2024. május 14. - Bonifác

Az utasoknak tetszik az elsőajtós felszállás

A BKV szóvivője szerint jól fogadták az utasok az öt budapesti buszjáraton kedden bevezetett elsőajtós felszállási rendszert. Szilágyi Károly az első nap tapasztalatait összegezve kedden délután azt mondta az MTI-nek: az utasok többsége már tudott az új szabályról.
2009. június 2. kedd 16:42 - HírExtra
Ismertetése szerint a fizető utasok többsége a busz érkezésekor már elővette jegyét, bérletét; így tőlük a BKV "abszolút pozitív" visszajelzést kapott.

A közlekedési vállalat tapasztalata szerint az első napon az érintett járatokon mintegy öt perccel nőtt a menetidő azok miatt, akiknek nem volt jegyük vagy bérletük, de ez - miután az utasok hozzászoktak az új rendszerhez - csökkenhet. Arra a kérdésre, hogy érkeztek-e panaszok a BKV-hoz, Szilágyi Károly úgy válaszolt: "a bliccelők részéről volt kritika".

A 87-87A, a 187-es illetve a 141-141A járatokon a második és harmadik ajtóra behajtani tilos táblát ábrázoló matricákat ragasztottak, ezzel jelezve, hogy csak az első ajtónál lehet felszállni, de a megállókban plakátokkal is tájékoztatják az utasokat. A rendszer azonban rugalmas, azok, akik nehéz csomaggal, babakocsival, kerekes székkel közlekednek, felszállhatnak a második vagy harmadik ajtón is, de a jegyet, bérletet ekkor is fel kell mutatni - hangsúlyozta a szóvivő.

A rendszert folyamatosan figyeli és "finomhangolja" a BKV, valamint vizsgálják azt is: hogyan lehetne minél több járatra kiterjeszteni ezt a megoldást. Szilágyi Károly szerint az újításnak köszönhetően az utasok és a BKV alkalmazottai is biztonságosabb, tisztább környezetben utazhatnak.

A BKV kísérleti jelleggel vezette be egyes járatain az új felszállási rendszert. A jeggyel nem rendelkező utasok a járművezetőnél megvehetik azt 400 forintért.

Az utazási jogosultságot valamennyi esetben az első ajtónál álló jegyellenőr vizsgálja, illetve a bevezetés kezdeti szakaszában besegít a járművezetőnek a jegyértékesítésben. A leszállásra a második és harmadik ajtónál van lehetőség. A buszokon biztonsági őrök felügyelnek arra, hogy ezeken az ajtókon ne szálljanak fel utasok.

A BKV korábbi közlése szerint a kísérleti program célja a jegyellenőrzés hatékonyságának fokozása, a jegyekért és bérletekért nem fizetők kiszűrése, ezáltal a bliccelők által okozott károk csökkentése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását