2024. április 29. - Péter

Kérdéses, hogy Kovács Árpád maradhat-e

Kérdéses, hogy maradhat-e az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke Kovács Árpád, akinek szerdán járt le a vezetői mandátuma. Az MSZP ugyanis azt javasolja, a Ház hétfőn döntsön a szervezet vezetőinek megválasztásáról. A pártok támogatnák Kovács Árpádot, a Fidesz viszont azt mondta: a szocialisták korábban teljesíthetetlen feltételekhez kötötték Kovács újraválasztását.
2009. december 9. szerda 18:28 - HírExtra
Az ÁSZ szerdán maradt elnök nélkül, miután Kovács Árpád 12 éves mandátuma lejárt, és a parlamenti pártok idáig nem tudtak megegyezni a szervezet vezetőit érintő személyi kérdésekről. (A számvevőszék alelnökeinek személyéről 2002 óta nem sikerült megállapodniuk a képviselőknek.)

Kovács Tibor, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese, az ÁSZ vezetőit jelölő bizottság elnöke szerdán az MTI-vel közölte: az MSZP azt javasolja, hogy az Országgyűlés hétfőn döntsön az ÁSZ elnökének és alelnökeinek megválasztásáról.

Kovács Tibor közölte: a pénteki jelölőbizottsági ülésen azt fogja javasolni, hogy elnöknek Kovács Árpádot válasszák újra, míg a két alelnököt az ÁSZ vezetői, Csapodi Pál főtitkár, Becker Pál főigazgató és Lóránt Zoltán főigazgató közül válasszák ki.

Elmondta, hogy az MSZP-frakció elnöksége a kormánnyal és a pártvezetéssel egyetértésben azért javasolja a hétfői parlamenti döntést, mert szerintük méltatlan és elfogadhatatlan helyzet alakult ki az Állami Számvevőszék vezetésével kapcsolatban.
Tállai András, az ÁSZ vezetőit jelölő bizottság fideszes alelnöke Kovács Tibor közlése előtt az MTI-nek kifejtette: a jelenlegi, "elnök nélküli" állapot előzménye, hogy miután az MSZP-t követően a Fidesz is bejelentette, támogatja Kovács Árpádot, a szocialisták olyan feltételekhez kötötték a most leköszönt ÁSZ-elnök újrázását, amelyek teljesíthetetlenek.

A fideszes politikus hangsúlyozta: a számvevőszék zavartalanul fogja tudni folytatni ellenőrző tevékenységét, Kovács Árpád ugyanis aláírta az ÁSZ 2010-es ellenőrzési tervét.
Tállai András úgy látja, arra már kevés esély van, hogy a jelenlegi Országgyűlés változtasson a kialakult helyzeten, ezért a választások után megalakuló új parlamentnek az első feladatai között kell, hogy legyen az ÁSZ új elnökének jelölése.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján kérdésre ehhez hozzátette: a Fidesz végig nyitott volt a tárgyalásokra, amelyek biztatóan haladtak, s úgy nézett ki, hogy kompromisszumos megállapodás születhet Kovács Árpád személyéről.

A tárgyalások azonban csak addig tűntek biztatónak, amíg az MSZP nem próbálkozott meg "újabb szocialista politikus ejtőernyősként való megjelenítésével, most éppen az Állami Számvevőszék alelnöki posztján"; vagyis addig, amíg a szocialisták nem jelölték Göndör Istvánt ÁSZ-alelnöknek - mondta.

Cser-Palkovics András hangsúlyozta: kell, hogy legyen az ÁSZ-nak elnöke, a Fidesz pedig ezután is nyitott lesz a tárgyalásokra, a "szocialista ejtőernyőzés politikájának folytatására" azonban nem.

A KDNP sajnálja, hogy az ÁSZ nem rendelkezik majd az Országgyűlésben is megszólalásra jogosult vezetővel - közölte Rubovszky György országgyűlési képviselő az MTI-vel.

A KDNP-nek az ÁSZ-elnököt jelölő bizottságba delegált tagja kifejtette: mivel Kovács Árpád elnöki mandátumának lejárta előtt aláírta az ÁSZ 2010-es munkatervét, a számvevőszék tud működni a jövő évi országgyűlési választásokig.

Megjegyezte: a KDNP már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy az ÁSZ működőképességének megőrzése érdekében szükség van Kovács Árpád újraválasztására, de az MSZP az utolsó pillanatig egybekötötte volna az alelnökválasztással.

A KDNP támogatja Kovács Árpád újraválasztását - közölte. Hozzátéve: az az álláspontjuk, hogy az alelnököket már az új Országgyűlés válassza meg.

Az MDF minden esetben a működőképesség és a legalitás oldalán áll, legyen szó a Magyar Televízióról vagy az ÁSZ működéséről. Mint Dávid Ibolya pártelnök az MTI-nek elmondta, felháborítónak tartja az MDF azt, hogy évek óta kompromisszumképtelenség van a parlamenti pártok között a fontos intézmények irányításában.

Az, hogy az ÁSZ felelős vezető nélkül marad, jelzése annak, hogy éretlen a magyar közélet, és nem teljesíti a kötelességét - jelentette ki. Véleménye szerint ha nincs megállapodás egy személyről, akkor keresni kell egy másikat.

Kiemelte azt is: az MDF "éllovasa" volt annak, hogy végre legyen alelnöke az ÁSZ-nak. Az MTI kérdésére közölte: az MDF támogatta volna Kovács Árpád pozíciójának meghosszabbítását.

A liberális frakció nem érti, hogy a szocialisták és a Fidesz miért nem tudtak megállapodni Kovács Árpád állami számvevőszéki elnökségének meghosszabbításában - közölte a frakció az MTI-vel.

A közlemény szerint érthetetlen a hivatkozás az alelnökök hiányára, hiszen a számvevőszéknek nyolc éve nincs alelnöke, "és ennek ellenére kiválóan működik".
A frakció tarthatatlannak nevezi a helyzetet és a demokrácia minden ismérvét megsértő eljárásnak tartja, "ha egy független intézménynek azért nem lehet elnöke, mert a pártok pártpolitikusokat akarnak alelnököknek, és ebben nem tudnak megegyezni. Elfogadhatatlan az újabb Fidesz-MSZP politikai kartell" - írják.

Az ÁSZ elnökét és alelnökeit jelölő eseti bizottság tagjai - Kovács Tibor és Tállai András mellett - Boldvai László (MSZP), Farkas Imre (MSZP), Kékesi Tibor (MSZP), Dancsó József (Fidesz), valamint Rubovszky György (KDNP) és Lakos Imre (SZDSZ). A jelöltállításhoz legalább 6 képviselő támogatására van szükség a 8 tagú bizottságból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását