2024. május 4. - Mónika, Flórián

Előre felháborodtak a románok

Az Európai Bizottság Romániát és Bulgáriát érintő országelemzése még nem is látott napvilágot, de a már nyilvánosságra került dokumentumtervezet kiborította a bilit Brüsszelben. Vajon mi lesz, ha mégis így fogadják el a jelentést?
2009. július 22. szerda 07:59 - Kőrösi Viktor Dávid
A válasz rövid: semmi, a románok ugyanis figyelmen kívül fogják hagyni – legalábbis ezzel fenyegetőznek Románia európai parlamenti képviselői, amennyiben nem történik alapvető változás a szerintük összeszedetlen és igazságtalan dokumentumot illetően. A Szociáldemokrata & Demokrata frakcióból (angol rövidítése: S&D) származó 11 román EP-képviselő szerint az igen rossz minőségű anyagot kár lenne kiadnia a Bizottságnak, mert – mint egyikük indokolta – az ilyen több problémát okoz, mint amennyit megold.

Az Európai Bizottságot az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (angol rövidítése CVM) átgondolatlansága miatt bírálják a románok, mellyel kapcsolatban Bukarest nem kapott megfelelő technikai és anyagi támogatást. A jogszabályi reformokat és a korrupcióellenes harcot célzó folyamat kétoldalúságára hívják fel a figyelmet az EP-képviselők: az együttműködés hiányában az Európai Unió döntéshozóinak is vállalnia kell a felelősség rájuk eső részét, amiért nem működött hatékonyan a CVM.

Nem újkeletű

Brüsszel már tavaly júliusban jelezte aggályait azzal kapcsolatban, hogy a román parlament a korrupciógyanúba keveredett tagjait nem adja ki a hatóságoknak. Akkor az EU bukaresti nagykövete hangot is adott annak, hogy problémás a korrupcióellenes együttműködés elmulasztása. Tipikusan ilyen eset volt Adrian Nastase volt miniszterelnök és államfő-jelölt, valamint Miron Mitrea volt közlekedési miniszter mentelmi jogának elmulasztott felfüggesztése. Ennek szellemét idézi a 2007-ben megváltoztatott román Büntető Törvénykönyv is, amely szerint az ügyészeknek első körben meg kell várniuk, amíg a parlament először figyelmezteti a gyanús képviselőket, s csak utána adja az igazságszolgáltatás kezére.

Már amikor. Jaap Werner Hollandia bukaresti nagykövete például azt vetette a román parlament szemére, hogy a mentelmi jog felfüggesztéséről való szavazásokon rendszerint annyi képviselő hiányzik, hogy határozatképtelenné válik a parlament.

A figyelmeztetések figyelmen kívül hagyása tehát éppenséggel nem újdonság. Willem de Pauw belga ügyész, EU-szakértő egy évvel ezelőtt még arról nyilatkozott, hogy amennyiben ilyen tempóban hanyatlik Románia korrupcióellenes elkötelezettsége, úgy fél éven belül az ország visszaesik a 2003-as szintre, vagyis Románia szép lassan maga mögött hagyta a korrupció elleni fellépést.

Severin és Grey csatája

Elítélték
A képviselők többsége elítélte az északnyugat-kínai etnikai erőszakot, felszólítva a kisebbségek védelmének megerősítésére, ám egyesek óva intettek a szeparatizmus veszélyétől, így Charles Tannock, brit, konzervatív és Adrian Severin, román, szocialista képviselők is. „A kisebbségi jogok nem szolgálhatnak a szeparatista politikák ürügyéül” − mondta Severin.
Forrás: eduport.hu
Adrian Severin az S&D-s román képviselőcsoport vezetője elmondta: a Bizottság nem találta fel a meleg vizet, mert mindazokat a problémákat, amelyeket meg fog jelölni a jelentésében, már korábban is mindenki ismerte.

Mark Grey, az Európai Bizottság szóvivője ugyanakkor lehűtötte a román kedélyeket. Nem tudom, milyen vázlatot láttak a román képviselők, ezért nem is nagyon kommentálná a híreket – mondta Grey, hozzátéve: az egyetlen dolog, ami számít, az a július 22-én nyilvánosságra hozandó kész anyag. Eddig az összes jelentést egyhangúlag fogadták el.

Már hetekkel ezelőtt volt arról szó, hogy nem csupán a románoknál vágta ki a biztosítékot a leendő jelentés, de még a franciák is óvták az Európai Bizottságot attól, hogy túlságosan sommás véleményt fogalmazzanak meg. A két tagállamra szabott CVM Románia esetében a korrupció elleni fellépést és a jogi reformintézkedéseket, Bulgária esetében pedig a korrupciót és a szervezett bűnözés elleni harcot célozza.
Forrás: HírExtra/Euractiv
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását