Családbarát munkahely: ha úszómedence is kellene

Vajon mit tehet az a kisgyermekes pár, akik mindketten dolgoznak, de gyermeküket nem kívánják a minőség - hozzáértés, elhivatottság? - terén egyre nagyobb szakadékokat produkáló bölcsődékbe, óvodákba mintegy napi megőrzésre "beadni"? Van megoldás: a családbarát munkahely.

Ez a Nyugat-Európában már több évtizedes múltra visszatekintő tulajdonképpeni szolgáltatás immáron hazánkban is megjelent, mi több, lassan közel egy évtizede országunkban is kiosztják a legjobb, családbarát munkahelynek kijáró elismerést: oklevelet, és egyéb, ezzel járó erkölcsi elismeréseket nyerhetnek a munkahelyek. A versenyen természetesen csakis családbarát munkahelyek indulhatnak, de minden vállalatnak-cégnek lehetősége van elérni ezt a kitüntető címet.

Minden munkavállalónak az egyik legmarkánsabb elvárása a munkahelyétől a bérek pontos, időbeli kifizetése után, a szabadidő kérdése. Ehhez nem szükséges magyarázatot fűzni, mindenki a magánéletét otthon képzeli el: gyermeknevelés, szórakozás, kikapcsolódás, pihenés legfontosabb színtere a család, így az otthon. A családbarát munkahely erre kínál megoldást. Mindezek – kis túlzással – a munkahelyen is elérhetőek. Továbbá nem elhanyagolható a csapatszellem kiépítése is, amit alapfeltétele a kiváló munkahelyi légkörnek.

„A díjra olyan munkahelyek (mikro-vállalkozások, kis-, közép- és nagyvállalatok, költségvetési szervek és civil szervezetek) pályázhattak 2008-ban, amelyek képesek megteremteni a munka, a magánélet és a gyermekvállalás összeegyeztethetőségét. A kezdeményezés elsődleges célja a gyakorlatban már működő jó példák felkutatása, ismertetése és nyilvánossá tétele. A pályázat a vállalat életének és működésének több részletére is kiterjedő kérdéseket ölel fel. A kérdések vizsgálják többek között a vezetésben résztvevő férfiak és nők arányát, a bérpolitikát, a képzést, továbbképzést és a juttatásokat. Emellett a pályázóknak áttekintést kell adniuk arról is, hogy vannak-e náluk kifejezetten a férfiak családi elkötelezettségét erősítő intézkedések, munkahelyi rendezvények, támogatják-e a munkahely a szülői szabadságról visszatérőket.”
Részlet a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapjáról.


Szépen hangzik, nemes gondolatok. De mi a valóság? Mennyire ismerik a munkavállalók illetve a munkáltatók ezt az intézményt?

A HírExtra Dr. Makár Orsolyát, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakértőjét kérdezte.

Mit értünk családbarát munkahely alatt? Milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy valamilyen vállalat elnyerje ezt a címet?

A lényege az a családbarát munkahelynek, hogy a munkáltató figyelembe veszi a munkavállaló érdekeit a vállalat szempontjából. Ez a pályázat azért fontos, mert az egyre nagyobb munkaerő versenyben csak az a vállalat tud érvényesülni, akik ezeket az ismérveket figyelembe veszi. A pályázatra úgy lehet jelentkezni, hogy a minisztérium honlapján a pályázó kitölt egy kérdőívet, és ez alapján egy több körös helyszíni bírálat után kerülnek kiválasztásra a győztes pályázatok.

Ezen az adatlapon számtalan kérdés található, melyek a vállalat intézkedéseit, bérezését, szabadságolását, a kisgyermekes szülők foglalkoztatását, valamint különböző támogatásokat hivatott felmérni: ezáltal próbálunk egy objektív képet kapni a vállalatról. Természetesen vizsgáljuk a munkavállalóknak adott képzési illetve szakképzési juttatásait, illetve a munkavégzés módszereit. Vagyis ez a kérdőív kifejezetten sokrétű.

Mit nyernek a díjazottak az oklevélen és a díjon kívül? Sőt, mit értünk díj alatt?


A jutalom maga a cím, vagyis a családbarát munkahely: ezt egy éven keresztül feltüntethetik a cégek a logójukon, honlapjukon, viszont nem jár semmilyen pénzbeli elismerés hozzá. A nyerteseknek igyekszünk megjelenést biztosítani, vagyis az érdeklődőket ki tudjuk küldeni a cégekhez interjúra: ezzel a lehetőséggel a cégek többsége nagyon szívesen él. Maga a díj tehát egy erkölcsi elismerés.

Milyen tendenciát mutat az érdeklődés a pályázattal kapcsolatban? Érdeklődők, vagy kevésbé érdeklődők a cégek?


Azért érdekes ez a kérdése, mert nem tudunk tendenciákat felvázolni. Volt olyan év, amikor számtalan vízmű jelentkezett a pályázatra, a mai napig nem tudjuk megmagyarázni, hogy ez miért történt. Tavaly, tehát a legutóbbi kiírás előtt rendkívül markáns változtatásokat eszközöltünk az adatlapon, vagyis nyolc évig konstans volt az adatlap - kis változtatásokkal -, viszont ezt követte egy bizonyos mértékben koncepcionálisnak nevezhető változtatás. Ezért a mostani állapotot nem lehet összehasonlítani azzal, amikor tíz éve elindult a pályázat. A tapasztalatokat levonva azonban azt kell mondanom, hogy a mikro vállalkozások számára talán túl sok az az információ, amelyeket bekérünk az újabb adatlapon, viszont sokkal objektívabb képet kaphatunk összességében a vállalatokról.

A legtöbb ember, aki meghallja a családbarát munkahely kifejezést, óhatatlanul is úszómedencékre, kirándulásokra, esetleg céges óvodára gondol.

Alapvetően vannak olyan cégek, akik ilyen intézkedésekkel is családbaráttá próbálnak válni. A rekreáció is nagyon fontos, de vannak olyan intézkedések, amelyek nem költségigényesek. Egy kisgyerekes szülőnek valószínűleg sokkal fontosabb az, hogy van-e részmunkaidő, lehet-e távmunkában dolgozni, van-e gyermekmegőrzésre lehetőség, mint az, hogy évente egyszer eljuthat-e színházba a munkahelye szervezésében. Ezek az intézkedések egy jó HR politikával költségek nélkül megoldhatóak, míg mondjuk az uszoda fenntartása kifejezetten költségigényes: de hangsúlyozom, erre is van példa.

Ha a jövő munkahelyét elképzeljük, sokunkban a családbarát munkahelyek képe merül fel alternatívaként. Akkor talán megszokott lesz, ma viszont ettől még kifejezetten távol állunk. Hogyan próbálja a kormány elősegíteni azt, hogy a jövő ténylegesen elkezdődjön?

A pályázat feltárta azt a hatalmas problémát, hogy a munkáltatók sokszor nem ismerik a már létező, rájuk köztelező szabályokat is, itt gondolok a munkatörvénykönyv legalapvetőbb rendelkezéseire. Az a legfontosabb tehát, hogy ezeket a kötelezettségeket megismerjék, illetve fontos, hogy a támogatásokról, pályázatokról is informálódjanak, gondolok itt a START programra. A munkaerőpiacon hátrányban lévő emberek számára ez egy nagyon fontos program lehetne, ha a munkáltatók megfelelő számmal élnének vele. Ami inkább elvisz a családbarát munkahely irányába, az az úgynevezett „Social Label” - vagyis a társadalmilag felelős - munkahely.

A kormánynak szándékában áll ezzel foglalkozni, de törvénnyel nem lehet kötelezni a munkáltatókat. Az lenne a legalapvetőbb dolog, hogy a már létező szabályokat a jóhiszeműség elvével együtt betartsák a munkáltatók.

Végszó?

Mi legyen hát a végszó? Családbarát munkahelyek léteznek, csak nem annyira ismertek? Igen, akár ez is lehetne, viszont a jövő előttünk áll: hiába hoz törvényeket a mindenkori kormány, ha mi mint munkavállalók vagy éppen munkáltatók ezekről semmit sem tudunk. Tessék hát informálódni. Ugye ismerős a sült galamb esete?