2024. április 24. - György

Nehezítik a tabletták a teherbe esést?

A legtöbb nő nem tudja, hogy mennyire bízhat meg a fogamzásgátló tablettákban. Sokan azon a véleményen vannak, hogy a több évig szedett gyógyszerek nehezebbé teszik a majdani megtermékenyülést. Egy friss kutatás bebizonyította, hogy ez nem így van.
2009. szeptember 13. vasárnap 08:59 - Kővári Adrienn
Egy boldog párkapcsolatnak része a rendszeres szexuális élet. Azért is szerencsések napjaink fiataljai, mert rengeteg fogamzásgátló módszer közül válogathatnak. A két legnépszerűbb mindenképp a gumióvszer és a tabletta. Igaz, egy hosszú távú kapcsolatnál inkább a fogamzásgátló gyógyszereket részesítik előnyben az emberek, mert az sokkal egyszerűbb, és úgymond „macera mentes”. Viszont ez is egy olyan gyógyszer, amiről rengeteg idézőjeles pletyka kering. Egyes orvosok azt állítják, hogy bizonyos évente nem árt szünetet tartani, mert nehezebben fog később a gyermek megfoganni, míg más orvosok ezzel nem értenek egyet.

Jön a baba, nem jön a baba


Hogyan védekezzünk?
A fogamzásgátlásnak két típusa van, az egyik csoportba a hormonális készítmények tartoznak, míg a másikba a nem hormonálisak. A tabletták, injekciók, vagy a spirál mind hatással vannak a női hormonokra. Míg az óvszer, a pesszárium, a naptár módszer, esetleg a megszakított közösülés nem, bár az utolsó kettő nem éppen a megbízhatóságáról híres. A legnagyobb védelmet még mindig a tabletták nyújtják.
A nők rémálma, hogy egyszer csak teherbe esnek egy nem kívánt helyzetben. Kevés olyan ember van, aki nem szeretne majd egyszer babát. Igen, majd egyszer. Nem a gimiben, rosszabb esetben az általános iskolában, de nem is a vizsgaidőszakban, vagy éppen az első munkanapokban. Anyának lenni fantasztikus dolog, de senki sem örül annak, ha egyedül, fiatalon kell felnevelnie a gyermekét, úgy, hogy még az anyagi háttér sem biztosított. Sokakat ez teljesen megrémít, ezért előreláthatóan védekeznek a szexuális együttlétkor.

Viszont a tablettáknak is megvan a hátulütője, sokan, ha évek múlva leállnak a gyógyszerről, nagyon nehezen fognak teherbe esni. Ez is mindenkinél változó, s nem kell e legrosszabbra gondolni. Az orvosok sokszor hangoztatják, hogy amilyenek voltunk a tabletták szedése előtt, ugyanolyanok leszünk az elhagyása után. Tehát, ha csúnya volt az arcunk, akkor könnyen meg lehet, hogy újra kibújnak a pattanások. Ha a ciklusunk normális volt, utána is az lesz. Ez akár félévig is eltarthat, mire visszaáll a régi rend, de azért nem árt résen lenni.

Ha úgy érezzük, hogy valami nagyon nincsen rendben velünk, ráadásul gyereket akarunk, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz. Ráadásul az sem mindegy, hogy mikor szeretnénk teherbe esni, hiszen sokan úgy gondolják, hogy a tablettáknak nem ártana kiürülnie a szervezetből, s ehhez bizony három hónap szükséges.

Lehull a lepel a gyógyszerekről

A mai tabletták már nem okoznak fejlődési rendellenességet, s annyi hormont sem tartalmaznak, mint régen, így senkit sem veszélyeztetnek. Így amiatt sem kell aggódni, hogy terhesek leszünk a gyógyszer mellett, mert nincsen rossz hatással a magzatra, így a gyógyszer abbahagyása után a három hónapot sem kell megvárni.

Egy német vizsgálat is megerősíti ezt a tényt, hogy a fogamzásgátló tabletták nem befolyásolják a teherbeesést. Egy statisztika szerint ötből négy nő egy éven belül teherbe esik a gyógyszer abbahagyása után. Azt is megállapították a német kutatók, hogy az sem számít, hány évig szedte az ember, s az sem, hogy milyen hormonokat tartalmazott a gyógyszere.

Az Orális Fogamzásgátlók Európai Aktív Felügyeleti Vizsgálata végezte a felmérést, közel hatvanezer európai nőt figyeltek meg öt éven át, 2001 és 2004 közötti kezdettel. Közülük 2 064 nő határozottan kijelentette, hogy abbahagyta a tabletták szedését, mert teherbe akart esni.

Biztató eredmények


Egy hónap alatt a 21 százalékuk teherbe esett, három hónap alatt pedig 45,7 százalékuk lett várandós. Egy évvel később pedig a 79,4 százalékuk lett terhes. Akiknek nem sikerült az első évben összehoznia a babát, azoknak a 45 százaléka teherbe esett a második évben a gyógyszer elhagyása után. Így, amikor összeadták a kutatók a számokat a végeredmény az lett, hogy a tabletta után 88,3 százalék van a teherbe esésre.

A Bayer Schering Pharma és a berlini ZEG Epidemiológiai és Egészségügyi Kutatási Központ kutatói szerint a hosszú ideje fogamzásgátlót szedő nőknek kismértékben alacsonyabb volt a terhesség aránya azokhoz képest, akik csak rövid ideig szedték, ám ez az életkorral magyarázható és nem a hosszú távú fogamzásgátló szedéssel.

„Nagy hatékonyságuknak köszönhetően egyes nők szerint az orális fogamzásgátlók szedése összefügg a termékenység zavarával a tabletták szedésének abbahagyását követően.” - nyilatkozták a kutatók. Viszont ez a kutatás bebizonyította, hogy nincs összefüggés a kettő között.

Ennek ellenére, aki a fogamzásgátló szedése mellett dönt, mindenképp keresse fel előbb az orvosát, s akkor is, ha éppen abbahagyni szeretné. A tévhiteket pedig elfelejthetjük, mert míg régebben a gyógyszerek túl sok hormont tartalmaztak, ami később nehezíthette a teherbe esést, addig napjainkban már nagyon megbízhatóak ezek a tabletták.
Forrás: HírExtra/Betegszoba
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását