2024. április 25. - Márk

Kéz a kézben a tüdőnk egészségéért

A Magyar Rákellenes Liga egy egészségnap keretében kívánta felhívni az emberek figyelmét a tüdőrák veszélyeire, ezért ingyenes szűrővizsgálatokon vehetett részt az, aki kilátogatott a Margitszigetre szombaton.
2009. szeptember 7. hétfő 18:19 - Kővári Adrienn
Nem kedvezett a rossz idő a szombatra szervezett Fuss a tüdőnkért rendezvénynek. Előző éjszaka az eső elmosta az egész Margitszigetet, és a szombat reggel is esősen indult, de dél felé szépen kisütött a nap. Talán ezért akadt több ember is, akik vették a bátorságot, és mégis kinéztek a III. Egészségnap és Demonstratív Futógálára, ami a tüdőnk egészségéről szólt.

Több sátrat is felállítottak, ahol különböző vizsgálatokat végeztek el a szakképzett orvosok, és ápolók az érdeklődőkön. Egy igazi családi rendezvény volt, ahová minden korosztályt szívesen vártak a szervezők. A kicsiknek készítettek egy kisebb játszósátrat is, de különféle koncertekkel szórakoztatták a kicsit hűvös időben a kilátogatókat.

Többek között fellépett Szandi is, aki nagyon fontosnak érezte, hogy jelen legyen egy ilyen rendezvényen, s próbálta kicsit fellelkesíteni a picike tömeget. Amikor nem sztárok vették birtokukba a színpadot, akkor különféle előadásokkal szórakoztatták az embereket.



Színes programok az egészség jegyében

Tüdőrák
Hazánkban vezető helyen állnak a daganatos megbetegedések. A tüdőrák kialakulásáért legnagyobb százalékban a dohányzás okolható. Tíz emberből kilenc mindig emiatt lesz beteg. A tüdőrák esetében a daganat gyökeres sebészi eltávolítása jelenti a gyógyulás valódi esélyét, ezért mindent meg tenni annak érdekében, hogy a már kialakult betegséget a lehető legkorábban fedezzék fel. Érdemes ezért a negyven évnél idősebb dohányosoknak évente elmenni tüdőszűrésre.
Nemcsak hallgatni lehetett a felszólalókat és énekeseket, hanem az egész rendezvény interaktív volt. Az egész a Futás a tüdőnkért versennyel indult, amire a vállalkozó szellemű emberek még a helyszínen nevezhettek, s még a délelőtt folyamán kezdetét vette a futógála a Margitszigeten.

A különböző sátrakban lehetett vérnyomást, iletve vércukorszintet méretni, s aki merész volt, az még vért is adhatott, vagy részt vehetett egy rövid életmentő képzésben. Egy bábun lehetett gyakorolni a szájon át lélegeztetést, és a szívmasszázst.

Maga az esemény a Magyar Rákellenes Liga és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onkopulmonológiai Szekciójának közös rendezvénye volt, amelynek célja felhívni a figyelmet a tüdőrákra, a korai felismerésének lehetőségeire, illetve a gyógyítás új, legkorszerűbb eszközeire. Ebben segítettek is az embereknek, hiszen több szűrővizsgálatot is elvégeztek az érdeklődőkön, és kérdéseikre is válaszoltak a szakemberek. A szervezők fontosnak tartják a tüdőrák problémáját, hiszen hazánkban az egyik leggyakoribb halálok ez a betegség. Évente kilencezer ember betegszik meg, s a nagy részük bele is hal a tüdőrákba.

Harcoljunk az életünkért

A legtöbb ember, amikor megtudja, hogy tüdőrákban szenved, képes azonnal lemondani az életéről, pedig nem kellene. A szervezők erre is fel szerették volna hívni a kilátogatók figyelmét, bemutatták a legújabb műszereket, és lehetőségeket, amik segítségével legyőzhető még az áttétes rák is.

Létezik olyan korszerű sugár-, és kemoterápia, amiknek a mellékhatásait speciális készítményekkel enyhíteni lehet, így ez is esélyt adhat a túlélésre. Különféle célzott biológiai terápiával is segíthetik a súlyosabb betegeknek a gyógyulását, egy felmérés szerint pedig hosszabb, és nyugodtabb életet biztosíthatnak.



Oxigénterápia

Mi az a COPD?
Egy krónikus, lassú lefolyású, hosszan tartó betegség, a hörgők szűkülete miatt a légzés akadályozott. Az idült hörghurut elsősorban a dohányosok betegsége, a dohányfüstön kívül egyéb légköri szennyező anyagok - munkahelyen, közlekedésben - is kiválthatják ezt. A heveny bakteriális fertőzések is elősegíthetik az elváltozások kialakulását, a betegség rosszabbodásához vezetnek. Leginkább a negyven év fölötti dohányosok betegsége, ami akár halált is okozhat.
A Margitszigeten egy egész sátrat szenteltek az oxigénterápiának, hiszen ezeket a termékeket forgalmazó cég volt az egyik fő támogatója az egészségnapnak. Maga a rendezvény nemcsak a tüdőrákról szólt, hanem az egyéb súlyos betegségekről is, így a COPD-ről is. Az oxigénterápia egy viszonylag új dolog, az a feladata, hogy fenntartsa a szövetek oxigenizációját, ami segít egy egészségesebb életminőség megteremtésében. Csökkenti a tüneteket, a betegség súlyosbodását, és a halálozási rátát is.

A tartós otthoni oxigénkezeléssel a légzéselégtelenséggel járó betegségek tünetei mérsékelhetők vagy megszüntethetők. Jótékony hatásai közé sorolják, hogy alkalmazásakor javulhat a szívizom vérellátása, csökkenti a vénás nyomást és a ritmuszavarok kockázatát, javítja a vese oxigénellátását. Az oxigénterápia jótékonyan hathat az agy oxigén ellátási zavaraira is.

Még több ilyen kellene

Az egész rendezvény ingyenes volt, beleértve a rengeteg szűrővizsgálatot és tanácsadást is. Ezenkívül sztárok szórakoztatták az embereket, Katus Attila speciális légző tornagyakorlatokat mutatott be a színpadon, de a szerencsésebbek találkozhattak a Jóban Rosszban színészeivel is. Az egész napos rendezvény legfőbb célja az volt, hogy felhívja az emberek figyelmét a tüdőbetegségekre, különösen a tüdőrákra, de közben egy kellemes programot is biztosított a családok, és az idősek számára.

Kár, hogy az időjárás most nem kedvezett a rendezvénynek, mert a rossz idő ellenére csak kevesen látogattak ki a margitszigeti Nagyrétre. Reméljük a következőn még többen lesznek, mert túl kevés az ehhez hasonló program. Nem lehet elégszer elmondani az embereknek, hogy mennyire fontos a megelőzés, mert egy olyan világban élünk, ahol túl sok a halálos megbetegedés. Ezek legnagyobb részét az egészséges életmóddal, és a rendszeres szűréssel könnyen meglehetne előzni. A Magyar Rákellenes Liga és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onkopulmonológiai Szekciója ezért is küzd, megpróbálják rászoktatni az embereket az egészséges életmódra, a dohányzás elhagyására, és arra, hogy szeressük magunkat, és környezetünket annyira, hogy ne pazaroljuk el az életünket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását