismérveket figyelembe veszi. A pályázatra úgy lehet jelentkezni, hogy a minisztérium honlapján a pályázó kitölt egy kérdőívet, és ez alapján egy több körös helyszíni bírálat után kerülnek kiválasztásra a győztes pályázatok.

Ezen az adatlapon számtalan kérdés található, melyek a vállalat intézkedéseit, bérezését, szabadságolását, a kisgyermekes szülők foglalkoztatását, valamint különböző támogatásokat hivatott felmérni: ezáltal próbálunk egy objektív képet kapni a vállalatról. Természetesen vizsgáljuk a munkavállalóknak adott képzési illetve szakképzési juttatásait, illetve a munkavégzés módszereit. Vagyis ez a kérdőív kifejezetten sokrétű.

Mit nyernek a díjazottak az oklevélen és a díjon kívül? Sőt, mit értünk díj alatt?


A jutalom maga a cím, vagyis a családbarát munkahely: ezt egy éven keresztül feltüntethetik a cégek a logójukon, honlapjukon, viszont nem jár semmilyen pénzbeli elismerés hozzá. A nyerteseknek igyekszünk megjelenést biztosítani, vagyis az érdeklődőket ki tudjuk küldeni a cégekhez interjúra: ezzel a lehetőséggel a cégek többsége nagyon szívesen él. Maga a díj tehát egy erkölcsi elismerés.

Milyen tendenciát mutat az érdeklődés a pályázattal kapcsolatban? Érdeklődők, vagy kevésbé érdeklődők a cégek?


Azért érdekes ez a kérdése, mert nem tudunk tendenciákat felvázolni. Volt olyan év, amikor számtalan vízmű jelentkezett a pályázatra, a mai napig nem tudjuk megmagyarázni, hogy ez miért történt. Tavaly, tehát a legutóbbi kiírás előtt rendkívül markáns változtatásokat eszközöltünk az adatlapon, vagyis nyolc évig konstans volt az adatlap - kis változtatásokkal -, viszont ezt követte egy bizonyos mértékben koncepcionálisnak nevezhető változtatás. Ezért a mostani állapotot nem lehet összehasonlítani azzal, amikor tíz éve elindult a pályázat. A tapasztalatokat levonva azonban azt kell mondanom, hogy a mikro vállalkozások számára talán túl sok az az információ, amelyeket bekérünk az újabb adatlapon, viszont sokkal objektívabb képet kaphatunk összességében a vállalatokról.

A legtöbb ember, aki meghallja a családbarát munkahely kifejezést, óhatatlanul is úszómedencékre, kirándulásokra, esetleg céges óvodára gondol.

Alapvetően vannak olyan cégek, akik ilyen intézkedésekkel is családbaráttá próbálnak válni. A rekreáció is nagyon fontos, de vannak olyan intézkedések, amelyek nem költségigényesek. Egy kisgyerekes szülőnek valószínűleg sokkal fontosabb az, hogy van-e részmunkaidő, lehet-e távmunkában dolgozni, van-e gyermekmegőrzésre lehetőség, mint az, hogy évente egyszer eljuthat-e színházba a munkahelye szervezésében. Ezek az intézkedések egy jó HR politikával költségek nélkül megoldhatóak, míg mondjuk az uszoda fenntartása kifejezetten költségigényes: de hangsúlyozom, erre is van példa.

Ha a jövő munkahelyét elképzeljük, sokunkban a családbarát munkahelyek képe merül fel alternatívaként. Akkor talán megszokott lesz, ma viszont ettől még kifejezetten távol állunk. Hogyan próbálja a kormány elősegíteni azt, hogy a jövő ténylegesen elkezdődjön?

A pályázat feltárta azt a hatalmas problémát, hogy a munkáltatók sokszor nem ismerik a már létező, rájuk köztelező szabályokat is, itt gondolok a munkatörvénykönyv legalapvetőbb rendelkezéseire. Az a legfontosabb tehát, hogy ezeket a kötelezettségeket megismerjék, illetve fontos, hogy a támogatásokról, pályázatokról is informálódjanak, gondolok itt a START programra. A munkaerőpiacon hátrányban lévő emberek számára ez egy nagyon fontos program lehetne, ha a munkáltatók megfelelő számmal élnének vele. Ami inkább elvisz a családbarát munkahely irányába, az az úgynevezett „Social Label” - vagyis a társadalmilag felelős - munkahely.

A kormánynak szándékában áll ezzel foglalkozni, de törvénnyel nem lehet kötelezni a munkáltatókat. Az lenne a legalapvetőbb dolog, hogy a már létező szabályokat a jóhiszeműség elvével együtt betartsák a munkáltatók.

Végszó?

Mi legyen hát a végszó? Családbarát munkahelyek léteznek, csak nem annyira ismertek? Igen, akár ez is lehetne, viszont a jövő előttünk áll: hiába hoz törvényeket a mindenkori kormány, ha mi mint munkavállalók vagy éppen munkáltatók ezekről semmit sem tudunk. Tessék hát informálódni. Ugye ismerős a sült galamb esete?

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását