2024. április 28. - Valéria

Ami megváltoztathatja a választások kimenetelét

A Szonda Ipsos felmérése szerint a bizonytalan szavazók jóval közelebb állnak az MSZP -hez, mint a Fideszhez. Ha ez igaz, akár a választások kimenetelét is megváltoztathatja - mint azt tette korábban is.
2009. szeptember 28. hétfő 08:10 - Pásztor Balázs
Sokan próbálták már közvélemény-kutatások alapján megmondani, hogy mi lesz 2010-ben, ám ezek egyike sem helytálló. A HírExtra megpróbált válaszolni arra, hogy miért.

Arányok

Pletykák
A politikában tájékozottabbak körében érdekes pletykákat lehet hallani a jövő évre tervezetet országgyűlési választásokkal kapcsolatban. Egyesek szerint a Fidesz nem fogja elérni az 50 százalékot és így az MDF segítségére fog szorulni. Mások szerint bár kicsivel átlépi a feles határt, de a Jobbik hatalmas darabot fog szakítani a tortából - többet mint az e körökben 20 százalékra taksált MSZP. Az MDF bejutását biztosnak vélik 5-6 százalékon, és sokan a feltörekvő LMP-nek is komoly esélyt adnak - annak ellenére, hogy őt bizonyos felmérések nem is mérik. Annyi viszont biztos, hogy az SZDSZ-t mindenki kizárta a bejutásra esélyesek közül.
A jelenlegi állás szerint Magyarország több mint 50 százaléka nem menne el szavazni - legalábbis az ezt is mérő legutóbbi közvélemény-kutatás szerint. A politikai apátia nem csak azért süllyedt ilyen mély szintre, mert az eddigieknél is több volt a botrány, hanem mert a választók nem látnak olyan erőt, amiért érdemes lenne pár száz métert gyalogolni. Ők közvélemény-kutatásoknál általában beállnak a bizonytalan választók sorába, de van aki beikszeli a neki szimpatikus pártot . Azonban szavazni nem fognak elmenni - így máris borul a kutatás egy, főleg a teljes lakosságot taglaló része, ha az adott felmérésben nem kérdezték meg az embereket, hogy egyáltalán elmennének-e szavazni.


Egyébiránt a pártok referenciája elég egyértelmű: a Fidesz a „teljes” lakosság körében 45 százalék körül, mozog, míg szavazók közt 65, a pártfanatikusok körében pedig hangyányival ennél is több százalékkal vezet. Az MSZP ugyanezen megítélések körül átlagosan 12, szavazók körében 19 és a biztos szavazók körében pedig 18 százalékot produkál. A Jobbik általános támogatottssága 6, a pártállását foglalók körében 10, míg a pártfanatikusok körében ennél is nagyobb százalékos értékkel bír. Az SZDSZ 1, Az LMP és az MDF 2-3 százalék körül mozog.

Konklúzió - vagy mégsem?


Ezek alapján egy fölényes, akár kétharmados Fidesz győzelem is várható lenne. Csakhogy a közvélemény-kutatások és a választási eredmények gyakran ellentmondtak egymásnak. Bár 2002-ben a Fidesznek - a közvélemény-kutatások alapján - az emberek 42 százaléka szavazott bizalmat, és az MSZP-nek csak 40, mégis az MSZP nyert 46 százalékkal, 42 százaléknyi Fidesz ellenében. Ugyanez az arány 2006-ban 44-44 százalék volt az előrejelzések szerint, míg a végeredmény 49-42 lett, szintén az MSZP javára.

Tehát a közvélemény-kutatások ellenében a szocialisták mindig egy kicsivel jobban jöttek ki, mint azt a közvélemény-kutatások jósolták: tehát a bizonytalan, vagy a szándékukat titkoló választók közül többen szavaztak az MSZP-re, mint a Fideszre. Igaz most a különbség sokkal nagyobb, de a „bizonytalan” választók száma is jócskán megnövekedett. Jelenleg akár 42 százalék is lehet a bizonytalan szavazók aránya, míg ez a szám 2002-ben 24, 2006-ban 19 százalék volt.


Még egy indok

Ráadásul a pénteken publikált medián-felmérés azt is közli, hogy azon emberek, akik nem tudják, hogy kire fognak szavazni, vagy nem hajlandóak azt elárulni, jóval szimpatikusabbnak találták az MSZP-s politikusokat, mint a fideszeseket - vagyis gyakorlatilag MSZP-szimpatizánsok. Konkrétan az MSZP-s politikusoknak a bizonytalanok 5-6 ponttal is többet juttattak, mint az átlag. Így ha az eredményt megváltoztatni nem is tudják, a titkolódzó szavazók a 2/3-os többség álmát könnyen elvehetik a Fidesztől.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. szeptember 29. 19:08
Bevannak tojva a fütyik barátai,hogy a született minielnök,-kinek dolgos,munkában megfáradt kezét öreg nénik csókolgatják,-már megint pofára esik!
De nem érdekes! Aki vezérnek született,az is marad haláláig!
Pásztor
2009. szeptember 29. 09:27
Kedves Imres: Nem kívánok megfelelni semmilyen hatalomnak, és nem véleményt írok le, hanem a statisztikákból kiolvasható lehetőségeket. Nem állítom, hogy az MSZP fog győzni, csak azt hogy, az eddigi gyakorlatból ítélve komoly esély van arra, hogy a vártnál - vagyis a felmérések által mutatott számoknál - jobban szerepeljen a választásokon. Ezt végig jelzem is a feltételes mód használatával. Az utolsó mondatnál pedig nem véletlenül szerepel a "ha" szócska.
Imres
2009. szeptember 29. 07:46
"A Szonda Ipsos felmérése szerint a bizonytalan szavazók jóval közelebb állnak az MSZP -hez, mint a Fideszhez. Ha ez igaz, akár a választások kimenetelét is megváltoztathatja - mint azt tette korábban is."

A felvezető második mondata azt jelenti, hogy a fölényesen vezető elbukhatja a választást. Elegendő az elmúlt 3 országgyűlési választás eseményeit fellapozni.
Ezzel a kijelentéssel önmagában nem is lenne baj, hiszen a Sanda Ipsos-nak és az újságírónak is szíve-joga a vélemény nyilvánítás.

A probléma azzal van, hogy magában a cikkben az újságíró már finomít ezen a karakteres kijelentésen.

"Így ha az eredményt megváltoztatni nem is tudják, a titkolódzó szavazók a 2/3-os többség álmát könnyen elvehetik a Fidesztől."

A két mondat nem ugyanazt jelenti.

Persze értem én. A hatalomnak való megfelelés igénye néha fontosabb szempont az újságírói etikánál. Nos, ezért gerinctelen a médiamunkás.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását