2024. április 28. - Valéria

A pofonok atyja 80 éves!

Bud Spencer, a legendás pofonbajnok szombaton ünnepeli nyolcvanadik születésnapját. Gyorsúszóból Európa-bajnok vízilabdázó, majd a filmvászon koronázatlan maflásosztója vált belőle.
2009. október 31. szombat 07:29 - Győry S. József
A mozgalmas gyermekkor

Bud Spencer, azaz eredeti nevén Carlo Pedersoli 1929. október 30-án született Nápoly városában. Édesapjának vasüzeme volt a város kikötője mellett, mely jól jövedelmezett, a Pedersoli család tehát módosnak számított. Egészen addig a szerencsétlen napig, amikor az üzem előtt horgonyzó hajó egy baleset során felrobbant, és a család teljesen tönkrement.
 
1940-ben Pedersoliék Rómába költöztek, ahol a kis Carlo tanulmányi és sporteredményei egészen kimagaslóak voltak, ötévesen volt elsős, majd az ötödik osztályt átugorva került hatosztályos gimnáziumba. Tizenhat évesen (!) felvették a római egyetem vegyészkarára, azonban tanulmányait 1947-ben kénytelen volt megszakítani, mivel a családjával együtt kivándorolt Brazíliába. Másfél év múlva azonban visszatért szülőhazájába, és folytatta az egyetemi tanulmányait, bár nem vegyészmérnöki, hanem jogi karon.
 
Bajnok születik

1949-ben mellúszásban olasz bajnoki címet nyert, 1950-ben a 100 méteres gyorsúszás bajnoka lett egy perc alatti idővel.  Szintén ebben az esztendőben az olasz vízilabda-válogatottal Európa-bajnoki címet nyert. Sportolói karrierjét egészen 1967-ig folytatta, utolsó vízilabda-mérkőzését a Kárpáti György és Gyarmati Dezső fémjelezte magyar válogatott ellen vívta.


Színészi pályafutása

Mozivásznon először 1951-ben láthattuk, a Melvin Leroy által rendezett Quo Vadisban. Itt Néró császár testőrét alakította, bár szövege még nem volt. Érdekesség, hogy 1959-ben, a Hannibal című filmben ő is és későbbi legendás partnere, Terence Hill is szerepelt, bár nem valószínű, hogy találkoztak a forgatáson, mivel közös jelenetük nem volt. Első tengerentúli szerződése (az Isten megbocsát, én nem) bírta rá, hogy felhagyjon sportolói pályafutásával és átköltözzön Amerikába, mindezt 1967-ben. Szakállát megnövesztette, és felvette a Bud Spencer művésznevet.

A Bud kedvenc sörére, a Budweiserre utal, míg a Spencerrel, kedvenc színésze Spencer Tracy emléke előtt kívánt tisztelegni.
 
Terence Hillel 1967 és 1985 között nem kevesebb, mint 17 filmben szerepeltek együtt, mely mindkettőjük számára meghozta a sikert és az elismerést, valamint legendává emelte duójukat. 1985-ben aztán mindketten külön utakra tértek: Spencer megalapította saját légitársaságát, a Mistral Airt, melyet később eladott, hogy megvehessen egy gyermekruhákat gyártó textilüzemet, illetve beindíthassa saját étteremláncát Bud Food néven.

Közel 10 év múltán, 1994-ben ismét összeállt a legendás páros egy utolsó közös film, a Bunyó karácsonyig leforgatására, ezután útjaik végleg különváltak.
 
Spencer a politikába is belekóstolt, 2005-ben jelöltként indult a Forza Italia színeiben. Ám a laziói regionális választásokon alulmaradt vetélytársával szemben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását