2024. április 28. - Valéria

Mit ér a bölcsész diploma?

Ugyan a felsőoktatásban a gazdasági szakok vezetnek, a bölcsészeknek is előkelő hely jut. Sokszor hallani, hogy aki bölcsész diplomával kerül ki az egyetem vagy főiskola falai közül, nehezen talál munkát, ugyanis csak „büfészakot” végzett. Mit ér a bölcsészdiploma?
2009. október 20. kedd 07:40 - Kanizsai Ádám
Humán-reál, bölcsész-gazdász

A 10 legnépszerűbb szak 2009-ben (2009-es év, 2008-as év, szakirány megnevezés, jelentkezett hallgató, változás 2008-hoz képest)
1. (1.) turizmus-vendéglátás 5042 (+886) +21,3%
2. (2.) gazdálkodási és menedzsment 4302 (+370) +9,4%
3. (4.) mérnök informatikus 3067 (+592) +23,9%
4. (3.) kommunikáció és médiatudomány 3007 (-60) -2,4%
5. (9.) pénzügy és számvitel 2978 (+1069) +56,0%
6. (7.) jogász 2660 (+693) +35,2%
7. (10.) gépészmérnöki 2580 (+739) +40,1%
8. (5.) kereskedelem és marketing 2352 (+206) +9,6%
9. (8.) általános orvos 2100 (+161) +8,3%
10. (6.) pszichológia 1929 (-81) -4,0%
2009-ben tovább erősödött a gazdálkodás szakra jelentkezők száma. A ranglista első két helyén a turizmus-vendéglátás és a gazdálkodási és menedzsment áll. A harmadik hely a mérnök informatikusokat illeti meg, a dobogóról éppen lecsúsztak a jó öreg bölcsészek, a kommunikáció és médiatudomány szakosok.

Hazánkban a bölcsész szakra jelentkezők és onnan kikerülők gyakran hallották és hallják, hogy majd nehezen tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, a kereseti lehetőségük sem kifogástalan. Ennek ellenére ők a hazai felsőoktatás egyik „hordozói”.

A középiskolában, ha nem is tudja a nebuló, hogy pontosan milyen szakra szeretne menni, az azért már kikristályosodik, hogy humán, vagy reál beállítottságú. A reál tantárgyak elsajátítása nem mindenkinek megy könnyen, a szorgalom mellett bizonyos fogékonyság is kell. Ugyanakkor a humán tantárgyak rengeteg szépséget tartogatnak, s ezek is igényelnek egy sajátos látásmódot.

Nem így látják ezt általában a többi kar hallgatói. Általában a felsőoktatásban a bölcsész szakok helyezkednek el a presztízsranglétra alján. Mind a gazdászok, jogászok, természettudományos kar diákjai ostorozzák őket. Az indoklás a következő: könnyű bekerülni és elvégezni a „bétékát”.

Nem véletlen, hogy így a társadalom – legfőképp a fiatalok – gyakorta festenek a bölcsészekről egy különleges képet. Ennek nyomán gyakran találkozhatunk viccekkel, bizonyos sztereotípiákkal.

Bölcsekről humorizálni

Humor: jelek arra, hogy bölcsész vagy
1. Ha beszélgetni mész valahova, szótárat kell vinned magadhoz.
2. Mindenre vissza tudsz kérdezni.
3. Habár a tanszéken már mindenhol számítógépet használnak, te még mindig az írógépre esküdsz.
4. A számítógépen kizárólag a World-öt, a Passzánszt, és a Súgót tudod használni, azt is csak úgy, ha valaki elindítja neked.
5. Nem érted, miért tartanak bambának a buszon, holott te csak gondolkodsz.
6. Nem mindig tudod, merre laksz
7. Többször láttad az Irodalomtudományi közlemények legújabb számát a hónapban, mint a feleségedet.
8. Gyerekeidnek szerinted tökéletes név az Arisztotelész és a Platón.
9. Képes vagy órákat gondolkozni, hogy hova rejtették a mobiltelefon zsinórját
10. Számológép kell a 2+5 összeadásához.
Egy valódi kutatás témája:
„Miért épp a bölcsészek hordják a már-már védjegyükké vált, hatalmas, színes kendőket? Miért nem látjuk például a pénzügy-számviteleseket nagy indiai sálakban és tarisznyával rohangálni? A tudatalatti formálja ezt a típusú divatot, vagy a divat a tudatalattit?”

- Mit mond a frissen végzett, állás nélküli bölcsész a frissen végzett, állást kapott bölcsésznek?
- Egy BigMac-et és egy kólát kérek.

Bölcsészek számtech óra után: - Ma mit tanultatok? - A dupla kattintást.

Bolognai rendszer

Magyarországon idén végeztek a bolognai rendszer első hallgatói. A kétszintes képzésben résztvevők közül sokkal nagyobb eséllyel indulhatnak például az informatikus és mérnökhallgatók, akiket a hároméves diplomával is azonnal elvisznek.

Az alapvető vélekedés szerint ezzel a rendszerrel még inkább veszítettek a bölcsészek renoméjukból, ugyanis most már nem kötelező társítani az alapvető bölcsész szakokat. A hároméves szabad bölcsészek esetében kevés a munkalehetőség, a tanári alapdiploma például nem is jogosít fel arra valakit, hogy tanítson. Így ezeken a szakirányokon a legtöbb a mesterkurzusra jelentkezők száma, olyan húsz százalék körüli.

Mit ér a bölcsész diploma?

Október 20-án az Eötvös Loránd Tudományegyetem rendez egy konferenciát a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Miskolci Egyetem, továbbá öt vállalat részvételével, mely arra hivatott, hogy biztos képet adjon az első bolognai rendszerben végzett bölcsészek elhelyezkedéséről. A kerekasztal-beszélgetés a „Mit ér a bölcsészdiploma?” címet viseli. A rendezők remélik, hogy végre empirikus adatokkal mutathatják be a kikerülők lehetőségeit, a munkahelyek elvárásait, ahelyett, hogy továbbterjednének a nézetek, miszerint bölcsész diplomával szinte lehetetlen elhelyezkedni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ocsabika
2009. október 22. 13:31
EZ NEM TELJESEN IGAZ!!!!!!
- Mit mond a frissen végzett, állás nélküli bölcsész a frissen végzett, állást kapott bölcsésznek?
- Egy BigMac-et és egy kólát kérek.

Mit mond a frissen végzett jogász a frissen végzett bölcsésznek?
Egy BigMac... és ha egészen pontosan akarunk lenni, akkor sajtburgert, és ezzel elkerüljük a reklámtörvény megsértését is:)
Amúgy nem érzem kátrányt sem a társadalomban, sem máshol, pedig bölcsész vagyok. Néha jó a kockafejű haverokkal ezen viccelődni:) és jól jön, ha megcsinálják a gépem, amit azért baszok el, mert azt hiszem értek hozzá
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását