2024. május 5. - Györgyi

Afrika és a foci - Vér és siker

2010-ben a Dél-Afrikai Köztársaságban rendezik a futball világbajnokságot. Az esemény az egész kontinenst kiemelheti a süllyesztőből - már ha nem lövik halomra utazás közben egyik ország válogatottját sem.
2010. január 14. csütörtök 07:49 - Pásztor Balázs
Csillogó jövő

Kabalák és jelképek
A világbajnokság hivatalos kabalája Zakumi, egy leopárd. Az első két betű a "ZA" az ország rövidítése, a "kumi" pedig több helyi nyelvjárásban "tízest" jelent. A világbajnokság hivatalos labdáját az Adidas tervezte, melyet a világbajnokság sorsolásakor, 2009. december 4-én mutatták be. A labda neve Jabulani, amely zulu nyelven "ünnepelni"-t jelent. A labdán 11 szín található, melyek a rendező Dél-afrikai Köztársaság 11 régióját és hivatalos nyelvét is szimbolizálja, valamint utal a csapatok 11 kezdőjátékosára is. Az alkotók szerint ez minden idők leggömbölyűbb labdája. (wikipedia)
„Ne legyenek illúzióink, a világ jelentős része számára Afrika egy átláthatatlan katyvasz, ahol fekete dzsungelharcosok lövik egymást halomra” - olvasható a komment Magyarország legjelentősebb, Afrikával foglalkozó honlapján, a Mindennapi Afrikán. Ha nem csak hazánkat, hanem az egész világot szemléljük, a megállapítás sajnálatos módon akkor is megőrzi igazságtartalmát és ezt a sztereotípiát csak hatalmas, az egész világot érintő események profi, békés megrendezésével moshatja le magáról a fekete kontinens. Ilyen lenne az idei futball világbajnokság is, amit elsőként rendeznek meg Afrikában.

Csakhogy már maguk az előkészületek sem folytak problémamentesen. Noha 2004. május 15-e óta tudni lehet, hogy Dél-Afrika fogja rendezni a nagy eseményt, tavaly még több infrastrukturális munkálat és stadion is csupán kezdeti stádiumba járt. Mivel a FIFA meglebegtette, hogy ha nem lesz minden kész, akkor bizony elveszik a rendezés jogát, így Dél-Afrika belehúzott - de még mindig nem lehet tudni, hogy minden tervszerűen be fog-e fejeződni.

A másik hatalmas probléma a közbiztonság, és a nagyobb csapatokhoz minden kontinensen köthető ultrák kezelése. Noha a kontinens legfejlettebb országáról beszélünk, Johannesburg, Dél-Afrika fővárosa a világelső a nemi erőszakok elkövetésének rangsorában, és több más kriminalisztikai mutatója is hasonló értéket mutat - vannak például körzetek, ahova kifejezetten életveszélyes belépnie egy turistának. Ha az eseményre érkező szurkolókat és turistákat képtelenek megvédeni a városi hatóságok, akkor azzal az egész kontinensről alkotott kép tovább fog árnyékolódni.

Az ultrák pedig Afrikában is tombolnak: nemrég a vb-re való kijutásért küzdő Algéria és Egyiptom összecsapása után tettek hasonlót a csapatok szurkolói is. Több ember maradt holtan az utcákon, és az ellentétek egészen nemzetközi, diplomáciai szintre is eljutottak (egyébként Algéria nyert). Így nem lenne szerencsés, ha az egymást „csupán” bucira verő európai ultrák találkoznának a viszonylag könnyen ölő afrikaiakkal, vagy a hasonló mentalitású johannesburgi bandákkal.

Tragikus esemény

A szurkolók várható összetétele
A nagy távolság és a nem az európai normáknak megfelelő közbiztonság miatt kontinensünkről elmaradhat például a hollandok - legutóbb százezren ruccantak át tőlük a szomszédos Németországba a VB-re - vagy a németek inváziója, ez azonban a fekete kontinens lakóit nem tartja távol a tornától. Körülbelül kétszázezer nigériai ruccanhat át hosszabb vagy rövidebb időre Dél-Afrikába, ám közülük csak mintegy tizenötezernek lesz jegye hivatalosan egy-egy mérkőzésre. A helyi hatóságok már felvették a kapcsolatot az ország rendőrségével, és néhány rendőrtisztet kértek az eseményre, ezzel is segítve a torna biztonságos lebonyolítását. A várakozások szerint a legtöbb drukker Nigériából fog Dél-Afrikába utazni.
Sokan tartanak attól is, hogy az Afrikában oly gyakori szélsőséges csoportok valamelyike épp a világ minden országa által figyelemmel kísért világbajnokságot szemeli ki tiltakozása jeléül, és ott robbant bombát, vagy lövet halomra egy „elnyomó” csapatot. A nemrég megkezdődött, Algériában rendezett 27. Afrikai Nemzetek Kupája mintha még a kezdőmeccs előtt igazolni akarta volna eme rémképet. Az épphogy bejutott togói válogatott buszára eddig ismeretlenek rálőttek, megölve egy sofőrt és súlyosan megsebesítve másik négy embert (köztük két játékost). Nagyobb tragédia csak azért nem történt, mert a lövések nagy része a felszerelést szállító elöl haladó buszt érte – a csapat kis híján visszalépett a szerepléstől.

Az incidens akkor történt, amikor a csapat átlépte a határt és belépett Cabinda tartományba, amely eddig is a függetlenségéért harcoló exklávének számított - a hatóságok szerint a szeparatista gerillák kívántak így visszhangot szerezni ügyüknek. Algériának legalább akkora lehetőség a Kupa megrendezése, mind Dél-Afrikának a VB, hisz így az ország az egész kontinens előtt lezárhatná a 2002-es, polgárháborús időszakot, és bizonyíthatná, hogy a fejlődés útjára lépett. (Erre minden oka meg is van: az olajból és gyémántokból élő országba ömlik be a keleti pénz, gombamód szaporodnak az épületek, fejlődik az infrastruktúra, az ország GDP-je pedig 10 százalékkal nőtt a válság ellenére is). Állítólag azért rakták az egyik helyszínt az exklávé területére, hogy hangsúlyozzák a terület Algériához való tartozását - csakhogy ez visszafelé sült el.

Hasonló gondok merültek fel egyébként az afrikai kupa kapcsán is: úgy nézett ki, hogy nem lesznek készen időre a stadionok és az utak, de az utolsó hetekben éjszakai is dolgoztak, így végül határidőre, és nagyobb gondok nélkül át tudtak adni mindent a futballnak.

Ragyogás, vagy bukás?


Dél-Afrika az eset után azonnal biztosította a világsajtót, hogy náluk hasonló eset nem fordulhatna elő - de még így is megrendült a világ bizalma. Bármi is lesz a futball vb kimenetele, az az egész kontinens jövőjére kihatással lesz - és az elemzők szerint csak szélsőséges eredmény várható: ragyogó felívelés, vagy kínos bukás.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását