2024. május 2. - Zsigmond

Az új kormány leállítja a régi törekvéseit?

Mindenki úgy kalkuláljon, hogy egy kormányváltással, 2010 nyarán megszűnik a nemzetközi felsőoktatási intézményekről szóló törvény, ha azt a parlament elfogadja.
2009. május 4. hétfő 11:28 - HírExtra
Mint mondta, a külföldön akkreditált, tehát a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) által nem ellenőrzött képzést nyújtó egyetemek megnyitása nem érdeke az országnak, hiszen a jelenlegi magyar intézmények jó részének szükségessége hosszú távon amúgy is kétséges.

Hozzátette: a magyar felsőoktatás helyzetén rontana, ha a kormány beengedné a rendszerbe az "ilyen-olyan, ellenőrizhetetlen hátterű" egyetemeket és képzéseket, amelyek a magyar adózók pénzéből kifizetett normatívából képeznének külföldi diákokat.

További veszélynek nevezte a javaslattal kapcsolatban, hogy a külföldi egyetemek idejövetelével csak tovább erősödne az "agyelszívás", a tehetséges diákok külföldre irányítása. Ezek az egyetemek elszívnák a színvonalas hazai intézményektől is a forrásokat, viszont nem térülnének meg, "mert nehéz elhinni, hogy egy amerikai vagy holland diák diploma után hazánkban maradna dolgozni" - fűzte hozzá.

Ha ezt bevezetik, akkor a Fidesz hatalomra kerülése esetén azonnal, visszamenőleges hatállyal megszünteti ezt a helyzetet - tette hozzá Kósa Lajos, majd arra hívta fel a kormányt, hogy "ahogy hatalmon maradásukban, úgy a felsőoktatásban is egy évre tervezzenek".

Pósán László (Fidesz), az Országgyűlés Oktatási Bizottságának tagja elmondta: "világos, hogy az SZDSZ az MSZP kormány továbbéléséért nyújtott segítségének az árát kéri meg ezzel a törvényjavaslattal".

Szavai szerint a magyar felsőoktatásban végzetes folyamatokat akarnak elindítani a szocialisták és a szabad demokraták. Az egyetemek privatizációját most cselekkel akarják véghezvinni: 2005 óta a mindenféle beruházásokkal már adósságcsapdába üldözött egyetemeknek tavaly a kezébe adták az ingatlanokat és egyéb felsőoktatási vagyonokat, tehát azok eladhatók lesznek.

Úgy vélte, hogy ennek a folyamatnak lenne utolsó állomása a külföldi egyetemek és diákok beengedése a magyar felsőoktatásba, hiszen az csak a magyar intézmények és hallgatók kárára történhetne, hisz az amúgy is szűkös forrásokból még kevesebb jutna nekik, ez ellen pedig a Fidesz fel fog lépni. "Ez versenyhelyzetet eredményezne, de úgy, hogy a magyarok lábát megkötnék, a külföldiek meg még 200 méter előnyt is kapnának" - tette hozzá Pósán László.

Halász János (Fidesz), az Országgyűlés Kulturális Bizottságának tagja "szocialista-szabad demokrata háttéralkukról" beszélt, és felvázolta azt a folyamatot, amelyben véleménye szerint az SZDSZ az MSZP politikai túléléséért nyújtja be a számlát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását