2024. május 2. - Zsigmond

Mit árul el a ruhánk? Ahogy mások látnak minket

Autónk, telefonunk, ruhánk és frizuránk mind árulkodó jelek az egyéniségünkről mások számára. Egy civil kezdeményezés pár bloggal, a Mazdával karöltve erre szeretne felhívni az emberek figyelmét. A HírExtra Kolesár Krisztiánnal beszélgetett.
2009. szeptember 19. szombat 08:29 - Kővári Adrienn
2009-et az Európai Unió a Kreativitás Évének kiáltotta ki. Ehhez kapcsolódva több, stílussal foglalkozó internetes blog a Mazda Motor Hungary-vel közösen virtuális közösségteremtési kampányt kezdeményezett, melynek keretében a városlakók stílusát boncolgatják, hiszen a stílus kéz a kézben járnak. Felkerestük Kolesár Krisztián, a Raygun alapítóját és kreatív vezetőjét, hogy meséljen nekünk a blogok feladatáról, és magáról a civil megmozdulásról.

Miért hoztátok létre ezt a civil kezdeményezést?

Azért, mert rengeteg blog található az interneten, s nagy részük szakosodik egy területre, például léteznek gasztro, stílus, design, vagy divat blogok. Mi a design és stílus blogoknak javasoltunk egy ilyen összefogást, mert adódott egy lehetőség. A Mazda autócégnek a stílus, és a design nagyon fontos, a legújabb autójuk design díjas is lett. S velük együtt kitaláltuk, hogy egy olyan köztéri megjelenést biztosítsunk a blogoknak a Mazda szponzorálásával, amelyben ezek a civil kezdeményezések, amiket magán emberek készítenek, így összefogva megjelenhessenek. Adódott egy ilyen lehetőség, s mi ezt kihasználtuk.

Fontosnak tartjátok, hogy az emberek kifejezzék egyéniségüket a külsőségekkel?

Abszolút, hiszen nincs lehetőségünk az emberek 99 százalékával beszélgetnünk, nincs lehetőségünk arra, hogy mindenkinek feltárjuk a belső értékeinket. Az emberek többségével kizárólag a külsőnkkel kommunikálunk, ezért is nagyon fontos, hogy mit mutatunk feléjük. Nagyon sok mindent elárulnak rólunk a ruháink, a hajviseletünk, vagy akár a testékszerek is. Ezek mind segítik az első benyomást, amik még az interakciót megelőzik. S az a tapasztalat, hogy hazánkban nagyon kevés ember figyel erre, inkább csak egyfajta stílus alapján öltözködnek.



Ennek van egy hátulütője is. Az ember könnyen állíthat magáról hamis képet is a ruhák, tárgyak alapján, hiszen sokan utánoznak valakit, vagy éppen követik az adott divatot. Mi a véleményed erről?

Az, hogy ki milyen trendet követ az elárul valamit a jelleméről. A trendkövetés az egy csoportra jellemző, s ide biztosan a hasonló egyéniségek tartoznak. Nyilván a külső stílus nem beszél mindenről, ami az ember, de ennek ellenére nagyon sok mindent elárul.

Milyennek látjátok a magyar emberek stílusát?

A lányok között sokkal gyakoribb a stílusosság. A mostani tinédzserek, és a húszas éveikben járó fiatalok között elég sok határozott, és kemény stílussal találkozhatunk. Viszont húsz és harminc között, vagy afölött már eléggé szürkülnek az emberek. Ausztriában azt látjuk, hogy egy negyven, ötven, hatvan éves nő, férfi hihetetlen stílusérzékkel rendelkezik. Magyarországon erre az emberek nem nagyon figyelnek, mert a mindennapi problémáikkal vannak elfoglalva, s felesleges dolognak tartják ezt. Talán most már egy generáció felnő, aki úgy gondolja, hogy ez igenis fontos, de ezt folyamatosan erősíteni is kell.

Hogyan próbáltok meg ezen változtatni?


A kezdeményezésben résztvevő blogok
bpfashion.hu
mindennapibetevo.blog.hu
designpumpa.blog.hu
artsypan.blog.hu
flashlectric.blog.hu
fixfuzio.blog.hu
Sokat kell róla beszélni, hiszen minél több kicsi harangocska szól, az végül zajjá válik. Ilyen harangocskák ezek a blogok is, amik a külföldi blogok mintájára, vagy éppen teljesen máshogy jöttek létre, de Magyarországon is tudatos stílusirányt képviselnek. Ezeken nemcsak divatról van szó, hanem designról is, gondolhatunk akár a tárgykultúrára is. Hiszen azok a tárgyak is számítanak, amik körbe vesznek minket, nemcsak azok, amiket hordunk. Fontos, hogy kifejezzék az egyéniségünket, az egyik legjobb példa erre a telefon. Például az iPhone egy olyan készülék, amit ha leteszünk az asztalra, az valamilyen irányultságot is kifejez.



Sokaknak az anyagi helyzete nem engedi meg, hogy a tárgyak által megfelelően kifejezhessék önmagukat.

Azt szokták mondani, hogy a jól öltözöttség nem pénz kérdése, azt gondolom, hogy a stílus sem az. Stílusos akkor is lehet az ember, ha van egy ruhadarabja, mondjuk egy karkötő, vagy bármilyen kiegészítő, ami nagyon erősen kifejezi a stílusát. Lehet attól még egy szakadt farmer nadrág rajta, vagy egy szakadt póló, olyan, amit a turkálóban vett meg két forintért. Ha ehhez társul egy nyaklánc, egy napszemüveg, vagy egy olyan karkötő rendszer, ami ezt az egészet valamilyen kontextusba helyezi, akkor sokkal erősebb stílust tud kifejezni, mint egy nagy márkánál összevásárolt különböző ruhadarabokkal. Inkább az odafigyelés a fontos, s nem a pénz.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását