2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Elismerte az MSZP: kormánydiktátummá silányodtak a reformjaik

Az MSZP következetesen támogatja a kormányt a gazdasági válságkezelésben - szögezi le az az MTI birtokába került dokumentum, amelyben Lendvai Ildikó pártelnök fogalmaz meg javaslatokat a július 4-ei kongresszusi határozathoz.
2009. június 27. szombat 19:00 - HírExtra
A pártelnök hangsúlyozza, hogy a szocialisták végigviszik vállalt kormányzási feladatukat, azaz folytatják a válság elleni védelem megszervezését; az MSZP-nek, mint baloldali pártnak pedig feladata és felelőssége a társadalmi válság megelőzése, a társadalmi biztonságot szolgáló intézkedések kezdeményezése.

A dokumentum szerint e fenti célok miatt a július 4-ei kongresszus azt kezdeményezi majd, hogy a kormány három területen tegyen konkrét lépéseket: alkosson közbiztonsági és szociális intézkedéstervet, valamint a morális biztonságot - az igazságos teherelosztást, az elit arányos részvételét - szolgáló intézkedéscsomagot.
Az elképzelés az, hogy a júliusi kongresszus határozza meg a párt feladatait a 2010-es választásokig terjedő időszakra a kormányzati munka és a választásokra való felkészülés területén.

A kongresszus ezen túl elindítja a választási program készítését, melynek koordinálásáért, a szakmai-, társadalmi- és pártviták megszervezéséért a párt országos választási bizottsága a felelős - tartalmazza Lendvai Ildikó javaslata.

A kongresszusnak emellett meg kell majd határoznia a politikai menetrendet, el kell indítania a párt újjászervezését.

A dokumentumtervezet szerint az MSZP értékeli az elmúlt éveket is. Leszögezi: az MSZP támogatottsága drámaian alacsony szinten van.

A különlegesen nagy feladatot vállaló és különlegesen nehéz körülmények, éles politikai támadások között folytatott hétéves kormányzás elbizonytalanította a párt választóbázisát és kimerítette szervezeti erejét - írja Lendvai Ildikó a dokumentumban.
A pártelnök szerint megbomlott az a kettős szerep, amelynek ígéretével az MSZP 2002-ben és 2006-ban választást nyert; mindkétszer azzal vonzott magához széles társadalmi csoportokat, hogy egyszerre képes a jobboldal avítt eszmerendszerével szemben az ország modernizációjára és a munkájukból, nyugdíjukból élők napi biztonságának garantálására.

Az MSZP 2006-os választási győzelme után röviddel "súlyos szavahihetőségi válságba" került: a jelképpé vált őszödi beszéd és a politika egésze egyrészt (helyesen) szembesített a szociális kiadások, ígéretek és a költségvetési korlátok ellentmondásaival, (szintén helyesen) megfogalmazta a reformszándékokat, másrészt (helytelen túlzással) az előző ciklus teljesítményéből jót is, rosszat is mérlegelés nélkül kidobott az ablakon. Ezután az ellenzék és a megjelenő szélsőjobb a parlamenti demokrácia határait feszegetve folyamatos politikai válsághelyzetet igyekezett generálni, a szélsőséges csoportok erőszakos megoldásokat, romboló indulatokat eresztettek az utcára - szögezi le a dokumentum.

A pártelnök hangsúlyozza, hogy ilyen körülmények között kellett volna a kormánynak helyreállítani a költségvetés stabilitását, elvégezni a szükséges reformokat, és közben - a tőle elvártaknak megfelelően - garantálni a szociális biztonságot és a köznyugalmat is. Az első feladatot a konvergenciaprogram végrehajtásával a kormány elvégezte, másik két feladatát - a modernizációt és a választók szociális biztonságát, zökkenőmentes mindennapjait - azonban nem tudta összeegyeztetni. Nélkülözhetetlenek voltak a reformok - mint például a nyugdíj- és az oktatási -, de a kormány modernizációs teljesítményét rontotta az egészségügyi reform felemás mérlege, és ennél is súlyosabban a reformpolitika módszere, mentalitása, felülről diktált jellege.

Lendvai Ildikó szerint bár a reformok baloldali értékeket fogalmaztak meg, nem sikerült partnereket, szövetségeseket szerezni hozzájuk. A "reformretorika" gyakran kioktató hangja nem keltett rokonszenvet, nem sikerült a reformot "kormánydiktátumból" társadalmi üggyé tenni.

Az MSZP továbbra is vállalja eddigi modernizációs karakterét, progresszív változtató szándékait és teljesítményét, a demokrácia iránti elkötelezettséget - hangsúlyozza a pártelnök javaslata, hozzátéve, hogy a szocialisták a jövőben változtatnak azon a magatartásukon, amellyel csak felülről, partnerek nélkül voltak képesek modernizálni.
A dokumentum kiemeli: az MSZP nem szűkíti, hanem bővíti eddigi programját, mert választ ad a baloldali szavazóbázis, a munkájukból és nyugdíjukból élők jogos biztonságigényére, aktuális szociális konfliktusaira, kialakítja a szolidaritás eszközrendszerét, ezzel erősíti baloldali karakterét.

A kongresszus kimondaná a javaslat szerint, hogy az MSZP világossá teszi: a baloldal pártja, a baloldali emberek politikai otthona.

Az MTI információi szerint a küldöttcsoportoknak véleményezniük kell a pártelnök javaslatát, és dönteniük kell a következő időszak politikai menetrendjéről is. Az egyik markáns alternatíva szerint a jövő évi költségvetés elfogadása után, novemberben tartana újabb kongresszust az MSZP, ahol az elnökség megújítása mellett döntenének az országos listáról, a miniszterelnök-jelöltről és a választási programról is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ferooo1
2009. június 28. 14:44
az mszp szdsz vége kampec fidesz városban lakom jobbik egyenlő anarchia polgárháboru nyomor morvai aki melegdijas cigányok ügyvédje mszp-s ujságiró ágyában viháncolt most megsértődőtt a férjére az mszp-re és ráébredt az ő ellensége a cigányok a zsidók de mi lesz ha holnap arra ébred hogy gyurcsánnyal alapit pártot és az emberek mennek szavaznak rá mennyi marha van ebben az országban
d.a.angela
2009. június 27. 19:44
Hát ezért ez úgy hangzik, montha az mszp volna egy mozdíthatatlan bázis és a körülöttük lévő dolgok pedig tőlük függetlenül csak úgy történnének. Pedig sok dolgot ők váltottak ki. Szép terv, hogy a nyugdíjasok biztonságérzetét fokozni akarják, ezt csak a nyugdíj emelésével lehetett volna megtenni, de akkor ha elvették tőlük a 13. havit, akkor mégis hogy akarják ezt megvalósítani? Már megint az ellenzéket hibáztatja, pedig csinálhatna az amit akar, vonulgathat ki a parlamentből amennyit akar, ha ők teszik a dolgukat mint kormánypárt és így mint többség jó törvényeket szavaznak meg, akkor csak több szavazót szereztek volna. Most akarnak most hirtelen változtatni, a baloldaliak biztos pártjává válni, de nehéz a bizalmat visszaszerezni. Amúgy meg akár az is előfordulhat, hogy a balodalon is lesz majd több párt, úgy ahogy a jobboldalon is van és akkor még válogatni is lehet.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását