2024. május 16. - Mózes, Botond

Az MSZP esélyei - négy variáns lehetséges

Továbbra sem tudni, hogy milyen napirenddel tartja meg az MSZP a július 4-i kongresszusát, ez jövő héten, a küldöttcsoportokkal való egyeztetés után derülhet ki. Az MTI értesülései szerint négy forgatókönyvből választhat a párt.
2009. június 27. szombat 08:16 - HírExtra
A négy forgatókönyvből az MSZP úgynevezett "öregjei és fiataljai", valamint a korábban bizalmi szavazást szorgalmazó fővárosi szervezet is elfogadhatónak tart egy alternatívát; azt azonban egyelőre nem lehetett felmérni a délutáni, a megyei elnökökkel kibővített elnökségi ülésen sem, hogy a megyék miként állnak e verzióhoz.

E szerint a július 4-i kongresszuson nem foglalkoznának személyi kérdésekkel, így a bizalmi szavazással sem.

A párt legfelső döntéshozó testülete létrehozná a párton belüli együttműködés kiszélesítésére alkalmas országos választási bizottságot (ovb), amely a választásokig stabil személyi összetételben működik.

E mellett július 4-én kitűznék a következő kongresszus időpontját, amely a jövő évi költségvetés parlamenti elfogadása után, novemberben végén lehet. Ez a kongresszus fogadná el az MSZP választási programját, döntene miniszterelnök-jelöltről, országos listát állítana, illetve döntene az új elnökségről. Utóbbihoz módosítani kell a párt alapszabályát, hiszen az felmenő rendszerű tisztújítást ír elő.

A kibővített ovb új tagként venné be azokat a meghatározó politikusokat, akik egyébként nem lennének tagjai a testületnek. Az MTI információi szerint ezek közé tartozhat Szili Katalin házelnök, Botka László szegedi polgármester, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Ficsor Ádám titokminiszter.

Ezen alternatíva része lenne az is, hogy az elnökség mai, és az ovb új tagjai saját belátásuk szerint döntenének arról, versenybe szállnak-e az elnökségi tisztségekért. Többen úgy nyilatkoztak, hogy elnökhelyettesnek, alelnöknek nem indulnak el, azért, hogy ne keveredjen az ovb-ben végzett munkájuk a tisztújítási kampányukkal. Nem indul újra Kiss Péter, Ujhelyi István, Molnár Csaba, Ficsor Ádám, Hagyó Miklós és Botka László - tudta meg az MTI több forrásból.

Az MTI úgy tudja, Botka László jelezte azt is, hogy nem kíván miniszterelnök-jelölt lenni.
A kormányfőjelöltet az ovb, az elnökség és a választmány javasolja a kongresszusnak.
A második alternatíva szerint nem lenne tisztújítás a következő választásig, azaz hozzávetőleg áprilisban tartanák meg azt. Ősszel is lenne kongresszus, de az csak az országos listáról, miniszterelnök-jelöltről és a programról döntene. E forgatókönyv szerint is kibővülne az ovb.

A harmadik variáció az lenne, hogy a július 4-i kongresszuson lenne bizalmai szavazás, majd ennek eredményeként később az elnökséget érintő tisztújítás is.

A negyedik menetrend úgy szól: jövő héten teljes, alulról felfelé menő tisztújításról döntenek a küldöttek.

E négy alternatívát tárja az MSZP vezetése a párt küldöttcsoportjai elé, amelyeknek a jövő héten állást kell foglalniuk. Ha valamelyik támogatottsága többséget szerez, akkor az napirendi ajánlásként a kongresszus elé kerül. Ha széttartanak a vélemények, akkor mindegyik forgatókönyvet a kongresszus elé terjesztik, és e fórumnak kell választani közülük.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását