2024. május 4. - Mónika, Flórián

Könyvei elégetésével fenyegetőzött az író

Eladatlan könyveinek elégetésével fenyegetőzött egy horvát író, aki saját kiadásban megjelentetett könyvein kívánt túladni ily módon.
2009. május 12. kedd 11:26 - HírExtra
Akciójának köszönhetően Pero Kvesic egy hónap alatt eladta egykor nagyon népszerű kötete, a Bevezetés P. Kvesichez ezer példányban megjelentetett negyedik kiadását. A szerző úgy értékelte, hogy a "kulturális vérszegénységgel szemben" aratott győzelmet.

Kvesic előzőleg bejelentette, hogy Zágráb központjában egy könyvesbolt előtt elégeti a negyedik kiadás összes eladatlan példányát. De vasárnap délre, amikorra az eseményt meghirdette - bár a gazdasági válság miatt a könyvek eladása jelentős mértékben visszaesett Horvátországban - már egyetlen példány sem maradt.

Az akciót a szerző alaposan előkészítette. Az utolsó napon is volt még 425 eladatlan példánya, ezeket Kvesic az utcára hordta, és kezdett belőlük máglyát rakni, az utolsó pillanatban azonban két terjesztő felvásárolta a maradékot. Így a könyvégetés elmaradt, az összegyűlt közönség jelenlétében a könyveket a vevők furgonra rakták és elszállítottak.

Kvesic akciójával tiltakozni akart a szerzőknek a mai kiadói világban elfoglalt helyzete ellen is.

Pero Kvesicnek e könyve először 1975-ben jelent meg, és akkor stílusa - a mai horvát társadalom több közismert alakjának fiatalkori szabados életéről szóló elbeszéléseivel - áttörésnek számított. A kritikusok szerint a kötet lenyűgöző emléke annak a korszaknak, és különleges irodalmi stílusban íródott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását