2024. május 5. - Györgyi

Az aktív és passzív dohányzás a májat is károsítja

Egy kutatócsoport a Kalifornia Egyetemen felfedte, hogy az alkoholt sosem fogyasztók is gyakran szenvednek májproblémákkal. A passzív dohányzás során a levegőbe került dohányfüst több betegséget is előidézhet a májban, például a zsír felhalmozódását.
2009. szeptember 15. kedd 08:09 - Kanizsai Ádám
A kutatás

Egy tanulmány során az egy évig dohányfüstnek kitett egerek májsejtjeiben nagy mennyiségű zsír halmozódott fel, ez végül májműködési zavarokat okozott.
A füst hasonló tüneteket produkál az emberi sejtekben is.

A vizsgálat szerint a dohányzás abbahagyása nem csupán a szív- és érrendszeri, a légúti betegségek és a rák kockázatát csökkenti, hanem a májbetegségek kialakulását is.

Áldozatok

A passzív dohányos a cigaretta mindkét végéből kiáramló füstöt magába szívja. A dohányos által kilélegzett káros anyagokat éppúgy, mint az égő cigarettavégből a levegőbe kerülőt. Az eloltás után még sokáig a levegőben maradnak a szervezetre rossz hatást gyakorló anyagok, és a nem dohányzó által akarva-akaratlanul belélegzi őket.

A társadalomban rengetegen esnek a dohányzók „áldozatául”. A gyerekek, az idősek, a dohányossal egy háztartásban élők. Sok kormány, jogszabály tiltja a füstölést bizonyos épületekben, illetve nyilvános helyeken. A passzív dohányzással számtalan betegség hozható összefüggésbe, ilyenek a rák, a szívbetegségek, az érelmeszesedés, a tüdőgyulladás, az asztma.

Nem hivatalos az eredmény

Annak ellenére, hogy nagy mennyiségű, tudományos bizonyítéka van a passzív és aktív dohányzásnak a szívre és a tüdőre, a májkárosodás még nem köthető közvetlenül hozzá.

„Míg a tanulmányok folynak, a passzív dohányzás hivatalosan nem köthető szorosan a máj elzsírosodásához” – mondta Martins-Green, sejtiológus, a kutatás vezetője.

A végzős lány csatlakozott John Shyy professzorhoz, s a csapat következő kitűzése a kilnikai bizonyítás. A kutatáshoz szükséges költségeket és feltételeket a Philip Morris vég biztosította.
Forrás: HirExtra/Sciencedaily
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását