2024. április 29. - Péter

Beszél hozzánk a BKV

A BKV legújabb szolgáltatásmegszépítő akciója az, hogy a két legnépszerűbb járaton ismert színészek kedves hangjai mondják be a megállóhelyeket - némi plusz infóval megspékelve. Csakhogy ebben is akadnak hibák.
2009. június 9. kedd 08:15 - Pásztor Balázs
Hangok a semmiből

Már mindenki megszokhatta azt az emberire meglepően jól reflektáló, ám mégis robotikus női hangot, amely 4-6-os villamos fedélzetén tudatja velünk az épp aktuális megállókat. Vagy épp azt, hogy simán elkerülhettük volna a beleesést annak a formás mellű hölgynek az ölébe, akivel szemben álltunk - ha a hirtelen fékezésekre ügyelve folyamatosan kapaszkodtunk volna kézlógató bámulás helyett.

A beszédeit megelőző zene is megszokható - a huszadik alkalommal már simán elalszik mellette az ember egy fáradt nap után. De nemúgy mostanában.

Jéé

Kissé álmos fejjel zsúfolódtam fel dolgos szardínia módjára a reggeli csúcsforgalomban, de rögtön felkaptam a fejem, amikor a megszokott robotica helyett egy élő ember hangját halottam felcsendülni, méghozzá úgy, hogy minden szavát ki lehetett venni, annak ellenére, hogy nem üvöltött. Pontosabban a mondata utolsó szaváig értetettem beszédét, azt ugyanis elnyomta a közösen agonizáló tömeg siralomhangja.

Semmi sem lehet tökéletes - gondoltam, miközben néha megértettem ezt-azt a roppant kellemes hangon duruzsoló, valahonnan ismerős hangokból. Aztán arra eszméltem, hogy a színházak megközelítését is bemondják - vagyis hogy ettől a megállótól csak pár lépésre van ez és ez a színház. Először kicsit húztam a számat az állami ingyenreklámra, aztán rájöttem, hogy ez egy kifejezetten hasznos dolog, hisz így a nem épp Budapestiek  is könnyebben tájékozódhatnak - már ha nem spilázták volna túl.

Ugyanis a Madách színházat bemondták az első megállóban (Wesselényi út), hogy "innen csak pár lépésre van”, míg a másodiktól (Király utca) már „könnyen elérhető”. Ez egyrészt félrevezető, ugyanis aki az ellenkező irányból jön, az a színház nevét meghallva simán leszáll, pedig a másik megállótól könnyebb lett volna odamenni - és egy idős, vagy sérült lábú illetőnél egyáltalán nem mindegy az a pár méter. A másik pedig, hogy ezzel az erővel a Móriczon is bemondhatnák: innen még rohadt messze van a Madách színház.

Változások

Elképzelések
Kocsis István a BKV jövőjét holdingban képzeli el. Ebben a struktúrában a leányvállalatok fő tulajdonosa, ellenőrzője és irányítója - a tulajdonos döntése után - a holdingközpont lenne. A holding megteremtené a tőkebevonás lehetőségét, szétválasztaná a működési és beruházási ráfordításokat, transzparenssé tenné a támogatások felhasználását, a folyamatok újraszervezésével optimalizálná az erőforrás felhasználást és - nem utolsó sorban - 4-5 milliárd forint megtakarítást eredményezne a vállalat számára! (bkv.hu)
Amióta Dr. Kocsis István lett a BKV Zrt. vezérigazgatója, igen sok újítás ment és megy végbe a vállalatnál. Az ő ötlete volt színészeket felfogadni megálló-bemondónak (Hegyi Barbara, Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Pusztaszeri Kornél, és Szerednyey Béla személyében) a 7-es és a 4-6-os járatokhoz - bár az ehhez kapcsolódó „Combinóval a leggyorsabb” című égő kisfilmet igazán kihagyhatták volna. Tervei közt szerepel még a budai vasútvonalak összekötése és kényelmesebbé tétele, valamint a BKV cégrendszerének tökéletes átalakítása is.

A látszólag örömteli változások azért hátulütőkkel is járnak. A tanácsadási botrány lecsapódásán kívül magának Kocsisnak is vannak nem pont tiszta ügyei, és a folyamatos utazás-drágítást sem hagyták abba - majd minden utas lassan kövezésbe forduló örömére. Mégis, a vezetésváltás egy halvány remény arra, hogy a BKV ár-érték arányban nyújtson annyit, hogy az autósok többsége a dugót megunva rászánhassa magát a szardínia életmódra, és ne forduljon fel a gondolattól kapásból a gyomra.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Karesz
2009. június 15. 13:07
Kevesebbet kéne pazarolni és lopni, igy nem kellene jegy árakat emelni.
banhegyi
2009. június 9. 08:35
Csípem a színművészeket, de jobb lett volna ha megmaradnak a színházak, filmek világában.
A BKV-nál pedig ideje lenne tisztogatást végezni, mert úgy szórják a pénzt mintha ők gyártanák.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását