2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Elfogytak a keletnémetek

Három éves "vendégeskedés" után az osztályozón elszenvedett vereséggel végleg kiesett a Bundesliga első osztályából az Energie Cottbus, s ezzel a német labdarúgó bajnokság első osztálya immár teljesen "elnyugatiasodott".
2009. június 2. kedd 07:12 - HírExtra
Pedig a kancellár - aki Cottbus közelében nevelkedett - nem is olyan rég még azt hangoztatta: gazdagabbá teszi a Bundesligát, ha abban az egykori NDK-hoz tartozott keleti tartományok is képviseltetik magukat. A politika mellett a foci iránt is elkötelezett Merkel mellesleg a 10-es számú cottbusi mez tiszteletbeli tulajdonosa, ez alkalommal azonban még az ő "szíve" sem segített. Az Energie Cottbus az osztályozó két mérkőzésén két sima vereséget szenvedett a másodosztály harmadik helyezettjétől, az FC Nürnbergtől, amely egyéves "kisiklás" után jutott vissza a legfelsőbb osztályba.

Miután pedig a másik keleti csapat, a Hansa Rostock már tavaly kénytelen volt búcsúzni az első osztálytól, az egykori NDK abban képviselet nélkül maradt, mintegy jelezve, hogy az újraegyesülés óta eltelt csaknem két évtized a sport területén sem oldott meg minden problémát. Merkel kancellár pedig csak reménykedhet abban, hogy az életviszonyok, illetve általánosságban a gazdaság mellett a Bundesliga legfelsőbb szintjén is egyszer majd megtörténik a keleti felzárkózás.

A pünkösd nyugati rangadóját ugyanakkor a Német Kupa-döntő, a Werder Bremen és a Bayer Leverkusen csatája jelentette, amelyet - ugyan csak 1-0-ra - a brémaiak megérdemelten nyertek meg. Nem véletlen, hogy a hét végén az észak-német városban több tízezren ünnepelték a csapatot, s búcsúztatták a Bundesliga legjobb brazilját, a Juventushoz igazoló Diegót.

A Bundesligában, illetve a német fociban most mintegy kéthónapos szünet következik, javában tart ugyanakkor az edző-, illetve a játékoskeringő. Se szeri, se száma, az értesüléseknek és a cáfolatoknak, míg a találgatások középpontjában a Bayern München "csillaga", a francia válogatott klasszisa, Frank Ribéry áll. A kiváló középpályást állítólag a Real Madrid akarja megszerezni, s napi 24 ezer eurós fizetést kínál. A bajorok menedzsere, Uli Hoeness ezzel szemben azt állította, hogy hivatalos megkeresés Madridból még nem érkezett. Közvetve azonban utalt arra, hogy "őrületes" pénzért akár még Ribéryt is elengednék.

Ami pedig az edzőket illeti, új trénert keres a Hamburg, a Frankfurt, a Borussia Mönchengladbach és minden valószínűség szerint a Bayer Leverkusen együttese, amely meneszteni kívánja Bruno Labbadiát. A kiszemelt pedig az a Bernd Schuster, aki 2008 decemberében volt kénytelen felállni a Real Madrid kispadjáról.

Schuster nem egyedül lenne a "nagy visszatérő". Hétfőn ugyanis megerősítették: több éves - egyebek között a magyar válogatott élén eltöltött - külföldi edzősködés után Bundesliga-karriert kezdene Lothar Mattha:us is. Aki állítólag a másodosztályban szereplő Fortuna Düsseldorffal tárgyal, s ott nem edző, hanem sportigazgató lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását