Könyvei elégetésével fenyegetőzött az író

Eladatlan könyveinek elégetésével fenyegetőzött egy horvát író, aki saját kiadásban megjelentetett könyvein kívánt túladni ily módon.

Akciójának köszönhetően Pero Kvesic egy hónap alatt eladta egykor nagyon népszerű kötete, a Bevezetés P. Kvesichez ezer példányban megjelentetett negyedik kiadását. A szerző úgy értékelte, hogy a "kulturális vérszegénységgel szemben" aratott győzelmet.

Kvesic előzőleg bejelentette, hogy Zágráb központjában egy könyvesbolt előtt elégeti a negyedik kiadás összes eladatlan példányát. De vasárnap délre, amikorra az eseményt meghirdette - bár a gazdasági válság miatt a könyvek eladása jelentős mértékben visszaesett Horvátországban - már egyetlen példány sem maradt.

Az akciót a szerző alaposan előkészítette. Az utolsó napon is volt még 425 eladatlan példánya, ezeket Kvesic az utcára hordta, és kezdett belőlük máglyát rakni, az utolsó pillanatban azonban két terjesztő felvásárolta a maradékot. Így a könyvégetés elmaradt, az összegyűlt közönség jelenlétében a könyveket a vevők furgonra rakták és elszállítottak.

Kvesic akciójával tiltakozni akart a szerzőknek a mai kiadói világban elfoglalt helyzete ellen is.

Pero Kvesicnek e könyve először 1975-ben jelent meg, és akkor stílusa - a mai horvát társadalom több közismert alakjának fiatalkori szabados életéről szóló elbeszéléseivel - áttörésnek számított. A kritikusok szerint a kötet lenyűgöző emléke annak a korszaknak, és különleges irodalmi stílusban íródott.
Forrás: MTI