2024. május 3. - Tímea, Irma

A dohányzás tilalmának kérdése

Világszerte megjelent bizonyos területeken – az Egyesült Államoktól Kínáig – a dohányzás törvényi szabályozásának ötlete és gyakorlata. Ez mindenhol heves vitákat váltott ki. A tapasztalatok azt mutatják, valóban ér valamit a tilalom.
2009. október 23. péntek 19:29 - Kanizsai Ádám
Az aktív dohányzók nehezen fogadják el, hogy egyes helyeken tilos rágyújtani, bizonyos helyeken jogi szabályozása van pöfékelésnek.

Hazánk

Pedig nem kellene, hiszen hazánkban a XXI. század elején a dohányzás a legfontosabb magatartással kapcsolatos haláloki tényező volt. Évente 28 ezer ember hal meg dohányzás következtében.

Az embernek joga eldönteni, hogy él-e a cigarettával, de a passzív dohányzás káros hatásait ki kell szűrni. Vizsgálatok mutatják, hogy nyolc aktív dohányzás miatt meghalt egyénre egy passzív dohányzás következtében elhunyt jut. Ha megbecsüljük a magyarországi viszonyokat a fenti összefüggések alapján, láthatjuk, hogy ez 3500 embert jelent.

Ugyan nálunk a nemzetközi viszonylathoz képest a tilalom csak mérsékelt, mégis 1998 és 2003 között 30 százalékkal csökkent a dohányzók száma.

EU

Az Európai Unió irányelvei szerint olyan törvények is életbe léphetnek, melyek teljes munkahelyi (vendéglátó-ipari egységek is) tilalmat írnak elő. Persze a társadalom nagy részének ellenszenvét váltják ki a hasonló kezdeményezések, de számba kell venni, hogy egy vendéglátó egység is munkahelyként funkcionál. A nemdohányzó alkalmazottaknak joga van füstmentes környezetben dolgozni.

Korábban már bizonyították egyes vizsgálatok, hogy a tilalmak minimális költség mellett csökkentik az egészségügyi kockázatokat. Egy új amerikai kutatás szintén ezt hivatott bizonyítani.

Korábbi eredmények felülvizsgálata

A nemrégiben nyilvánosságra hozott jelentés szerint a beltéri dohányzás elleni tilalom jócskán csökkentette a szívinfarktusok számát az Egyesült Államokban. A Centers for Disease Control and Prevention szerint ez végleges bizonyíték, hogy a munkahelyekben, éttermekben, bárokban bevezetett törtvények nagymértékben megfékezik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

„A passzív dohányzás öl. Ez a jelentés azonban megmutatta, hogy a dohányzásellenes jogszabályok csökkentik a nem dohányzók körében kialakuló szívroham lehetőségét is” – mondta Dr. Thomas Frieden, a CDC igazgatója.

„Mégis, a legtöbb országban nincsenek átfogó dohányzásellenes törvények sem a munkahelyeken, sem az éttermekben, sem a bárokban” – fűzte hozzá.
A CDC arra kérte az Institute of Medicine-t, hogy vizsgálja felül a már megszületett kutatási eredményeket, melyek azt sugallták, hogy a tilalmak jelentősen csökkentik a szívinfarktusos betegek számát.

A testület szakértői tizenegy - Egyesült Államokban, Kanadában és Európában végzett - kutatási eredményt vettek alapul és azt állítják, „valós összefüggés” van a tilalmak és a szívinfarktus kialakulásának okai között. Egyes mutatók szerint bizonyos helyeken hatról negyvenhét százalékra ugrott a csökkenés mértéke.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását