2024. április 20. - Tivadar

Fantázia, egzotikum, és egy kis tea: a megvalósult álom

Jövő hétvégén megnyitja kapuit a Moonlight Meido, hazánk első manga, anime teaháza. Színes programokkal és szórakozási lehetőségekkel várják az érdeklődőket, na meg persze fincsi teákkal, édességekkel. A HírExtra az egyik alapítóval, Minyóczki Zoltánnal beszélgetett.
2009. szeptember 12. szombat 08:10 - Kővári Adrienn
Hamarosan megnyílik egy különleges teaház Budapest szívében. A Moonlight Meido a japán kultúra szellemében készült, s már alig várja, hogy megnyithassa kapuit a manga és anime szerelmeseinek. A HírExtra felkereste Minyóczki Zoltánt, a Moonlight Meido egyik alapító tagját, hogy meséljen nekünk erről a különleges szórakozóhelyről, amilyen még sosem volt Magyarországon.

Sokan csodálkozó szemekkel kérdezhetik, hogy mi is az a manga kávézó? Elmondanád, hogy mire is számíthat az az ember, aki belép majd hozzátok?

A manga és az anime a japán kultúrának a része, a manga az a képregény, az anime pedig az ezekből készült filmeket jelenti. A mi teaházunkban ezzel fogunk foglalkozni, lesz egy olyan termünk, ahol életnagyságú anime és manga karakterek lesznek felfestve a falra egy japán kertes környezetben. Így olyan lesz a hangulata, mintha az ember ebben a japán kertben üldögélne, és élvezné a teázást.

Az ötlet tehát Japánból származik.

A másik teremben a japán tradíciók fognak megelevenedni. Fekete asztalok és tipikus japán paravánok fogják a termet díszíteni. Egy harmadik teremben pedig vetítéseket szeretnék tartani, animékkel és japánnal kapcsolatos filmekkel szórakoztatnánk az érdeklődőket. Az egész teaháznak 200 négyzetméter az alapterülete, így körülbelül nyolcvan embert tudunk befogadni egyszerre. Folyamatosan lesznek kulturális rendezvényeink, szeretnénk kiállítani a tehetséges fiatalok műveit. Lesz egy kulturális folyosónk, ahova kitesszük ezeket az alkotásokat, és folyamatosan hirdetünk meg pályázatokat is.

Miért gondoltatok arra, hogy itthon is nyitni fogtok egy ilyen teaházat?

Mi az az Animecon?
A nevéből is látszik, hogy animékkal foglalkozik. Ma már rengeteg országban rendeznek ilyen rendezvényeket, bár az ötlet Japánból származik. Jobb esetben egy többnapos rendezvényről beszélünk, ahova az anime, és manga szerelmesei kilátogathatnak, részt vehetnek a színes programokon, és vásárolhatnak is a standok pultjainál. Hazánkban évente hármat szoktak rendezni, ebből kettőt mindig Budapesten tartanak.
Hárman álltunk össze, mivel az én párom nagyon szereti a mangákat és az animéket. Sokat járunk ilyen rendezvényekre is, ahol mindig szembesülünk vele, hogy milyen sokan kilátogatnak egy-egy összejövetelre. Rengeteg fiatal érdeklődik ez iránt, de eddig még nem volt olyan hely, ahol tudtak is volna találkozni.

A legtöbb ember még sem hiszi, hogy akkora tömeget képesek lennétek megmozgatni, mint egy másik teaház. Szerintetek mekkora igény van erre hazánkban?

A legutóbbi Animeconon - ami a japán kultúrának ezzel a szeletével foglalkozik – nyáron, a három nap alatt körülbelül hatezer ember fordult meg. Nagyon nagy az érdeklődés a japán kultúra iránt, már több éve léteznek ezek a rendezvények, s mindig egyre többen látogatnak ki rájuk.

Kiket tartotok a fő célcsoportotoknak?

Ez egy nehéz kérdés, mindenki úgy gondolja, hogy a mangákat, és az animékat csak a fiatalok kedvelik, és csak nekik szólnak, pedig ez egyáltalán nem igaz. Nekünk írtak negyven évesek is, hogy ők mindenképp jönnének majd a megnyitóra. Nagyon nehéz behatárolni, mert az animék mindenféle korosztálynak szólnak, mindenki megtalálhatja a neki tetszőt. Nyilván, akik a legtöbben lesznek, azok a fiatalok, de elmondhatjuk, hogy tizenhattól egészen a negyven évesekig megkerestek minket.

Hazánkban korábban már próbálkoztak hasonlóval, az mangakissa néven futott, ami manga kávézót jelent. Ti miben lesztek mások, mint ők?

Egyszer voltam ott, de az a hely nem tipikusan egy vendéglátóegység. A mangakávézó azt jelenti Japánban, hogy ott helyben elolvashatjuk a mangákat. Ez is hasonló szeretett volna lenni, mert bizonyos összeg fejében el lehetett olvasni a képregényeket. Eközben fogyaszthattál teát, kávét, de ennek ellenére sem tipikusan az a vendéglátóegység volt, mi teljesen mások leszünk.

Nemcsak teaház névvel találunk meg titeket, hanem klubként is. Ezt azt jelenti, hogy különféle bulik is lesznek nálatok, van tánctér, esetleg kisebb színpad is?

Moonlight Meido
Cím: Budapest VI. ker. Jókai u. 8
Alapítók: Zentai Zsuzsanna, Ecsedi Bertalan, Minyóczki Zoltán
Megnyitó: 2009. szeptember 19. 19.00 óra
Sztárvendégek: Miss Hungary Touareg Rally Team, szinkronszinészek, Anti Fitness Club, Dorina
Kínálat: Karaoke és táncpad, állandó kulturális kiállítások, Wi-Fi, anime és AMV vetítések, animével foglalkozó magazinok és mangák árusítása, teázási kellékek, ajándéktárgyak, folyamatos versenyek, pályázatok
Igen, klub és teaház néven futunk, azért, mert sok rendezvénnyel szeretnénk foglalkozni (rajzverseny, táncpad verseny), ez egy anime klub is lesz. Színpadunk az nincs, s nem is lesz, hiszen nem egy olyan nagy helyről beszélünk, ahol bármilyen színpadi fellépés szóba jöhetne.

Csak Japánnal kapcsolatos rendezvényeket szeretnétek itt tartani?

Nekünk az az elsődleges célunk, hogy összefogjuk az anime, és japán szerető embereket. Persze, ha bármilyen rendezvényről érkezik felkérés, akkor azt szívesen vállaljuk. Viszont az elsődleges célunk akkor is az, hogy a japánt szerető embereket összefogjuk, s támogassuk őket ezzel a hellyel.

Mennyire volt nehéz ezt létrehozni Magyarországon?

Maga a folyamat az nehéz volt, főleg az építkezés, de nagyon sokan támogattak minket. Rengeteg anime klub állt mögénk, segítették a munkánkat. Felvettük a kapcsolatot hasonló gondolkozású emberekkel, így tőlük rengeteg segítséget kaptunk. Anyagi támogatást azt senkitől sem jött, mindent önerőből teremtettünk elő. Hál’ Istennek most már a végéhez közeledünk, mondhatom azt, hogy nehéz volt, de azért megérte.

Akkor azt is mondhatnánk, hogy egy álom vált valóra ezzel.

Igen, mindenképp, különösen a párom részéről. Az ő álma volt ezt.

Jövő héten végre megnyitja kapuit a Moonlight Meido, egy két napos megnyitó keretében. Mire számítotok?

Igazából tartottunk tőle, hogy majd ötszáz ember idejön a megnyitóra, de ugye ennyi embert sajnos nem tudunk beengedni egyszerre. Annyira nagy volt az érdeklődés, hogy úgy döntöttünk, kiírjuk az oldalra, hogy asztalfoglalás lesz. Igazából már két napra előre betelt a ház, 19-én, 20-án teljes teltházunk lesz. Ha minden jól megy, akkor 18-án szeretnénk a sajtónak, és a támogatóinknak egy külön megnyitót is tartani. Míg a másik két nap a fiataloknak szól, körülbelül hét órától fog kezdődni a megnyitó, hogy pontosan meddig tart, azt még nem tudjuk. Ennek az lesz a lényege, hogy mindenki megismerje ezt a teaházat.

Mindenképp érdemes lesz ellátogatni ebbe a különleges teaházba, mert ilyet még biztos, hogy nem látott Magyarország. Bár ha nem kedvelik a tömeget, akkor ne az első pár napban keressék fel a Moonlight Meido-t, vagy legalábbis ne felejtsenek el asztalt foglalni, mert biztos, hogy nem csak a megnyitón lesz telt házuk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását