2024. április 27. - Zita

Változás a sikersportágban! Kevesebb GP lesz egy idényben

Csökkentette az egy idényben rendezhető Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyek számát a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) szombaton, Budapesten ülésező végrehajtó bizottsága.
2009. június 27. szombat 21:31 - HírExtra
Kamuti Jenő, aki az európai szövetség vezetőjeként hivatalból tagja a FIE vezető testületének, az MTI-nek elmondta, hogy a döntés alapján a következő idénytől szakáganként maximum tíz viadalra kerülhet sor, de ebben már benne vannak a világ- és a kontinensbajnokságok is. Egy-egy ország legfeljebb négy versenynek adhat otthont, hogy minél többen lehetőséghez jussanak.

A FIE vb határozott arról is, hogy 2011-től szeptember elején lesznek a világbajnokságok, a jelenlegi szeptember végi-október eleji időponttal szemben. A végrehajtó bizottság meghatározta az egyes konföderációk támogatásának rendszerét, amire az elmúlt években nemigen volt példa. Megérkezett a FIE-hez az a kétmillió euró, amit a tavaly megválasztott elnök, Aliser Uszmanov ígért plusztámogatásként az első hat hónapra. Ebből az európai konföderáció 400 ezerrel részesül, miközben tavaly csupán 15 ezret kapott a FIE-től.

A testület véglegesítette az idei antalyai vb versenyműsorát, eszerint az első három napon csak selejtezők lesznek, majd hat napon keresztül az egyéni, illetve csapatversenyek érmekért zajló küzdelmeit rendezik. A szokatlan lebonyolításnak az az oka, hogy a török televízió csak hat napot közvetít, így érdemes ennyiben megrendezni az éremről döntő asszókat.

A vb-ülésen magyar sportdiplomáciai siker is született, a vívás nemzetközi vezetői a FIE örökös tiszteletbeli alelnökévé választották Kamuti Jenőt.

A szombati tanácskozást megelőzően pénteken találkozott egymással Erős János, a magyar szövetség elnöke - aki házigazdája volt az egész események -, valamint Uszmanov és Kamuti. A megbeszélés témája volt a 2011-es magyar vb-pályázat. A két év múlva sorra kerülő világbajnokság rendezési jogáért Budapest mellett a kínai Hszian (Xian), továbbá Plovdiv és Catania verseng. Döntés idén novemberben.

Erős és Kamuti tanácskozott Schmitt Pállal, a Magyar Olimpia Bizottság (MOB) elnökével, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) protokollfőnökével is, akivel az ötkarikás műsor vívóprogramjának bővítéséről esett szó. A cél az, hogy a jelenlegi 10 helyett a maximális 12 számban osszanak olimpiai érmeket. Ehhez a vívók nem kérnek létszámemelést és további versenynapokat. Az ügy sikerre vitele érdekében Schmitt Pál levélben fordult e témában Jacques Rogge NOB-elnökhöz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását